Annons

Jesper vill skapa hållbara hem för hälsa och gemenskap

Att skapa livsstilsboende som ger människor förutsättningar att leva hållbart och hälsosamt på mindre yta med färre saker, kunna minska kostnaderna och jobba mindre – det är drivkraften bakom Jesper Danielssons engagemang. Det handlar både om hälsa och att göra så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt.
Kalmar • Publicerad 1 mars 2022
Som kreativ miljö- och energiingenjör har Jesper Danielsson ständigt miljö och hållbarhet i fokus. Han hoppas på att ekobyar ska bli verklighet i länet framöver, och vill gärna själv bosätta sig med familjen i en sådan.Foto: Mats Holmertz

Som projektchef för Frambo arbetar han med att utveckla framtidens hållbara boende. I projektet som startade 2019 tar man fram koncept för ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart sätt att leva, verka och bo, både lantligt och i stadsmiljö. Antingen bygger man modeller eller testar i full skala, räknar fram kostnader och ser hur man kan bli självförsörjande på exempelvis livsmedel, vatten och energi.

Det ordnas kurser, seminarium och workshops för att utveckla och lära om olika sätt att tänka kring byggande och uppförande av bostäder. Projektet leds av Makerspace och Uppfinnarna Kalmarsund, med finansiering från Allmänna arvsfonden.

Annons

I projektet har man bland annat fokuserat på tiny houses, mindre mobila hus på hjul. Tiny house-rörelsen tog fart i USA på 1990-talet när allt fler började göra sig av med överflödet av ägodelar och flyttade in i minihus på 10–30 kvadratmeter, ofta sådana som de byggt själva. Förutom klimat- och hållbarhetsaspekten har frihet varit drivande i den här rörelsen. Jesper Danielsson hörde talas om tiny house tidigt och har alltid fascinerats av det livsstilsboendet.

Jesper Danielsson har alltid varit intresserad av hållbart byggande och boende, och som projektchef för Frambo handlar arbetet om att utveckla just detta.Foto: Mats Holmertz

– Att man ”downsizar” till att bo på en mindre yta med färre saker innebär att man kan frigöra mer tid. Man har alla bekvämligheter men får lägre kostnader och kan jobba mindre. Det är ett sätt att komma ur ekorrhjulet och det ligger i tiden, säger Jesper Danielsson som arbetar efter en vision om att skapa ekobyar i länet med både riktiga hus och tiny houses.

Inom Frambo-projektet har de skapat ett 15 kvadratmeter litet tiny house på Öland. Det är ett komplett hus med både kök, toalett och sovrum, och det ska även utvecklas med solpaneler.

– Vi har försökt återbruka ganska mycket när vi har byggt det.

Han märker att intresset för tiny houses ökar. Just nu förs också diskussioner med både en folkhögskola och ett gymnasium om att få till stånd en praktisk utbildning i att bygga den här typen av hus.

Inom Frambo-projektet arbetar Jesper Danielsson med flera olika boendekoncept, både för lantliga miljöer och stadsmiljö.Foto: Mats Holmertz

Men det finns också andra boendekoncept som Frambo arbetar med. Till exempel har man byggt om en skåpbil till husbil anpassad för rullstolsburna, och man har utvecklat nomadtält tillsammans med Fred Taikon, välkänd författare och sakkunnig om romers situation och romsk kultur. Smart lägenhet med multifunktionalitet och odling är ett annat exempel på vad man kan djupdyka i inom projektet, liksom olika former av gemensamhetsboende.

Frambo-projektet vill helt enkelt utgöra en social och kreativ mötesplats och ett kunskapscenter där idéer och metoder för framtida hållbara boenden utvecklas och sprids. Målgruppen är framför allt ungdomar mellan 18 och 25 år och personer med funktionsnedsättningar, samt äldre och nyanlända.

– Men alla är välkomna i projektet, betonar han.

Det här är ett förslag till ekoby som Jesper Danielsson arbetat med inom ramen för Smart Village Sweden som han var en av grundarna till. I en ekoby bygger man hållbart och hittar lösningar på hur man kan bli självförsörjande på både livsmedel, vatten och energi, men också få till en stor social gemenskap.Foto: Tengboms Arkitekter

Jesper Danielsson är också en av grundarna av den ekonomiska föreningen Smart Village Sweden där man arbetar för att skapa moderna ekobyar i länet. Utgångspunkten är att uppföra boenden med stort fokus på gemenskap, hälsa och hållbara lösningar. Jesper, som är miljö- och energiingenjör, har tidigare varit med och startat kooperativa boendeformer för över 100 personer med förnybar energiproduktion, ekologiska odlingar och stor social delaktighet.

Tillsammans med maskiningenjören Magnus Björkegren grundade han Smart Village Sweden för att skapa förutsättningar för människor att leva sina liv fullt ut på ett sätt där man inte överutnyttjar planetens resurser och där människor kan hitta vägen bort från stress, ohälsa och ensamhet.

”Jag hoppas att det snart blir av”
Jesper Danielsson om planerna på ekobyar i länet
Annons

Bland annat tog de med hjälp av en arkitektfirma fram ett förslag på hur en ekoby skulle kunna utformas, och när detta presenterades för allmänheten väckte det stort intresse. Det har funnits flera förslag till etableringar, både på Öland och i Kalmarområdet, men än så länge har de inte kommit så långt att de har förverkligats. Ekobyar kan både bestå av hållbart byggda hus, men också en grupp tiny houses eller liknande, eller en kombination av flera olika typer av boende.

Jesper Danielsson är inte längre en av de drivande bakom Smart Village Sweden, men han ser det som ett framtida boende för sig och sin familj.

– Jag hoppas att det snart blir av.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons