Socialchefen gick före i vaccinationskön: ”Vill inte slänga viktig medicin”
Socialchef Ann-Katrin Ståhl berättar att hon tog vaccinet i onsdags eftermiddag. Det fanns en dos kvar i sprutan, men vaccinerande sjuksköterska ska ha fått återbud från personen som dosen var till för. Det var bråttom. Då steg socialchefen in som reserv.
– I första hand vaccinerar vi enligt prioriteringen men hur skulle vi göra annars när människor uteblir eller inte kan komma. Det viktiga är att inte slänga viktig medicin, säger Ann-Katrin Ståhl.
Förstår du kritiken från medarbetare i äldreomsorgen som inte hunnit få sin spruta ännu fastän de finns i prioriteringsgrupp 1?
– Om någon har en bättre idé om hur det ska göras tar vi gärna emot den. Vi bestämde oss tidigt för att ingen dos får förfaras. Så har det varit sedan dag 1. Det har inte bara varit chefer som vaccinerats utan handlar om de som är nära och går att få tag i, svarar Ann-Katrin Ståhl.
Vilka andra chefer har vaccinerats och gått före kön?
– Jag har inte koll på alla, alla enhetschefer som velat.
Stod du på en reservlista då? Har kommunen en reservlista?
– Nej inte mer än att de som vill bli vaccinerade har fått uppge det. Det kan vara så att när vaccinationsteamet är på Rönningegården har de koll på vilka som finns runtomkring, säger socialchefen.
Men enligt Anders Törnblom, medicinskt ansvarig sjuksköterska och ansvarig för vaccinationen mot covid-19 i Mörbylånga kommun, ska det inte alls gå till på det här sättet. Prioriteringsordningen ska alltid följas.
Och på torsdagsförmiddagen har han ingen kännedom om att Ann-Katrin Ståhl ska ha fått sprutan.
– Vi är jättenoga med att patienter och brukare och de som jobbar där ska gå först, inga chefer som inte har patientkontakt. Varje vaccination registreras, säger han.
– Vi i kommunen har sagt att de chefer som har patientkontakt med prioriteringsgrupp 1, som enhetschefer på särskilda boenden, också ska vaccineras nu med övrig personal.
Andra chefer som jobbar administrativt har inte fått vaccin?
– Nej, nej. Det finns ingen reservlista.
Hur gör sjuksköterskor med doser som blir över?
– Då har vi personer i prioriteringsgruppen beredda att komma med kort varsel, säger Anders Törnblom.
Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare i Region Kalmar, betonar att det är den beslutade prioriteringsordningen som gäller.
– Det är viktigt att använda alla doser som finns i flaskan, självklart efter prioriteringsordningen. Mer vill jag inte säga eftersom jag inte vet hela bakgrunden i Mörbylånga eller vad kommunen beslutat, säger hon.
Hon berättar att Pfizer Biontechs vaccin som används nu beskrivits ha fem doser, medan det i själva verket får rum sex doser i flaskan. Från den första februari ändras innehållstexten till sex doser. Öppnade flaskor måste användas inom några timmar.
– Det kan hända att man kallat fem patienter men att det finns sex doser, då är det viktigaste att använda alla doserna i flaskan. Och att man går efter prioriteringsordningen.
Vet du om chefer har gått före prioriteringslistan i andra kommuner i länet?
– Nej, inte mer än vad jag sett på tv från andra delar av landet.
Vaccindoserna sinar – så är prioriteringen
Fortfarande är det prioriteringsgrupp 1 med riskgrupper som vaccineras i Mörbylånga kommun. I första hand de som bor på särskilt boende, gruppboende, har hemsjukvård eller hemtjänst som nu får andra sprutan. I andra hand deras personal eller anhöriga i samma bostad som får första sprutan
Prioriteringsgrupp 2, alla över 70 år, är det inte dags för än. För priogrupp 3, övriga befolkningen 18-69 år, dröjer det ännu länge.
Det är Folkhälsomyndigheten som gjort prioriteringen, där de som riskerar svårast sjukdom prioriteras först.
Nästa vecka får Mörbylånga kommun betydligt färre doser än tidigare av regionen, då tillverkaren levererar mindre än väntat – 25 mot de 200 doser, man planerat för enligt Anders Törnblom.
”Vi bestämde oss tidigt för att ingen dos får förfaras. Det har inte bara varit chefer som vaccinerats utan handlar om de som är nära och går att få tag i.”Socialchef Ann-Katrin Ståhl