Annons

Olika villkor för Porten och Park Hermina – så ser avtalen ut

Det sociala företaget Restaurang Porten betalar 350 000 kronor i årshyra för Teatervallen utan full tillgång till lokalen. Restaurangen och nattklubben Park Herminas hyra är 360 000 kronor, och den får hjälp av kommunen med att bygga skärmtak för att säkra lönsamheten.
Kalmar • Publicerad 27 september 2019 • Uppdaterad 28 september 2019
Anders Hansson Skaret på Park Hermina och Ulla Larsson på Porten.
Anders Hansson Skaret på Park Hermina och Ulla Larsson på Porten.

Barometern har tagit del av hyresavtalen för Teatervallen och Park Hermina, två kommunägda fastigheter som hyrs ut till restauranger. De har snarlik hyressättning, 350 000 respektive 360 000 kronor per år, men villkoren i övrigt skiljer sig åt i hög utsträckning.

Porten Kafé och restaurang flyttade in på det som tidigare var utestället Teatervallen.
Porten Kafé och restaurang flyttade in på det som tidigare var utestället Teatervallen.Foto: Mats Holmertz

Park Hermina hyr direkt av serviceförvaltningen och har kallhyra. När avtalet skrevs på 2015 hade restaurangen 150 sittplatser. Sedan Park Hermina på eget bevåg satt upp ett skärmtak utökades de vädersäkrade platserna till totalt 410.

Annons

I hyreskontraktet framgår tydligt att det finns begränsningar i hur själva lokalen med tillhörande terrass får hanteras. Skärmtaket ska monteras ner, men kommunen arbetar aktivt med att kunna bygga upp ett eget skärmtak med alla tillstånd på plats.

Restaurang Porten hyr i andra hand och har kultur- och fritidsförvaltningen som hyresvärd, båda har varmhyra och betalar lika mycket till serviceförvaltningen. I det omfattande avtalet, 13 sidor, mellan kultur- och fritidsförvaltningen och Porten upphör i stort sett likheterna mellan de två hyresgästernas villkor.

Porten förbinder sig att aktivt stödja förvaltningens mål för teatern, avstår besittningsskydd och förbinder sig att vara ett socialt företag. Vidare ska hyresgästen vara ”införstådd med att hyresvärden ska ha tillgång till lokalen i den utsträckning som varje enskilt arrangemang kräver” och vara beredd att stämma av verksamhetsinnehåll och ekonomi flera gånger om året, om hyresvärden vill det.

AVTALEN: Så ser de tre avtalen ut

Fakta

Socialt företag

Ett socialt företag har två inkomstkällor, del säljer de produkter eller tjänster som andra företag, i Portens fall mat genom restaurangverksamhet, dels en från tjänsten att leverera platser för arbetspraktik för människor långt från arbetsmarknaden. För den tjänsten krävs en offentlig kund såsom kommun eller Arbetsförmedlingen. I Portens fall har Arbetsförmedlingen fem stående platser.

Enligt Tillväxtverket finns inget som säger att sociala företag ska ha en annan sorts hyresavtal än andra hyresgäster. Däremot kan exempelvis kommuner främja socialt företagande genom att använda sig av social hänsyn i upphandling.

Sociala företag kan drivas i flera olika former som exempelvis ekonomisk förening eller aktiebolag och har som främsta mål att bidra till samhällsvinst.

Källa: Tillväxtverket

Läs mer om Portens framtid:

Kultur- och fritidsförvaltningen förbinder sig inte till att göra beställningar eller garantera viss ersättning för driften. Hyresgästen och hyresvärden ska ha löpande dialog om öppettiderna som i samråd justeras ”efter hyresvärdens önskemål”. Men även Porten kan ta initiativ till diskussion om öppettiderna.

Hyresgästen förväntas vidare hålla öppet under alla arrangemang på Kalmar Teater eller i Teatervallens lokal. Det regleras även vilken typ av mat som önskas från kommunens sida: ”Utbudet får gärna vara av både traditionell karaktär men även modernt och internationellt. Rätterna ska vara fräscha, nylagade och varierade över tid”. Eventuell reklam på porslin ska godkännas av kommunen och personalens klädsel ska vara ”hel, ren och enhetlig” och följa rådande hygienkrav.

”Jag var inte med och tecknade avtalet och kan egentligen inte uttala mig om bakgrunden till detaljerna i det.”
Carina Eskelin, enhetschef kulturförvaltningen i Kalmar kommun.
Carina Eskelin, enhetschef kulturförvaltningen i Kalmar kommun.Foto: Mats Holmertz

Prisändringar av generell karaktär ska diskuteras med hyresvärden. Restaurangens namn får inte ändras. Kommunen ställer också krav om att vinsten ska återinvesteras i företaget och ska ”när som helst genom revisorer, eller annan av uppdragsgivaren utsedd person, äga rätt att ta del av hyresgästens samtliga handlingar, system och räkenskaper som berör hyresgästens åtaganden enligt detta hyresavtal, oavsett var dessa räkenskaper och handlingar förvaras”. Varför avtalet är så detaljrikt, kan inte Carina Eskelin, kulturchef, svara på.

– Jag var inte med och tecknade avtalet och kan egentligen inte uttala mig om bakgrunden till detaljerna i det. Min tolkning är ändå att avtalet måste läsas i sin helhet och att det syftar till att värna både det sociala företagandet och Teatervallens unikitet. Att tillföra sponsrade artiklar så som tallrikar eller brickor skulle gå stick i stäv med det och därför reglerades det i avtalet. Det finns ingen lag som styr det, inte heller mig veterligen någon lag som säger att man när som helst ska kunna titta på räkenskaperna, utan det skrevs in i det avtal som båda parter skrivit under i syfte att värna både företaget och det unika sammanhanget Teatervallen utgör, säger Carina Eskelin.

När Porten flyttade in på teatervallen ändrades villkoren gentemot förra hyresgästen, nattklubben Palace, radikalt. Portens avtal är på 13 sidor. Som en jämförelse är Park Herminas på två, men med en bilaga som reglerar vad som får ändras med byggnaden Byttan.
När Porten flyttade in på teatervallen ändrades villkoren gentemot förra hyresgästen, nattklubben Palace, radikalt. Portens avtal är på 13 sidor. Som en jämförelse är Park Herminas på två, men med en bilaga som reglerar vad som får ändras med byggnaden Byttan.Foto: Ulrika Bergström

Några liknande skrivningar om porslin och annat finns inte mellan restaurangen och nattklubben Park Hermina och kommunen.

Hyresavtalen för Teatervallen har inte heller alltid formulerats så i detalj. På den tiden som Palace drev nattklubb på Vallen mellan 2006 och 2013 låg hyran, då kallhyra, på 298 840 kronor per år enligt det sista kortfattade kontraktet med serviceförvaltningen.

Som Barometern rapporterat tidigare har Restaurang Porten nyligen annonserat att den ska läggas ner. Ulla Larsson, som driver den vegetariska restaurangen som ett socialt företag, menar att villkoren hon fått i hyreskontraktet av kultur- och fritidsförvaltningen omöjliggör en acceptabel lönsamhet.

Annons

Förra året redovisades 3 000 kronor i vinst och en vinstmarginal på minus 0,35 procent. Portens räkenskaper, och då vinstens storlek, har ifrågasatts av kultur- och fritidsförvaltningen, något som nedtecknats i ett protokoll från ett av avstämningsmötena.

– Efter kontakt med sin revisor redovisade Porten att resultatet uppgått till 3 000 kronor och att det egna kapitalet efter detta uppgick till 339 000 plus obeskattade reserver om 100 000 kronor, uppger Carina Eskelin.

Ett av skälen till att det inte gått att få lönsamhet i verksamheten är enligt Ulla Larsson bland annat att Porten får stänga sin ordinarie verksamhet när Soppteatern har föreställning – föreställningar som också de är reglerade i avtal med kultur- och fritidsförvaltningen.

Det så omtalade skärmtaket på Park Hermina.
Det så omtalade skärmtaket på Park Hermina.Foto: Frida Lindström

Läs mer om Park Hermina och Byttans historia:

Park Hermina, restaurangen och nattklubben i stadsparken i regi av Anders Hansson Skaret, som uppförde ett svartbyggt skärmtak över q-märkta uteserveringen i våras, får stöttning av kommunen med den nyligen utlysta arkitekttävlingen som syftar till att få fram en ny uteservering under tak, helst med 300 sittplatser och scen.

Blir det bygglov står kommunen själv för investeringen som sedan ska läggas på hyran. Att det är fråga om att hjälpa bolaget att vara lönsamt är uttalat både från politiskt och tjänstemannahåll.

Park Herminas årsresultat 2018 var drygt 1 miljon kronor och vinstmarginalen låg på 4,87 procent.

Läs mer om turerna kring Park Hermina:

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons