Magasinet var troligen inte flyttat från Löfsta glasbruk
Detta enligt lokalhistorikern och glasbrukskännaren Berne Karlsson, Kosta, med anledning av Barometerns historiska artikel om Neikters magasin i torsdagstidningen.
Berne Karlsson, som själv växte upp i Västra Stamphult där Löfsta glasbruk var igång mellan 1895 och 1904 och har gjort många efterforskningar om bruket, stämmer det inte att magasinet kan komma därifrån.
– Om magasinet uppfördes 1902 kan det inte ha kommit från Löfsta glasbruk. Det bruket var intakt vid konkursen hösten 1904. Sannolikt flyttades inga byggnader från Löfsta före 1909, säger Berne Karlsson.
Byggnader flyttades däremot från Löfsta till Boda glasbruk och till Johansfors.
Det idag enda som minner om den stora satsningen i Västra Stamphult är några stengrunder samt en stuga där glasbrukets smed bodde.
Löfsta glasbruk grundades av Theander Gustavsson och för hans familj och släkt blev satsningen en ekonomiskt kännbar historia.
Det berättas att ambitionen var att skapa ett nytt Kosta, men flera släktgårdar fick säljas. Gustavsson gav sig dock inte och återkom senare genom att driva Nya Hotellet i Emmaboda snett mitt emot Järnvägshotellet; alltså det hotell som lade grunden för Hotell Linden.
”Om magasinet uppfördes 1902 kan det inte ha kommit från Löfsta glasbruk.”Berne Karlsson
Löfsta glasbruk hade drygt 40 anställda och produktionen utgjordes av ”småglas”, det vill säga enklare hushållsglas. Man producerade även pressglas och prov på Löfstas produktion finns bland annat att se i hembygdsmuséet i Algutsboda hembygdsgård.
Enligt bedömare från tiden ansågs Löfstas produkter hålla en bra kvalitet. Ett stort problem var dock hur glaset skulle fraktas från bruket till järnvägen i Emmaboda. Vägarna var dåliga och stora mängder glas skakade sönder under transporten.
Det uppfördes ett glasmagasin i Algutsboda kyrkby som fungerade som mellanlager, men det mesta glaset skakade sönder på vägen mellan Västra Stamphult och Algutsboda. Mellan Algutsboda och Emmaboda var vägen bättre, men det var just ingen hjälp i sammanhanget.
Glasbruket låg nere i perioder och efter konkursen sökte sig de ungefär 30 arbetarna till de närliggande bruken Åfors, Boda och Johansfors. En stor del av inventarierna köptes efter konkursen av Boda glasbruk.