Annons

Docent: Om inte ens Öland kan då undrar man ju.

Ett kraftigare nej än 2009 förvånar. Docent David Karlsson undrar varför en ny folkomröstning initierades.
Öland • Publicerad 27 maj 2019

För David Karlsson på förvaltningshögskolan kommer inte Ölands resultat i folkomröstningen som en överraskning.

– Nej, det var väntat men som en fastlänning så ser man ju på Öland som en ö, att det finns två kommuner är lite förvånande eftersom man tror att den gemensamma identiteten sitter i att det är en ö.

Annons

Att det var fler som röstade nej nu än vid förra folkomröstningen 2009 förvånar också.

– Det talar lite emot den politiska viljan att ha en ny folkomröstning. Att starta upp den processen borde ju betyda att politiker sett förändringar i opinionen.

Om kommunutredningen skulle komma fram till att kommunsammanslagningar då är det ju fel om man tror att det ska gå genom att låta folket välja enligt David Karlsson.

– De folkomröstningar som har hållits har alla gett ett nej.

Att det i framtiden kommer att finnas behov av sammanslagningar är han övertygad om.

– Men det ligger långt fram. Det finns kommuner i landet som har det betydligt svårare med låg befolkningsutvecklingen och annat än vad kommunerna har på Öland.

Att få kommuner att gå ihop skulle behöva incitament från staten.

– Ja, eller kanske straff för de som inte går ihop som de har gjort i Finland. I deras system finns det både morötter och piskor.

Att genomföra en tvångssammanslagning i Sverige tror han är omöjligt.

– I alla fall när det handlar om enstaka kommuner. Då ska det föregås av en demokratisk process men handlar det om en statlig reform är det en annan sak.

Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons