Lång väntan på Lantmäteriet försenar nybyggen
Mörbylånga kommun jobbade i många år för att komma i ordning med vägfrågan inom Lökenäsområdet väster om Glömminge. Till sist tog kommunen över ansvaret för vägarna, genom att man gjorde om detaljplanen, som vann laga kraft i november 2014.
Nu tas en ny detaljplan gjorts om för att göra det möjligt att bygga mer norr om området. Men de nya tomterna kan inte styckas av innan vägfrågan är helt avgjord.
Kommunen skickade i slutet av 2015 in en ansökan om reglering till Lantmäteriet. Hittills har kommunen betalat omkring 75 000 kronor för Lantmäteriets arbete. Men något resultat av arbetet har inte synts av.
– Det är lång tid, och Lantmäteriet är dyrt, håller mark- och exploateringschef Bengt Johansson med om.
Han förklarar att ett problem var att Lantmäteriet hade en del frågor den kommunala tjänsteman som hade hand om ärendet då helt enkelt inte hann med, eftersom han samtidigt hade fullt upp med olika VA-projekt.
– Det som händer nu är att det finns oklarheter i fastighetsgränserna. Vi ska ta över området där vägen går, men man måste gå tillbaka och titta på gamla kartor och handlingar på var gränsen till olika fastigheter ligger. Det är också så att Lantmäteriet ska prioritera fastighetsregleringar för bostadsändamål och även om det i förlängningen kan bli nya bostäder när vägärendet är klart, så är det inte högprioriterat, säger Bengt Johansson.
– Vi har tänkt att bygga ett permanenthus i området. Men vår fastighet kan inte styckas av eftersom lantmäteriet inte gjort sitt jobb, säger en person som hört av sig till Barometern i ärendet.
Anders Andersson på kommunens planenhet är också frustrerad. Han har egen erfarenhet av arbete på Lantmäteriet.
– Det är helt galet som det har blivit på Lantmäteriet. Förr hade vi en egen lantmäterimyndighet i Kalmar län, nu har man organiserat flera gånger och centraliserat och våra ärenden kan hamna var som helst i landet. Jag tror att de har bytt hela personalstyrka på fem år. Allt tar mycket längre tid, och det har blivit mycket dyrare också.
Han skickade handlingar som Lantmäteriet begärde redan i februari.
– Egentligen borde det här vara en enkel sak, eftersom gränserna i detaljplanen gäller. Men det är de här gamla avsöndrade fastigheterna som inte blivit laga tillkomna på sin tid.
– Jag sparkade på dem i våras, och tyckte att de ska ha ett möte på plats, under sommaren. Vad jag förstår ska de ha ett under hösten i alla fall, säger Anders Andersson.
Lantmätaren som har hand om ärendet vill inte yttra sig, utan hänvisar till sin chef David Björnsson.
– Vissa ärenden tar lång tid. Det beror på hur komplicerade ärendena är. Det finns också en prioriteringsordning vi måste hålla oss till. I det här fallet kan jag se att det tog ett helt år innan det lades ut på en handläggare, så där tappade man förstås mycket tid.
Anders Henriksson Bjersér, enhetschef på Lantmäteriet för Småland-Öland säger att handläggningstiden inte är onormalt lång.
– Vi har många ärenden som kommer in. Förr låg väntetiden på 12-15 månader, nu är den åtta. Sedan dröjde det nio månader innan kommunen svarade på vad de ville ha gjort. Efter det är det normalt med 12-18 månaders handläggning beroende på hur komplicerat ärendet är.
Han säger att det som komplicerar handläggningen i Lökenäsfallet är att det är ett tvistigt ärende där parterna inte är överens från början om hur gränssättningarna ska dras.
– Här handlar det om tvångsinlösen av mark. Jag uppskattar att ärendet kan vara klart inom ett halvår, säger enhetschef Anders Henriksson Bjersér.