Rekordår för Kalmar slott: ”Förstod tidigt att det skulle bli succé”
Det ekar från slottschefen Mimmi Mannheimers stövlar när hon stegar in i Förbrända salen. Van Gogh-utställningen som tidigare täckte alla väggar har transporterats vidare till Schweiz. Nu gapar lokalen helt tom och solen tillåts åter stråla in från sundet.
– Det här är min favoritsal på hela slottet, den är så vacker. Havet på ena sidan och borggården på den andra, säger Mimmi Mannheimer.
Hon kan se tillbaka på ett år som överträffat alla förväntningar. Antalet entrébetalande besökare ökade med 28 procent från 2018, som i sig var ett succéår, och delar av framgångarna kan tillskrivas en 1800-talskonstnär från Nederländerna. Utställningen om Vincent van Gogh, som tidigare visats i storstäder som Peking, Ankara och Moskva, hade premiär i april och hyllades snart av både kritiker och besökare.
– Man kan aldrig veta hur något ska tas emot. Men när vi öppnade på vernissagen kände jag att det landade bra och jag förstod ganska tidigt att det skulle bli en succé. Kalmarborna kom, många flera gånger om och sedan märkte vi att långväga besökare reste hit bara för van Gogh.
Möjligheten att få den omtalade världsutställningen till Kalmar grundades när slottet lyckades boka in da Vinci-utställningen till 2018. Bakom den står nämligen samma australiensiska företag, Grande Exhibitions, som producerar van Gogh Alive. När representanter från företaget var på plats i Kalmar såg de potentialen i att visa även den stora multimediashowen om van Gogh i slottets mäktiga miljö. Mimmi Mannheimer och slottets intendent Tommy Josefsson gillade idén och reste till grekiska Thessaloniki för att se utställningen på plats.
– Där stod den i en expohall och inte alls lika exklusivt som på slottet. Men den var riktigt fin, man kom nära konstnären och det bästa var att den var så dramaturgiskt uppbyggd.
När föreställningen var över hade delegationen från Kalmar bestämt sig.
– Vi kände att det här blir bra, den tar vi med oss.
För drygt fyra miljoner kronor kom utställningen till slottet.
– Vi fick förhandla lite. Först var tanken att vi bara skulle ha den i fyra månader, men det var inte vad vi ville. Utan vi lyckades trycka undan Schweiz två månader till.
Exakt hur mycket pengar utställningen drog in under sin tid i Kalmar är svårt att avgöra, eftersom entré till Van Gogh ingått i den vanliga inträdesavgiften. Men Mimmi Mannheimer konstaterar att den ”inte har gått minus”. Nästa år har hon varit chef på slottet i tio år och menar att en liknande utställning inte hade varit möjlig när hon tillträdde.
– Det hade vi inte vågat, vi behövde stegvis bygga upp vårt självförtroende och besökarnas förväntningar.
Van Gogh-rusningen var bara en av flera angenäma upplevelser för Mimmi Mannheimer under året. En augustidag fick hon plötsligt ett mejl från sin chef, Destination Kalmars vd Åke Andersson, med en skärmdump. Bilden föreställde en artikel från amerikanska nyhetskanalen CNN där det slogs fast att slottet i Kalmar är ett av världens 21 vackraste.
”Det är ett fantastiskt och pampigt slott, men att vara ett av de vackraste i världen är häftigt.”Slottschefen Mimmi Mannheimer om CNN:s världsrankning där Kalmar slott lyftes fram.
– Jag blev helt paff och en timme senare så var nyheten överallt. Det är ett fantastiskt och pampigt slott, men att vara ett av de vackraste i världen är häftigt. Jag kan undra hur det gick till, kanske har våra världsutställningar gjort att vi syns mer när man googlar efter slott, funderar Mimmi Mannheimer.
Hon tror att utmärkelsen kan locka fler besökare och berättar att personal många gånger hört utländska gäster förklara att de kom till Kalmar eftersom de läst att platsen utsetts till årets sommarstad i Sverige.
– Sådant där har tydligen effekt, säger hon.
Några månader senare fick slottet mer tid i rampljuset i SVT:s omtyckta program Allt för Sverige där nordamerikaner söker sina blågula rötter. Produktionen hörde av sig till Mannheimer förra vintern när de anade att en av deltagarna hade kopplingar till slottet.
– SVT förstod att det skulle bli bra tv och både de och vi blev väldigt nöjda. Vi kunde aldrig ana att det skulle bli så mycket härifrån.
I ett timslångt avsnitt höll deltagarna till på slottet och var alla fullständigt hänförda. Mimmi Mannheimer menar att programmet, hos de gråtmilda amerikanerna, fångade något av essensen i Kalmar slott.
– För dem var det helt ”amazing” att komma hit och flera föll i tårar. Det visar på den emotionella betydelse en stenkoloss som slottet kan ha, säger hon och berättar att hon upplever liknande känslor även hos Kalmarbor.
– De känner så mycket för det här stället och jag kan se att en sådan historisk byggnad påverkar oss människor. Den väcker tankar kring vår egen förgänglighet och existens. Det ska man inte förringa för det tror jag är slottets attraktionskraft.
Mimmi Mannheimer vandrar nedför de nötta stentrapporna och ut mot borggården. Där strosar en ensam besökare sakta runt i höstsolen. Det är stilla och kontrasten är stor mot högsäsongens myller av människor. Men lugnet bedrar. Bakom kulisserna pågår arbetet för fullt bland slottets anställda.
”Det är lika intensivt nu som i somras, det är bara olika slags intensitet.”Slottschefen Mimmi Mannheimer jobbar framåt.
Så många besökare har slottet haft de senaste åren
Entrébetalande
Prognos helår 2019: 147 000
2018: 114 600
2017: 92 300
2016: 86 200
2015: 85 000
2014: 71 600
Besökare på området
Prognos helår 2019: 355 000
2018: 316 000
2017: 306 000
2016: 304 000
2015: 280 000
2014: 267 000
(Bygger på statistik från en räknare vid första valvet)
Källa: Kalmar slott
– Det är lika intensivt nu som i somras, det är bara olika slags intensitet, säger Mimmi Mannheimer.
Nu handlar det mesta om nästa års utställning om Gustav Vasa som slottet producerar på egen hand med hjälp av ett kreativt team med designer, arkitekter, historiker, dramatiker och grafiker. Då blir det nytt liv i Förbrända salen. Men i stället för stora projektorer och oljemålningar ska lokalen fyllas av ett stort, talande skägg. Det kommer också lånas in originalföremål från Livrustkammaren i Stockholm och andra objekt ska visas med hjälp av 3D-teknik. Arbetet med projektet satte i gång redan 2017 och notan kommer att hamna på minst tre miljoner kronor.
Efter att utställningen visats i Kalmar är planen att den ska vandra vidare i Sverige.
– Vi har gjort utställningar tidigare, men det här är i en annan storlek. Det är ett tufft jobb, men mycket lustfyllt och otroligt spännande.
Efter succéerna med da Vinci och van Gogh är förväntningarna uppskruvade till max. Men det skrämmer inte slottschefen.
– Än är det inte nervöst, säger hon med ett skratt.
– Men det är klart att det kommer att bli när det närmar sig.
BILDSPEL: Konserter, historia och häxor – så var året på slottet:
Året på Kalmar slott
April: Avtalet mellan Kalmar kommun och Statens fastighetsverk förlängs med tio år till. Nya mål sätts upp, bland annat ska intäkten per besökare och antalet utländska besökare öka kraftigt.
Utställningen van Gogh Alive – The Experience har premiär. ”En överväldigade och färgstark totalupplevelse”, skriver Barometerns recensent.
Augusti: Amerikanska nyhetskanalen CNN listar Kalmar slott som ett av världens 21 vackraste.
Oktober: Ny statistik från SCB visar att Kalmar slott hade 30 000 fler betalande besökare sommaren 2019 jämfört med samma period 2018.
Kalmar slott presenterar kommande års stora utställning - Gustav Vasa talar ur skägget – en utställning om makt. Den startar i april 2020.
November: SVT:s succéserie Allt för Sverige spenderar ett helt avsnitt på Kalmar slott. Både byggnaden och staden hyllas unisont av alla medverkande i programmet som visas på bästa sändningstid.
Det står klart att Restaurang Postgatan tar över Slottsrestaurangen efter paret Tomas och Charlotta Begic.