RETRO: Cirkusparet från Nybro bländade världen med charm och akrobatik
”Ett trevligt ungt småländskt par gör konster på en enhjulig cykel två gånger om dan i Madison Square Gardens väldiga cirkusarena” – så lyder inledningen på en artikel i Dagens Nyheter från 23 maj 1954. Paret går under namnet ”Evy and Everto” och uppträder världen över, från Australien till Sydafrika, London, Paris, New York och Las Vegas. I dag är de nästan bortglömda. Färre vet att de kom från Nybro, och att de innan cirkuskarriärerna slog internationellt uppträdde på folkparker i Småland och på Öland.
Den 29 juli 1922 föddes Evert Gustafsson, eller ”Everto” som blev hans artistnamn, i Nybro. Han började enligt egen utsago tidigt med akrobatik. Som elvaåring byggde han sin första enhjuling, i trä, som han ännu vid 75 års ålder ibland cyklade på. Evy Blomkvist föddes 1925, också i Nybro, och var en ambitiös ung kvinna. Hon råkade bo i samma hus som Everts familj och de verkade tidigt ha fattat tycke för varandra. Snart delade de också ett akrobat- och cirkusintresse.
1947 gifte de sig och var redan då inne på ett liv i artisteri. Evert hade vid det laget uppträtt i folkparkerna i ett tiotal år. Tillsammans övade de in gemensamma akter, alltid med enhjuling och akrobatik som grund.
Från Nybro flyttade paret till Kalmar och bosatte sig på Kylegatan. Evert arbetade som charkuterist och Evy var hemmafru. Samtidigt tränade de ihärdigt, för att inte säga outtröttligt, på sina cirkuskonster. Efter att en polis förbjudit dem att öva sina akrobatkonster ute på gatan på grund av trafiken, började de lägga sig tidigt på kvällen och gå upp mitt i natten för att gå ut och träna. I 1940-talets Kalmar kan man misstänka att enhjulingsträning på gatorna var en ovanlig syn, särskilt sent på natten.
De tävlade i Folkparkernas amatörtävling för unga artisttalanger och knep en plats på Malmstenstruppens sommarturné 1949. Därifrån var cirkuskarriärerna i gång för de unga konstcyklisterna.
Evy och Evert fick sedan vidare anställning på olika trupper i Köpenhamn och Stockholm. I början av 1950-talet såg amerikanska John Ringling North det unga paret och ville direkt skriva kontrakt. Ringling North var grundare av och delägare i Ringling Bros Barnum & Bailey Circus, då världens största cirkusföretag. Men först efter flera anbud tackade Evert och Evy ja – de var egentligen inte ett dugg intresserade av USA.
– Vi hade i det närmaste klart med arbete först i Norge och sedan i England. Men Ringling kom med nya propåer och för varje gång hade gaget ökat, berättade Evy för Barometern 1997.
Tveksamheten innebar också att de faktiskt blev bland de allra bäst betalda cirkusartisterna i världen – ”Ni får mer betalt än en trupp på nio personer!” ska agenten för kontraktet ha sagt. 1954 tog de båten över till Amerika och, förutom att uppträda hundratals gånger på scen över hela landet, framträdde Evy och Everto även i ett av de för tiden allra största tv-programmen: ”The Ed Sullivan Show”. Programmet sändes från 1948 till 1971 och gästades av stjärnor som The Beatles, The Beach Boys, Jackson 5 och Elvis.
Ringling Brothers byggde upp stora shower baserade runt artister som Ella Fitzgerald och Louis Armstrong, där Evy och Evert också medverkade. Så turnerade de runt i ett antal år. Senare bytte de till varietéshower som Ester Williams ”Aqua Show”, framträdde på New Frontier Hotel i Las Vegas och världsutställningen i Seattle 1962.
1956 köpte Evy och Evert hus på Dunö utanför Kalmar. Everts systerdotter Birgitta Hammar minns ett småländskt och ödmjukt par, som samtidigt hade en kittlande stjärnglans och var generösa mot sin omgivning.
– Jag minns när jag var liten och de kom hem till jul och visade färgfilm från filmkameran som de hade, och det var ju i slutet på 50-talet. En annan gång kom de i en rosa Cadillac. De hade leksaker med också och det var ju stort för en som barn, säger Birgitta.
Under tiden i USA ska Evy även ha blivit erbjuden rollen som Jane i en Tarzan-filmatisering. Men hon tackade nej, troligen på grund av andra cirkuskontrakt och kanske även lite blyghet, tror Birgitta.
Evy var förutom akrobat en närapå pedantisk kostymör. Det var hon som ansvarade för duons utstyrslar, som syddes för hand. Exempelvis hade de på turné med sig tio ombyten var. En av Evys klänningar hade 100 000 enskilda bitar strass som syddes på för hand – en och en.
Men är det något systerdottern Birgitta understryker så är det cirkusparets obändiga vilja och småländska enträgenhet:
– Att det går att göra om man försöker. Liksom ”Vi tar till alla medel men vi ska göra det här”.
Tillsammans utgjorde Evy och Evert ett snyggt par. De hade en egenartad utstrålning och scencharm vilket Per Arne Wåhlberg, cirkuskännare och författare till boken ”Inte bara glitter – möten med cirkusartister”, menar var deras stora styrka. Genom alla år ska paret i stort sett inte ha bråkat, vad släkten känner till, berättar Birgitta. Kanske stammade alltså den starka utstrålningen ur ett säreget starkt förhållande – två cirkusartister emellan.
År 1970 pensionerade de sig helt från cirkuslivet och började dela sin tid mellan hus och lägenheter i USA och huset på Dunö.
Evert är även känd för sin cirkusuppfinning: vinkelcykeln. Ett hjul med en förlängd ram som stack upp och sedan ut i två 90-gradersvinklar, där sadel och pedaler satt. Alltså: hjulet rullade nere på marken, medan akrobaten trampade uppe i luften. Vinkelcykeln blev i cirkuskretsar känd som den svenska cykeln, eller också ”Anglo-Cycle”. Enligt cirkusartisten Max Carling var det den legendariske Fritiof Malmsten – Sveriges första cykelakrobat och Malmstenstruppens grundare – som via sin erfarenhet av tysk formationscykling på ett hjul inspirerade Evert.
Vinkelcykeln har varit fortsatt populär i cirkusvärlden och nutida artisten Malte Knapp har i sina föreställningar tagit den tillbaka till Las Vegas, i Evy och Evertos spår.
– I sin generation var Evy och Everto nog de viktigaste cykelakrobaterna. De tog sig ett steg längre i och med att de kom till Ringling Brothers, och man kan nog säga att de gick längst av alla, fastslår Max Carling.
Efter över 65 års äktenskap gick Evert bort 2013; Evy avled 2020. De fick aldrig egna barn. Syskonbarnen har gått igenom efterlämnad rekvisita från cirkustiden, varav delar sedan tidigare redan hade skänkts till ett cirkusmuseum i Sarasota, USA. Everts kvarvarande enhjuling i trä står nu utställd på Sveriges cirkusmuseum i Ingelsträde. Mer än så finns inte kvar av de smått otroliga karriärerna för två cirkusartister födda i 1920-talets Nybro. Men trots alla bragder och världsturnéer blev kanske mellanmänskligheten det mest varaktiga intryck som Evy och Evert Gustafsson lämnade efter sig:
– De var jättetrevliga, snälla och rejäla människor, säger Birgitta.
Evy & Everto – del av det svenska cirkusundret
Cirkusartisterna Evy (1925–2020) och Evert ”Everto” Gustafsson (1922–2013), uppvuxna i Nybro.
Karriären: Började uppträda på folkparker runtom i Småland och på Öland på 1940-talet. Efter att ha vunnit en tävling fick de plats i Malmstenstruppen 1949. Därefter kom Evy och Evert till Köpenhamn med National Scala följt av Chinavarietén i Stockholm. Fick sedan kontrakt med för tiden världens största cirkusföretag Ringling Bros Barnum & Bailey Circus, och åkte till USA. Var även engagerade hos Cirkus Schumann, Cirkus Medrano, på Palladium i London och uppträdde på turnéer från Australien till Kuba.
Cirkus i regionen: Två andra framgångsrika cirkusartister från Nybro var Jörgen Karlsson och Conny Petersson, som uppträdde på 1960-talet och även de framträdde i amerikanska ”The Ed Sullivan Show”.
Kuriosa: 1787 kom den första cirkusen till Sverige, på Gustav III:s inrådan. I mitten av 1900-talet blev Sverige också tack vare sin idrott- och sportkultur en plantskola för cirkustalanger, varför giganter som John Ringling North ofta var i Sverige på jakt efter talanger – varav Evy och Everto visade sig bli hans främsta, svenska stjärnskott. (Källa: Nationalencyklopedin.)