Annons

Petter, 27, storsatsar på festival i Gullabo: ”Coolaste i Småland”

I sommar blir Gullabo med egen festival. Då är det nämligen premiär för Folk från skogen – en dygnslång musikfest som 27-åriga Petter Carlsson arrangerar på sina föräldrars gård.
Förhoppningen är att växa till en självklar del av den svenska festivalscenen.
– Jag brinner för att landsbygden ska fortsätta vara levande.
Kultur • Publicerad 10 maj 2023 • Uppdaterad 11 maj 2023
Petter Carlsson och Wilma Holmqvist arrangerar tillsammans festivalen Folk från skogen, med fokus på independent-artister i americana/folk/country-genren.
Petter Carlsson och Wilma Holmqvist arrangerar tillsammans festivalen Folk från skogen, med fokus på independent-artister i americana/folk/country-genren.Foto: Frida Lindström

Hultsfredsfestivalen, Emmabodafestivalen och Öland Roots – Kalmar län har historiskt sett varit en blomstrande plats för konsertbesökare och livemusikälskare. Den 1 juli är det dags för en helt ny aktör att ta plats på scenen, nämligen endagsfestivalen Folk från skogen som arrangeras i Gullabo i Torsås kommun.

– Jag har alltid drömt om att starta en festival eller något liknande. Tanken föddes ur att jag gillar att ta del av livemusik på unika platser. Se på Dalhalla i Rättvik, till exempel, där adderar miljön något ovärderligt till musiken. Känslan man får där får man inte någon annanstans, säger Petter Carlsson som är uppvuxen i Tvärskog.

Annons

Tillsammans med flickvännen Wilma Holmqvist, 22, arrangerar han den helt nya festivalen på sina föräldrars gård.

– Jag har kommit på att det finns två saker jag verkligen brinner för; att landsbygden ska fortsätta vara levande och att alla sjukt duktiga artister i Sverige ska ha roliga platser att spela på. Som det är nu får de oftast uppträda på tråkiga barer och kaféer i storstäder, och nästan ingen tycker att det är kul. Samtidigt får folk på landsbygden nästan aldrig höra något annat än ”Idol” och ”Så mycket bättre”. Här finns två jättetydliga luckor att fylla, säger Petter Carlsson.

Elva akter är bokade till festivalen – allt från singer-songwritern Effy Simon från Emmaboda till technoartisten Eternal wonder från Torsås. Dessutom spelar flera artister från andra delar av landet.

– Vi har fokuserat mest på independent och ”up and coming” artister. De flesta rör sig inom indiegenren men utöver det är det väldigt blandat. Allt från svensk pop till folkmusik, säger Wilma Holmqvist.

Petter Carlsson instämmer men poängterar att de trots viss musikalisk flexibilitet försöker hålla en särskild nisch – nämligen americana och country:

– Jag älskar den musiken och tycker inte att det finns så många bra sammanhang för det i Sverige. I USA har man flera riktigt coola grejer. Pickathon är ett jättelitet samhälle där någon startade en sådan grej, och nu har det blivit sjukt stort. Visionen framöver är att de som är intresserade av americana ska tycka att det här är det fetaste som händer i Sverige.

På festivalområdet kommer det att finnas två scener – en större utomhusscen för de bokade artisterna och en mindre scen inne i en lada. Där kommer det att vara ett slags open mic-koncept, där vem som helst kan välja att uppträda med en eller ett par låtar.

– När vi startade projektet var lineupen nästan klar, men sedan var det många artister som hörde av sig och frågade om de fick komma och spela. Därför bestämde vi att vi kör en öppen scen också, vilket vi tror kan locka många musikintresserade, säger Petter Carlsson.

Både han och Wilma Holmqvist är själva musiker och i januari arrangerade de sin första konsert i Gullabo hembygdsgård. Det blev en braksuccé.

– Stämningen i rummet när man spelade var helt otrolig. Det kom hundra pers och man märkte att publiken verkligen uppskattade det. Det är tydligt att det finns en efterfrågan på kultur här, säger Wilma Holmqvist.

Annons

Hur kom ni på namnet på festivalen?

– Jag satt på bussen och så plötsligt bara slog det mig – bam! Folk från skogen! Det kändes så jäkla självklart direkt. Det representerar det lantliga och mysiga som vi vill åt, samtidigt som det känns fräscht. Det är ett catchy namn, säger Petter Carlsson.

Trots ambitionerna att växa till en omtalad festival väljer de att börja på en rimlig nivå. I år finns det 300 biljetter till evenemanget, och den som vill kan både boka tältplats och bussfärd från tågstationen i Emmaboda. På festivalområdet kommer matvagnen Veggiebönan från Torsås att finnas på plats, den lokala hembygdsföreningen bjuder på fika och fotbollslaget ställer upp och steker hamburgare.

– Vi kommer även att röja upp i skogen så att det blir en stig från festivalområdet till hembygdsgården där det sker lite andra aktiviteter, avslöjar Petter Carlsson.

Vad tycker dina föräldrar om att släppa in 300 festivalbesökare på gården?

– Haha, de är förvånansvärt glada! De tycker att det är roligt att jag hittar på någonting och har redan hjälpt till jättemycket.

Vad kan man förvänta sig om man kommer?

– Festivalen är inte så traditionell, man kan inte komma hit och tänka att man ska känna igen låtarna som spelas. Istället får man höra nya och spännande artister innan de slår igenom. Förhoppningen är att det både kommer folk från trakten och längre bortifrån. Vi vill bli den coolaste festivalen i Småland!

Fakta

De spelar på Folk från skogen

Diane Emerita: Äventyrligt och rått sound i brytpunkten mellan alternativ pop och en klassisk pianouppväxt.

Tiger & Träden: Diskbänksrealistisk indiepop på svenska.

Wilma Holmes: Indiepop-americana med Joni Mitchell-vibbar.

Eternal wonder: Techno och psytrance från Torsås.

Warm winter: Indiefolkmusik med 60-talsinfluenser.

Elin Ottilia: Sårbar indiepoprock med attityd.

Effy Simon: Jazzinfluerad singer-songwritermusik från Emmaboda.

Wilhelm: ”Slö folkmusik” med texter skrivna ur en gammal mans perspektiv.

One Legged Gardener: Värmländsk musik med känsloladdade texter, detaljrikt gitarrspel och ambienta ljudlandskap.

Rain stall: Lågmäld och melankolisk indie som strävar efter en intimitet som kliar.

Marcus Ekdahl: Singer-songwritermusik med texter om vackra barndomsminnen och det som är svårt att prata om.

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons