Annons

Folkbildande naturälskare prisas

Pav Johnsson delar gärna med sig av sin stora kunskap om Ölands fåglar och natur. Och han stod framför publik och höll på att göra just det när beskedet att han blivit Årets ölänning kastade in honom i en emotionell berg- och dalbana.
Skogsby • Publicerad 7 juni 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
"Det blev en konstig upplevelse där jag gick från skitsur till livrädd till jätteförvånad och sedan glad. Allt under en och en halv minut. Jag skulle vilja citera Per Gessle. Här kommer alla känslorna på en och samma gång", säger Pav Johnsson om hur det kändes när han mottog beskedet att han blivit Årets ölänning.
"Det blev en konstig upplevelse där jag gick från skitsur till livrädd till jätteförvånad och sedan glad. Allt under en och en halv minut. Jag skulle vilja citera Per Gessle. Här kommer alla känslorna på en och samma gång", säger Pav Johnsson om hur det kändes när han mottog beskedet att han blivit Årets ölänning.Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl

– Jag har precis fått meddelande om att det finns en rödhuvad törnskata strax söder om Össby. Jag kanske kan se den från min tomt, eller åtminstone få in den på ekoskådarlistan. Det är om man med muskelkraft har tagit sig till arten, säger Pav Johnsson direkt när vi möts.

I motiveringen till Årets ölänning beskrivs han som en stolt naturnörd. Redan på förskolan samlade han på småkryp och tog reda på vad de hette. Julen när han var åtta år gammal fick han sin första fågelbok av sin farbror Bengt. Och på den vägen är det.

Annons

– Jag växte upp på 1970-talet som var ett väldigt tillåtande decennium. Jag fick hålla på med det jag ville, säger Pav Johnsson.

Han växte upp i Stockholm och när han som 14-åring träffade andra med fågelintresse och blev aktiv i Fältbiologerna tog intresset fart på allvar. I dag har han sett 444 olika fågelarter i Sverige varav 368 på Öland. Plötsligt ser Pav Johnsson någonting som kryper i gruset. Snabbt fiskar han fram ett rör ur fickan och fångar den.

– En liten jordlöpare. Jag är inte säker på om jag har sett den innan.

Han kom till Öland som 27-åring och har varit anställd på Ölands folkhögskola i snart 20 års tid där han mestadels undervisar i naturkunskap. Med det är inte det enda stället där han delar med sig av sin kunskap. Han har skrivit flera böcker, föreläser och guidar. I motiveringen står att han är en folkbildare som generöst delar med sig av sin kunskap.

– När jag var klar biolog kände jag mig vilsen. Jag visste att jag ville hålla på med natur men inte hur. Jag började undervisa och upptäckte hur roligt det är att förmedla kunskap och smitta av sig med sin nyfikenhet, säger han.

När han fick beskedet att han blivit Årets ölänning stod han redo framför publik i Naturbokhandeln i Stenåsa för att berätta om sin nya bok Ölands natur — okända och ökända arter.

– Jag skulle precis börja när telefonen ringde, så jag stängde av ljudet men kunde se att det fortsatte ringa. Då blev jag skitsur och tänkte att personen borde fatta att jag var upptagen, säger han.

När det sedan dök upp ett sms om att det var viktigt att han svarade byttes i stället ilskan ut mot rädsla.

– Jag blev ju rädd att det hade hänt någonting och gick ut för att svara. Men så fick jag beskedet och då gick jag in i rummet igen och när de skulle läsa upp motiveringen slog jag på högtalartelefonen. Då började alla i rummet jubla. Det var häftigt. Det fanns inte med på världskartan att jag skulle få priset, säger han och skrattar.

Pav Johnsson är styrelseledamot i Station Linné och för två år sedan fick Dave Karlsson, stationschefen, ta emot priset som Årets ölänning.

Annons

– Då skojade vi och sade att det kom till att ta 25 år innan någon med natur fick priset igen, eftersom den tidigare som fick det var Staffan Rodebrand 1994. Han fick ju priset för att han skapade Naturbokhandeln och Stenhusa Bod i Stenåsa, platsen jag befann mig på när jag fick veta att jag fick priset. Det är ett kul sammanträffande, säger Pav Johnsson.

Även en annan av medarbetarna på Station Linné, Anne Wilks, fick priset 2011.

– Hon hörde av sig när jag fått priset och sade att om vi tre står ihop och pratas vid på Station Linné så är det tre Årets ölänningar på en kvadratmeter, säger Pav Johnsson och skrattar.

Han tycker om att berätta om varför Ölands natur är speciell.

– Den speciella berggrunden av kalksten skapar en speciell flora som skapar en speciell fauna som är unik i Sverige. Sedan har Öland ett klimat med lång växtsäsong och många soltimmar. Dessutom finns här ett levande småskaligt lantbruk där naturen får plats, säger han.

Men det finns också en del som oroar honom.

– Jag blir orolig när jag ser att man tullar på strandskyddet. Det är en jättefara. Man måste tänka långsiktigt och bevara platser. Sedan behöver vi återskapa fler och större våtmarker. Öland har gått från att vara landets blötaste landskap på mitten av 1800-talet till ett av de torraste.

Pav Johnsson fångade en ollonborre.
Pav Johnsson fångade en ollonborre.Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl

Plötsligt hoppar Pav Johnsson oväntat upp från bänken utanför Ölands folkhögskola där vi sitter och kastar sig framåt. I en blinkning har han fångat en flygande insekt i handen.

– En ollonborre, förklarar han nöjt och fortsätter:

– Hör du lätet i trädet förresten? Eep eep. Det är en halsbandsflugsnappare. Den finns i vårt land bara på Öland och Gotland.

FAKTA

Pav Johnsson

Ålder: 47 år

Familj: Sambo och en Rhodsian ridgeback.

Bor: Össby och Kalmar

Yrken: Folkhögskolelärare, författare, radioröst, reseledare, biolog, naturguide och styrelseledamot i Station Linné.

Aktuell: Får ta emot utmärkelsen Årets ölänning av Kung Carl XVI Gustaf på Solliden den 11 juli.

Motivering: ”Årets pristagare är en passionerad folkbildare med gedigen kunskap om Ölands fåglar och natur. En kunskap som han generöst delar med sig av så fort han får en chans. Hans gärning ger genklang i klassrum, i bygdegårdar och i den natur han älskar, och genom radio, tv och böcker når han en publik långt utanför landskapets gränser. Årets ölänning är den stolte naturnörden Pav Johnsson”.

FAKTA

Tidigare pristagare

1980: Anna Rydstedt, författare

1981: Bertil Palm, kulturhistoriker, museichef

1982: Ulla Severin, sångerska

1983: Hjalmar Nilsson, folklivsberättare

1984: Carl-Gustaf Nilsson, friidrottare

1985: Sune Danielsson, gallerist

1986: Margit Friberg, författare

1987: Lage Nilsson, hembygdsforskare

1988: Per-Olof Amnér, bankdirektör, entreprenör

1989: Rolf Attoff, krögare

1990: Sven Ekberg, radioman

1991: Kiki Lundh, arkeolog, journalist

1992: Karin Fransson, traktör

1993: Marianne Jönsson, politiker

1994: Staffan Rodebrand, ornitolog, ekolog

1995: Ulf Erik Hagberg, arkeolog

1996: H M Konung Carl XVI Gustaf

1997: Jim Rudolfsson, slottskastellan

1998: Sven-Göthe Lidheim, företagare, entreprenör

1999: Göran OT Dahlberg, skolchef

2000: Börge Kamras, gallerist

2001: Johan Danielsson, lantbrukare

2002: Lennart Sjögren, poet, författare

2003: Lif Henell, regissör

2004: Josef Weichl, krögare

2005: Boris Bravin, tivoliägare

2006: Stina-Clara Hjulström, sjuksköterska, ordf. Svenska Demensförbundet

2007: Kay Wiestål, entreprenör, anordnare av Victoriadagen på Öland

2008: Anders Nilson, kulturhistoriker, museichef

2009: Ragnhild Boström, antikvarie

2010: Anna Barkevall, verkst. direktör

2011: Anne Vilks, kulturproducent

2012: Lars Trofast, musiker

2013: Per Hallberg, ljudtekniker

2014: Arne Svensson, friidrottare

2015: Kim Nilsson, innebandyspelare

2016: Hanna Karlsson, lantbrukare, bloggare

2017: Dave Karlsson, entomolog

2018: H.K.H. Kronprinsessan Victoria

Natahlie Alvhäll Lindahl
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons