Årets hyror klara – men Hyresgästföreningen är inte nöjd
Hyrorna höjs med i genomsnitt 1,9 procent från och med den 1 april. För en lägenhet på tre rum och kök och en boarea på 75 kvadratmeter motsvarar det en ökning med 115 kronor per månad. Hyresförändringen varierar dock beroende på vilket boendevärde varje lägenhet har.
– Trots att Mönsterås Bostäder och Hyresgästföreningen inledningsvis hade olika uppfattningar om storleken på 2021 års hyreshöjning, kan vi konstatera att även årets förhandlingar mellan företaget och Hyresgästföreningen har präglats av en konstruktiv och ömsesidig respektfull dialog, uppger Armin Avdic, vd för det kommunala bostadsbolaget.
– Årets överenskommelse ger oss möjlighet att genomföra våra planerade satsningar på lägenhetsrenoveringar, trygghetsskapande åtgärder, högre tillgänglighet, klimatsatsningar såsom solceller och energieffektiviseringar samt nybyggnation. Överenskommelsen ger oss med andra ord en bra grund för att ytterligare kunna utöka och utveckla lägenhetsbeståndet.
”Årets överenskommelse ger oss möjlighet att genomföra våra planerade satsningar”Armin Avdic, vd bostadsbolaget
Hyreshöjningen fördelas med hjälp av ett särskilt hyressättningssystem där bolaget gör en årlig översyn av hyressättningen tillsammans med Hyresgästföreningen. Systemet tar bland annat hänsyn till lägenheternas läge och standard, och det sker varje år justeringar för att återspegla boendevärdet i varje lägenhet. Hyresförändringarna kommer därför att variera från lägenhet till lägenhet, men majoriteten kommer att få cirka 1,9 procent i hyreshöjning.
Hyresgästföreningen är missnöjd med resultatet även om man tycker att det är betydligt bättre än vad bostadsbolaget ville gå med på först.
I utgångsläget begärde bostadsbolaget en hyreshöjning på 3,55 procent, vilket Hyresgästföreningen tyckte var olämpligt med tanke på pandemin. Föreningen hänvisade till att de privata hyresvärdarna begärt en höjning med 2,9 procent och ville istället att bostadsbolaget skulle frysa hyrorna. Till slut avbröts förhandlingarna och bostadsbolaget begärde medling.
Men inte heller i Hyresmarknadskommittén kunde parterna enas och det slutade med att en opartisk ordförande fick bestämma hur mycket hyrorna skulle höjas med. Någon motivering till sådana beslut lämnas aldrig.
Efter det har parterna haft ytterligare samtal och kommit överens om att skjuta på höjningen en månad till den 1 april, för att undvika att hyresgästerna får betala en retroaktiv höjning.
– Vi hade mycket bra samtal med bolaget och det känns bra att vi kunde enas om att hyresgästerna skulle slippa retroaktivitet, då det är något som kan slå hårt mot många. Även en hyreshöjning på 1,9 procent kan drabba människor ekonomiskt, speciellt under en pandemi när många redan har det tufft kan det leda till att man får problem med att betala sina räkningar. Men Hyresmarknadskommittén motiverar aldrig sina beslut så nu är det bara att acceptera det som blev, säger Inge Hultberg, Hyresgästföreningen.