Annons

Pengar till skolor ska fördelas mer rättvist

Pengarna till Mörbylångas skolor ska fördelas mer rättvist, med ett nytt resursfördelningssystem som ska upp till beslut nästa kommunfullmäktige.
– I huvudsak drabbar det friskolorna, säger Agneta Stjärnlöf (M).
Mörbylånga • Publicerad 10 september 2019
I förslaget får bland annat Skansenskolan och Alunskolan mer, Gårdby skola och Ölands friskola mindre.
I förslaget får bland annat Skansenskolan och Alunskolan mer, Gårdby skola och Ölands friskola mindre.Foto: Pia Olofsson

I förslaget får bland annat Skansenskolan och Alunskolan mer, Gårdby skola och Ölands friskola mindre.

I praktiken försvinner pengar motsvarande en fjärdedels lärartjänst på Gårdby respektive Ölands friskola. Och Skansenskolan får råd att nästan anställa en hel lärare (80 procent) och Alunskolan får nästan en till halvtidstjänst (39 procent).

Annons

Vad gäller förskolorna får exempelvis Algutsrum, Växthuset, privata Västanvind och Flisan mindre, medan Alunskolans förskola och Solvändan i Mörbylånga får mer.

– Det är inga stora summor, säger Mörbylångas skolchef David Idermark.

Han hade gärna sett att en större del av skolornas totala budget gick till resursfördelning – i Kalmar går 20 procent till resursfördelning, i Borgholm 10 procent.

– Elever med föräldrar som har låg utbildningsbakgrund behöver mer hjälp än elever till föräldrar med högskoleutbildning, det är inget vi hittat på själva, säger han.

Även skolor med fler elever med invandrarbakgrund eller fler pojkar anses missgynnade enligt Skolverkets kriterier.

Utbildningsnämndens vice ordförande Agneta Stjärnlöf (M) är kritisk.

– Konsekvenserna är förödande, inte minst för små friskolor som Flisan, men även för kommunala skolor. Att skolor ska behöva säga upp lärare för att ge elever på andra skolor mer pengar känns fel. Det finns barn med föräldrar med låg utbildningsbakgrund på fler skolor, säger Agneta Stjärnlöf.

Hon var själv en del av majoriteten som 2017 tog beslutet att införa resursfördelning i Mörbylånga kommun.

– Skolverket tvingade oss och vi sa att vi lägger oss på en väldigt låg nivå för att se vad utfallet blir, säger Agneta Stjärnlöf som önskat en utvärdering av resursfördelningens effekt på bland annat betyg så här långt.

– Så säger S och C att man inte ska spara mer på skolan och så blir det att man drar ner på vissa skolor till förmån för andra.

”De är väldigt lite pengar vi fördelar jämfört med andra kommuner”, säger David Idermark, skolchef Mörbylånga kommun.
”De är väldigt lite pengar vi fördelar jämfört med andra kommuner”, säger David Idermark, skolchef Mörbylånga kommun.Foto: Sofia Hedman
Annons

David Idermark menar att det är extra viktigt hur skolans pengar fördelas då de flesta skolor har det svårt att gå runt efter flera års nedskärningar.

– Det blir ett konstigt resonemang när Agneta Stjärnlöf tar upp Flisan som exempel. Den förskolan får 23 000 kronor mindre men får ändå 1,8 miljoner om året. Det är ingen orimlig omfördelning, säger han.

– Vi som kommunal huvudman planerar ju inte så det främst ska passa friskolorna utan så att det ska passa de kommunala skolorna.

Det är politikerna i kommunfullmäktige som den 23 september fattar beslut i frågan.

Glömminge förskola föreslås en minskning av strukturbeloppet med dryga 43 000 kronor om året i det nya resursfördelningssystemet i Mörbylånga kommun. Det innebär en neddragning med 9 procent av en heltidstjänst.
Glömminge förskola föreslås en minskning av strukturbeloppet med dryga 43 000 kronor om året i det nya resursfördelningssystemet i Mörbylånga kommun. Det innebär en neddragning med 9 procent av en heltidstjänst.Foto: Pia Olofsson

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons