Så skulle länet få ett av Sveriges största turistmål
– Havet är alltid havet och Figeholm har förutsättningarna för en resortanläggning av internationell klass.
Per Torné, från norska Norlandia Hotels & Resort, hade jättelika planer att presentera för pressen den 3 september 2008. Tillsammans med danska företaget WWP ville hans bolag göra en mångmiljardsatsning i Figeholm som skulle locka 750 000 besökare årligen.
Utöver öar, hotell, stolphus i vattnet, badland och en strandpark med palmer ville man också bygga en 27 500 kvadratmeter stor byggnad med plats för affärer och en multihall. Tankar fanns också på en 18-håls golfbana som värmdes upp av kylvattnet från OKG. Bara projekteringskostnaderna för satsningen kostade, enligt initiativtagarna, "väldigt, väldigt mycket pengar".
Projektet, som fick namnet The Circle Resort, hade redan pågått i nästan två år när det offentliggjordes för allmänheten. Ändå var det bara början av vad som skulle bli en mycket utdragen process.
De vilda planerna föll inte alla i smaken.
”Hela samhället och skärgården påverkas i en omfattning som knappt någon kan föreställa sig”, menade Döderhults Naturskyddsförening i ett yttrande och fick stöd av många grannar som reagerade på att den lugna och vackra miljön skulle rivas upp.
Mest kritik fick på planerna på tre konstgjorda öar som skulle ge plats för stugor och skapa en vik i anslutning till anläggningen.
– Jag har aldrig hört någon säga att det finns för få öar i Figeholms skärgård, kommenterade en boende.
De många negativa rösterna till trots berättade WWP:s företrädare Kristian Wendelboe att han knappt mött något motstånd alls under sina regelbundna besök i området.
– Tvärtom är de allra flesta mycket positiva. Och det har de anledning att vara. Det här är något som ska lyfta Figeholm. På sikt handlar det faktiskt om cirka 500 arbetstillfällen inom hotell- och restaurangbranschen, sa han till Barometern-OT.
För att stilla den, trots allt, massiva kritiken arbetades planen delvis om. Projektet delades upp i tre etapper, där de mer kontroversiella planerna hamnade i senare delarna.
I december 2010, drygt två år efter första presskonferensen, antog kommunfullmäktige i Oskarshamn detaljplanen för etapp ett som bland annat innehöll en ny centrumanläggning och delar av stugbyn.
Planarbetet satte genast igång för nästa etapp. Men processen hade redan tagit längre tid än vad initiativtagarna räknat med.
– Det är något vi får leva med. Förseningen förändrar inget och nu har vi fått extra tid på oss att jobba med planeringen, sa Wendelboe och ville inte längre spekulera i datum för en tänkt byggstart.
Kritiken från grannar och andra intressenter fortsatte i oavbruten styrka. Snart hamnade också Oskarshamns kommun och länsstyrelsen i ett storbråk om satsningen.
– Jag får en stark känsla av att myndigheten vill mosa sönder Circle Resort, menade Peter Wretlund och betonade att det inte var kommunen som bromsade.
Länsstyrelsen å sin sida kritiserade kommunen och exploatörerna för att inte bry sig om deras synpunkter rörande miljöbalken.
Etapp ett fortsatte att överklagas på alla tänkbara vis. Först i slutet mars 2012 gav Miljödepartementet ett slutgiltigt klartecken.
– Vi har fått vänta länge men vi har aldrig haft en tanke på att ge upp, försäkrade Kristian Wendelboe. Nu tar vi nya tag och jag ser fram emot att vi kan dra igång det här.
LÄS MER:
Ny intervju med Kristian Wendelboe som avslöjar nya planer för området.
Inte helt oväntat mötte också etapp två, med bland annat planer på bryggor med plats för 70 husbåtar, kritik från grannar och föreningar.
”Detta skulle innebära en total omvandling av landskapsbilden och förstöra den fina skärgårdsmiljön”, skev en granne i ett yttrande till kommunen.
Bland Barometern-OT:s läsare debatterades frågan flitigt och åsikterna gick i sär: ”Jag tror nog Circle Resort blir av, för underskatta aldrig en politiker som överskattar sig själv”, raljerade en skeptiker.
Men i december 2014 sa de styrande politikerna i Oskarshamn nej till konstgjorda öar i Figeholms skärgård och till hela etapp tre. De hänvisade till grannars synpunkter och miljöexperter som varnat för att vattenströmningen kunde påverkas negativt av ingreppen.
Så skulle The Circle Resort se ut:
Kristian Wendelboe, som fick beskedet några timmar innan presskonferensen var mycket förvånad.
– Jag hade verkligen inte väntat mig det här. Vi har samarbetat med kommunen i sex-sju år nu och de har hela tiden varit informerad om våra planer utan att ha några invändningar, kommenterade han.
Protestgruppen som bildats i Figeholm firade i stället beslutet med champagne.
– Det är otroligt glädjande att politikerna backat i den här frågan. Det tillhör ju inte vanligheterna, sa gruppens talman till Barometern-OT.
Företagen bakom Circle Resort ville dock inte ge upp utan uppgav att de räknade med att fullfölja projektet, men i mindre skala. Nya motgångar väntade dock runt dörren.
I december 2015 avvisade Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt detaljplanen för etapp två. Den menade till exempel att strandskyddet inte kunde åsidosättas.
– En katastrof för regionen, rasade en besviken Kristian Wendelboe.
Han menade att domens innebörd gjorde det omöjligt att bygga en kustnära turistanläggning i sydöstra Sverige.
– Vi har nu gått igenom åtta år av det svenska systemet av överklaganden och det är först nu som en dom går emot oss, summerade han trött.
I somras meddelade Oskarshamns kommun att man inte tar hänsyn till The Circle Resorts planer när Figeholms avloppsreningsverk byggs ut.