Hett med yrkesprogram: ”Nu kan man både ha roligt och läsa vidare”
Under lördagen hölls öppet hus på gymnasieskolor i Kalmar för att informera högstadieelever om olika gymnasieprogram. Många niondeklassare var på plats, men det fanns även yngre elever. Åttondeklassarna Melina Lindblom från Borgholm och Moa Hjalmarsson från Rockneby tycker det är svårt att veta vad de vill bli och passade på att inhämta information.
– Vi har varit och lyssnat på elprogrammet och fått veta hur det funkar. Vi är också intresserade av Stagg och samhälle, berättar Moa Hjalmarsson.
På både Lars Kagg och Jenny Nyströmskolan är det tydligt att införandet av automatisk högskolebehörighet med mer engelska och svenska på yrkesprogrammen har påverkat söktrycket även om det finns undantag. Tidigare fanns möjligheten att välja till extra engelska och svenska för att få högskolebehörighet, men numera ingår ämnena även i yrkesprogrammen.
Lars Kaggskolan har flera yrkesprogram och enligt studievägledaren Malin Långberg är Fordons- och transportprogrammet samt Frisör- och stylistprogrammet bland de populäraste.
– Vi har kö på vissa av programmen och det är stort intresse för yrkesprogrammen, berättar hon.
I år startade Industritekniska programmet på Kagg och platserna fylldes. Under mässan informerar de första eleverna niondeklassarna och Isak Simonsson är nöjd med sitt val.
– Det är praktiskt och jag får svarva. Först hade jag tänkt att gå fordon men det här är bättre. Här kan jag fördjupa mig och det finns fler valmöjligheter av olika jobb. Dessutom vill industriföretagen ha oss direkt efter skolan, säger han.
På Jenny Nyströmskolan har Hotell- och turismprogrammet fått ett lyft och fler sökte till programmet än året innan, enligt Agneta Hult, yrkesvägledare på Jenny Nyströmskolan.
– Nu kan eleverna både ha roligt och läsa vidare efter gymnasiet. Tidigare fanns det elever som valde bort yrkesprogrammen för att man inte fick behörighet till högre studier direkt utan var tvungen att läsa till ämnen. Nu märker vi att eleverna oftare väljer det de tycker är roligt. De gillar de praktiska momenten, men vet de inte om de alltid vill jobba i yrket. Nu får de mer möjligheter, säger hon och fortsätter:
– Där är det också ett stort sug efter personal både här i regionen och möjligheter att jobba utomlands.
Men ett yrkesprogram som går mot strömmen är Vård- och omsorgsprogrammet där intresset har sjunkit.
– Programmet har haft utmaningar, men vi hoppas att det vänder för att i vården finns ett stort behov av arbetskraft, säger Agneta Hult.
Se fler bilder från gymnasiemässan: