Första spadtaget för Östra skolan
Det har tagit åtta år att få planerna att bli verklighet, men på torsdagseftermiddagen togs det första spadtaget för Östra skolan i Färjestaden.
– Det här är en stor dag för oss. Äntligen är det dags, säger Mattias Mild, vice VD och utvecklingschef på CIS Kalmar AB.
Förtaget driver även CIS-gymnasiet, Södra skolan, och Västra skolan i Kalmar samt förskolan Västanvind i Färjestaden.
– Östra skolan kommer att bli ett lyft för hela regionen. Jag växte upp på Öland och kommer ihåg att det pratades om behovet av en skola redan i mitten av 70-talet, säger Tomas Eriksson, VD för CIS Kalmar AB.
Sammanlagt kommer 325 elever i klasserna F-9 att gå på skolan, med en klass i F-6 och två parallella klasser i 7-9.
– Vi tycker att 300-400 elever är optimalt för att alla elever ska bli sedda och kunna få stöd av personalen. Då kan vi ge den trygghet som krävs för att eleverna ska kunna utvecklas, säger Tomas Eriksson.
Han berättar att skolan fått flera ansökningar, varav merparten från Färjestaden, men även från Borgholm och Kalmar.
– Jag tror att skolans läge och det varumärke vi byggt upp med våra andra skolor lockar, säger han.
Friskolan kommer även att generera 30 ny arbetstillfällen och rekryteringen kommer att börja i september.
Byggarbetet pågår för fullt på området i korsningen Åkervägen/Mölltorpsgatan. Skolan byggs av Framtid i Färjestaden AB, som också ska äga och förvalta byggnaden.
Invigningen av skolan kommer att ske i samband med skolstarten den 19 augusti 2019 och då kommer låg- och mellanstadiet att öppnas. Högstadiet kommer att stå klart ett år senare.
Kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) menar att det finns ett behov av det planerade kommunala högstadiet i Färjestaden trots bygget av Södra skolan.
– Deras byggnation täcker inte hela behovet. I Färjestaden finns det behov av fyra parallella högstadieklasser. Östra skolan kommer att ha två, säger han.
Henrik Yngvesson menar även att valfriheten är viktig.
– Man skulle kunna säga att det räcker med Södra skolan och Ölands Friskola, men finns behov av både fristående och kommunala alternativ vad gäller högstadier i Färjestaden. Vi kommer att komplettera varandra, säger han.