Annons

LISTA: 35 föreställningar på länets teaterscener i höst

Sommaren släpper inte taget riktigt än men kvällarna blir allt mörkare och snart är man mer än redo att låta sig uppslukas av scenkonst på länets teaterscener.
Vi har listat 35 föreställningar som kommer till vårt område i höst. Lägg in i almanackan!
Scenkonst • Publicerad 23 augusti 2024 • Uppdaterad 26 augusti 2024
Foto: Montage

Tisdagsklubben: Modren med Malin Wollin

För tio år sedan kom Kalmarförfattaren och krönikören Malin Wollins bok ”En mamma blir till”. Hur gick det sen? Det ska Malin Wollin berätta, och det blir också musik av Husbandet.

27 augusti, Teatervallen Kalmar teater (arrangör Kalmar teaterförening).

Malin Wollin.
Malin Wollin.Foto: Anna-Lena Ahlström

Pino och paketet med Sagofen Isadora

Barnteater för barn mellan ett och ett halvt och tre år. Björnen Pino kör budbil och ska lämna ett paket till ett stort rött hus. Pino får ta hissen och ringa på dörrar för det är inte riktigt klart vem som ska ha paketet eller vad som finns därinne

7 september på Torsås bibliotek (arrangör Torsås teaterförening).

Nostalgi och buktalarmagi

Raymond Björling (Jussi Björlings barnbarn) sjunger Elton John, Frank Sinatra med mera. Han sjunger också några operasånger, bland annat ”Till havs” av Jussi Björling. Adorena Thörn sjunger Barbra Streisand-låtar. Thörn är också buktalare och uppträder live med sina dockor.

11 september på Kulturhuset Kristallen, Nybro (arrangör Nybro teaterförening) och 12 september i Medborgarhuset, Ventlinge, Öland (arrangör Ventlinge hembygdsförening).

I själva verket

En föreställning som rör sig i gränslandet mellan en monolog och ett danssolo. Dansaren och koreografen Björn Säfsten balanserar mellan att dels förklara det han gör, dels berätta om samtida dans samtidigt som han dansar.

12 september på Byteatern Kalmar länsteater (arrangör Byteatern).

Den som inte hoppar ska låta sig begravas

En komisk, udda, autofiktiv monolog om Elise – 25 år, singel och längtande efter kärlek, det handlar om att dejta och famla efter kärlek i kaoset mellan 20 och 30.

17 september på Byteatern Kalmar länsteater (arrangör Scenkonst Kalmar).

Tisdagsklubben: Hälsosam, klimatsmart mat, vad kan vi vänta oss i framtiden?

Mikrobiologen Anna Blücher brinner för vad som kan göras för ett hållbart, säkrare, nyttigare och mer klimatsmart sätt att äta. Det blir en föreläsning med musik av Husbandet.

24 september på Teatervallen, Kalmar teater (arrangör Kalmar teaterförening).

Ny-hett! En rykande färsk impro-show

Skådespelaren Daniel Goldmann bjuder på en improviserad nyhetssändning. Publiken väljer ur dagens nyhetsflöde och han omvandlar nyheterna till improviserad teater.

25 september på Torsås bygdegård (arrangör Torsås teaterförening) och 6 november på Ölands folkhögskola (arrangör Ölands riksteaterförening).

Daniel Goldmann i ”Ny-hett! En rykande färsk impro-show.
Daniel Goldmann i ”Ny-hett! En rykande färsk impro-show.Foto: Josefin Wiklund

Instructions for a Teenage Armageddon

Efter utsålda hus i London – nu kommer den drastiska monologen i svensk översättning och iscensättning. Vi får följa Eileen från 13 till 17 års ålder. En resa som navigerar i hur sorg och trauma kan sätta sina spår, om ensamheten och ilskan som tar över. Om att förlora sitt fotfäste, om kärlek, sex och nya oönskade familjemedlemmar.

27 september på Kalmar teater (arrangör Scenkonst Kalmar).

Alexandra Nordberg i ”Instructions for a Teenage Armageddon”.
Alexandra Nordberg i ”Instructions for a Teenage Armageddon”.Foto: Sara P Borgström

Hockeymorsa, hockeyfarsa

Björn och Frida är två rätt ensamma singelföräldrar. Men under barnens hockeyträning möts de och blir förälskade. Pjäsen är skriven av den kanadensiska dramatikern, filmförfattaren och regissören Michael Melski. Pjäsen blev utnämnd till ”Top Ten Plays of The Year” i Canada.

28 september Vissefjärda föreningshus, Emmaboda (arrangör Emmabodabygdens riksteaterförening), 1 oktober Forum, Oskarshamn (arrangör Oskarshamns teaterförening) och 2 oktober Skeppet, Målilla (arrangör Riksteatern Hultsfred).

Hockeymorsa, hockeyfarsa.
Hockeymorsa, hockeyfarsa.Foto: Fahimeh Hekmatandish

Live på bio – Hoffmanns äventyr

Jacques Offenbachs hyllade, poetiska opera inleder hösten på Metropolitan i New York. Den är inspirerad av en pjäs baserad på berättelser av den tyska författaren E.T.A. Hoffmann.

5 oktober, Kalmar teater (arrangör Kalmar teaterförening).

Jaktlycka

En fri uppföljning av Tove Folkessons bok ”Kalmars jägarinnor” med manus av Folkesson. Fyra vänner återförenas i Kalmar inför en begravning. Under några dygn får vi följa med när de stångas med minnen och händelser från förr. Vilka var de då? Vilka är de nu? Med Anna Wadström, Anna Asp, Joséphine Wistedt och Edvin Bredefeldt.

Premiär den 5 oktober och spelas på Byteatern Kalmar länsteater 18 gånger till och med den 30 november.

Byteaterns nya pjäs bygger på Tove Folkessons hyllade bok ”Kalmars jägarinnor” och hon har skrivit manus.
Byteaterns nya pjäs bygger på Tove Folkessons hyllade bok ”Kalmars jägarinnor” och hon har skrivit manus.Foto: Andreas Omvik

Oscar och den rosa tanten

Oscar är tio år och ska snart dö. Alla vet, men ingen vill prata om det – bara den rosa tanten. Med henne kan han tala om sjukdomen, om att dö innan livet ens börjat och om att få uppleva den första kittlande kärleken. På bara tolv dagar ska Oscar hinna med att leva ett helt liv. Alla roller spelas av Ing-Marie Carlsson.

9 oktober, Löttorps bygdegård (arrangör Ölands teaterförening)

Ing-Marie Carlsson spelar alla roller i föreställningen ”Oscar och den rosa tanten”.
Ing-Marie Carlsson spelar alla roller i föreställningen ”Oscar och den rosa tanten”.Foto: Pressbild

KaDEssCH!

Musikalisk barnteater för barn mellan tre och sex år. Clownen Tuta möter en stråkkvartett ur länsorkestern Camerata Nordica som spelar musik av tonsättaren Dimitrij Sjostakovitj

12 oktober, Kalmar stadsbibliotek (arrangör Kalmar teaterförening).

Karin Bergstrand som clownen Tuta i föreställningen ”KaDEssCH!”.
Karin Bergstrand som clownen Tuta i föreställningen ”KaDEssCH!”.Foto: Mathias Johansson

Spår i skogen

En stadsbo med klimatångest kommer till farmors by för att rädda naturen från människan. Humor blandas med allvar när en dansare och två skådespelare leder publiken genom Teater Asokos föreställning där publiken deltar som representanter för människan som art.

12 oktober, Torngårdslokalen, Torngård, Mörbylånga (arrangör Ölands riksteaterförening).

Dokumentären

I denna nyskrivna pjäs bjuder Amir Reza Koohestani in oss att följa en dokumentärinspelning om ett nygift par. En iransk kvinna och en svensk man, som inte talar varandras språk har mötts utomlands. Pjäsen utforskar, utifrån ett kvinnligt perspektiv hos någon som kommer utifrån, vad det innebär att bryta upp från en gammal värld och förväntas anpassa sig till en ny.

16 och 17 oktober, Byteatern Kalmar länsteater (arrangör Byteatern).

Rörelse Frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd

Med den här dansföreställningen påminner den queera konstgruppen Ful om att rörelsefrihet inte är gratis. Genom förbjudna rörelser mellan Teherans gator och svenska dragklubbar får vi följa dansens roll i både stora och små frihetskamper. Baba karam och Bollywood delar scen med protestdanser från olika delar av planeten för att belysa kampen för frihet.

17 oktober, Kalmar teater (arrangör Scenkonst Kalmar).

Rörelse Frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd.
Rörelse Frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd.Foto: Sepidar Hosseini

Siri på spänd lina

En sann berättelse om, av och med Siri Hamari som växer upp i en cirkusfamilj. Från en skränig tivolitillvaro tar de sig genom fattigdom och slit till födelsen av Finlands första cirkus – Sirkus Finlandia. Hyllad föreställning om en uppväxt bland svärdslukare, akrobater och sjölejon.

22 oktober, Mönsterås, plats ej fastslagen, kontakta arrangören för info (arrangör Riksteatern Mönsterås).

Siri Hamari i ”Siri på spänd lina”.
Siri Hamari i ”Siri på spänd lina”.Foto: Matilda Rahm

Säg som det är

En nyskriven komedi av Adde Malmberg med Siw Erixon, Johanna Rane och Nils Dernevik som handlar om Margareta, en kvinna vars liv och hem ställs på spel när en ny väg planeras att byggas. Rakt över hennes tomt.

22 oktober, Långasjö bygdegård, Emmaboda (arrangör Emmabodabygdens riksteaterförening) och 23 oktober, Torsås bygdegård (arrangör Torsås teaterförening).

Komedin ”Säg som det är” av Adde Malmberg spelas i Emmaboda och Torsås.
Komedin ”Säg som det är” av Adde Malmberg spelas i Emmaboda och Torsås.Foto: Markus Gårder

The Room

En berättelse om två dansare – och om livet, kärlek och besvikelser. Dansar gör Katariina Edling, som haft en lång karriär som solist vid Kungliga Baletten i Stockholm, och Tobias Wallin, känd från ”Let's dance”.

25 oktober, Kulturhuset Kristallen, Nybro (arrangör Nybro teaterförening).

Tobias Wallin och Katariina Edling i dansföreställningen ”The Room”.
Tobias Wallin och Katariina Edling i dansföreställningen ”The Room”.Foto: Privat

Samlarna

Ett psykologiskt drama baserat på bröderna Collyer och deras livsöde. I 38 år levde de helt avskilda från omvärlden i sin lägenhet. 1947 hittades de döda bland 180 ton bråte.

25 oktober, Alböke bygdegård, Borgholm (arrangör Ölands riksteaterförening), 9 november, Mönsterås bio (arrangör Riksteatern Mönsterås) och 30 november Folkets hus Silverdalen, Hultsfred.

”Samlarna” bygger på en sann historia om två bröder som isolerade sig helt.
”Samlarna” bygger på en sann historia om två bröder som isolerade sig helt.Foto: Peter Elmers

Mitt i livet

Ett relationsdrama med Frida Hallgren, känd från bland annat filmen ”Så som i himmelen”, och Henrik Norlén. Pjäsen handlar om en omvälvande natt för ett par i kris där den ena vill skilja sig.

25 oktober, Kalmar teater (arrangör Kalmar teaterförening) och 26 oktober, Forum, Oskarshamn (arrangör Oskarshamns teaterförening).

Frida Hallgren och Henrik Norlén i relationsdramat ”Mitt i livet”.
Frida Hallgren och Henrik Norlén i relationsdramat ”Mitt i livet”.Foto: Mats Bäcker

Siv och Sam

En mimföreställning av Teater Tilt om vänskap om det svåra och fina i att leka tillsammans (för barn från tre år). Siv och Sam är två vänner som lätt trasslar in sig i vardagen.

26 oktober, Flliseryds församlingshem, Mönsterås (arrangör Riksteatern Mönsterås).

Mimföreställningen ”Siv och Sam” kommer till Fliseryd.
Mimföreställningen ”Siv och Sam” kommer till Fliseryd.Foto: Pressbild

Inte läskigt alls

Musikteater för barn från tre år med Kalmarskådespelaren Martin Ibohm, känd från bland annat Pettson & Findus-föreställningarna i Kalmar på somrarna. På en vind med en gammal koffert öppnar sig en värld fylld av musik, magi och spöken.

26 oktober, Torsås bygdegård (arrangör Torsås teaterförening).

Kalmarskådespelaren Martin Ibohm kommer till Torsås med sin föreställning ”Inte läskigt alls”.
Kalmarskådespelaren Martin Ibohm kommer till Torsås med sin föreställning ”Inte läskigt alls”.Foto: KARL NILSSON

Där alla ser

Frigruppen Kreatur har flera kopplingar till Kalmar och nu kommer deras föreställning ”Där alla ser”, en dialog om att vara människa, att vara ung, att tvivla och att vilja veta allt så mycket att man kräks. Med humor och igenkänning, nykomponerad elektroakustisk kammarmusik och skimrande scenbilder.

28 oktober, Bjursnäs bygdegård, Kalmar (arrangör Scenkonst Kalmar), 29 oktober, Byteatern Kalmar länsteater (arrangör Byteatern) och 31 oktober, Ryssby hembygdsförening (arrangör Scenkonst Kalmar).

s

Stjärnkocken Karin Fransson kommer till Teatervallen.
Stjärnkocken Karin Fransson kommer till Teatervallen.Foto: Pressbild

Tisdagsklubben: Från gåsbett i rumpan till carpaccio på örtrökt gåsbröst och stjärna i Guide Michelin

Stjärnkocken Karin Fransson kommer tillsammans med författaren Anna Sjögren att ha ett samtal om sitt spännande liv.

29 oktober, Teatervallen, Kalmar teater (arrangör Kalmar teaterförening).

Marianne och jag

Cirkussystrarna Brodén har gedigen bakgrund och utbildning inom samtida cirkus i såväl Sverige som på den internationella arenan. I föreställningen ”Marianne och jag” bjuder dom på stor variation av cirkusdiscipliner – lindans, luft- och parakrobatik, dansakrobatik och jonglering.

30 oktober, Valhall, Hultsfred (arrangör Riksteatern Hultsfred), 31 oktober, Centrumbiografen, Torsås (arrangör Torsås teaterförening) och 1 november, Kalmar teater (arrangör Kalmar teaterförening).

Det blir cirkuskonster i ”Marianne och jag”.
Det blir cirkuskonster i ”Marianne och jag”.Foto: Pressbild

Foajén med Tove Folkesson

Ett samtal med författaren Tove Folkesson som är manusförfattare bakom höstens föreställning ”Jaktlycka” på Byteatern. En pjäs baserad på Folkessons bok ”Kalmars jägarinnor”. Hon spelar också musik.

31 oktober, Byteatern Kalmar länsteater.

Är det hett här?

En komedi om klimakteriet. Klimakteriet angår oss alla, kvinnor som män – ändå vet vi väldigt lite om detta skede i livet. Anna Hultin rätar ut menopausens många frågetecken. Med humor delar hon med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia – varvat med lite Shakespeare och oinbjudna experter.

14 november, Långasjö skola, Emmaboda (arrangör Emmabodabygdens riksteaterförening) och 15 november Valhall, Hultsfred (arrangör Riksteatern Hultsfred).

Anna Hultin i ”Är det hett här?”.
Anna Hultin i ”Är det hett här?”.Foto: Cata Portin

Kulturbärarna

Efter tio år med den hyllade enmansföreställningen ”Sufflören”, kommer nu Andreas T Olsson med en ny föreställning i samma melankomiska anda, där den omhändertagande garderobiären blir publikens förtrogne och låter oss möta ett pärlband av sorglustiga existenser som på olika sätt bär kulturen.

15 november, Kalmar teater (arrangör Kalmar teaterförening).

Andreas T Olsson kommer till Kalmar med ”Kulturbärarna”.
Andreas T Olsson kommer till Kalmar med ”Kulturbärarna”.Foto: Mats Bäcker

Dödsdansen

Föreställningen ”Dödsdansen” med Lena Endre, Thomas Hanzon och Mikael Persbrandt har tioårsjubileum i år och det firas med en jubileumsturné. Detta innebär att den kritikerrosade pjäsen kommer tillbaka till Kalmarsalen i höst. Det har då gått fem år sedan den intog scenen i Kalmar. August Strindbergs relationsdrama är regisserat av Stefan Larsson.

16 november, Kalmarsalen.

Mikael Persbrandt, Thomas Hanzon och Lena Endre i ”Dödsdansen”.
Mikael Persbrandt, Thomas Hanzon och Lena Endre i ”Dödsdansen”.Foto: Pressbild

Den magiska boken

Musikteater för barn med en pop up-bok i storformat i centrum som berättar sagan om hur elefanten fick sin snabel, baserad på en barnbok av Rudyard Kipling.

16 november, Bergaviksbiblioteket, Kalmar.

Tisdagsklubben med Mats Trondman: ”Jag hade aldrig tänkt mig att lämna Kalmar – återbesök i en klassresa”

Mats Trondman tar publiken ut i världen och tillbaka till sin barndomsstad. Han kommer att prata om betydelsen av plats, minne och resa och hur vi förstår detta först efteråt. Samt hur viktig del musiken har i en människas liv.

19 november, Teatervallen Kalmar teater (arrangör Kalmar teaterförening).

Mats Trondman.
Mats Trondman.Foto: Mikael Eklund

På tu man hand med Anders Lundin

Den välkända tv-profilen kommer till Nybro för att berätta om både det ena och andra. ”Kanske som ett sommarpratarprogram, fast live, och med egna låtar”, säger han själv.

28 november, Jutegården, Nybro (arrangör: Nybro teaterförening).

Anders Lundin.
Anders Lundin.Foto: Pressträff

Ro, ro med sagofén Isadora

En föreställning för de allra minsta, 0-11 månader, som handlar om stora drömmar. Från djupa vatten till sprakande drömmar, en ny dag, en ny värld, ett nytt under. Ljud och ljus och en skådespelerska på scen

4 december, Öppna förskolan, Torsås (arrangör Torsås teaterförening).

Det är en gris på föris

Barnteater, för barn från tre år, av och med Björn Johansson Boklund efter Johanna Thydells bok ”Det är en gris på dagis”. I en hage står en gris och känner sig ensam. En bit bort ligger föris. Där verkar barnen ha så roligt. Grisen fattar ett beslut och blir varmt välkommen in i barngruppen. Men hur ska de kunna gömma en gris på föris?

28-29 december, Byteatern Kalmar länsteater (arrangör Byteatern).

Agnes Hargne Wallander, Hanna Nygårds och Björn Johansson Boklund i Byteaterns ”Det är en gris på föris”.
Agnes Hargne Wallander, Hanna Nygårds och Björn Johansson Boklund i Byteaterns ”Det är en gris på föris”.Foto: Mattias Johansson
Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons