Pär-Gustav Johansson (M): ”Tätare kontakter med kulturlivet hade varit trevligt”
Kulturen och valet
Sedan några år hanteras regionens kulturfrågor inte längre i en egen nämnd, utan i den regionala utvecklingsnämnden som enligt beskrivningen "ansvarar för regionala tillväxt- och utvecklingsfrågor inom näringslivsutveckling, planering, infrastruktur och miljö."
Hur högt prioriterade är kulturfrågorna? Vi fortsätter vår valserie med att undersöka detta via politikerna i den regionala utvecklingsnämnden. Turen har gått till Pär-Gustav Johansson (M), nämndens vice ordförande.
Innan förra valet fanns en kulturnämnd, nu är kulturfrågorna istället en del av den regionala utvecklingsnämnden. Hur funkar det?
– Ja, alltså, både och. Det har blivit bättre på så sätt att det blir en helhet. Nu ska man inte bara mäta nyttan i kulturen men om man ser till den aspekten finns ju alla möjligheter att använda den som en del av den regionala utvecklingen, något som kan öka länets attraktionskraft och kanske rentav får människor att flytta hit. Kulturen bidrar till att skapa jobb och sysselsättning, vilket är en stor fördel. Sedan ska det inte stickas under stol med att regionala utvecklingsnämnden har mycket på sitt bord. Som enskild politiker känner man ofta att det finns för lite tid. Så det är både för- och nackdelar, men fördelarna överväger nog.
På regionens hemsida nämns inte kulturen i texten som beskriver nämndens uppdrag. Hur mycket utrymme får kulturen?
– Det är faktiskt en nyhet för mig att det inte nämns, det får vi se till att ändra på. Rent praktiskt upplever jag att kulturen får sitt utrymme i nämnden. Helt klart. Många av ledamöterna har ett eget kulturintresse.
Pär-Gustav Johansson
Parti: Moderaterna.
Antal uppdrag i regionen: 19, bland annat vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden, regionråd, ledamot i EU:s strukturfonder och representant i styrgruppen för Digital agenda Kalmar län.
Arbetslivserfarenhet inom kultur: Nej.
Erfarenhet som kulturutövare: Inte direkt. Skriver på hobbynivå. Tidigare spelat gitarr, piano och klarinett på hobbynivå.
Senaste teaterföreställning: ”Det måste vara 'Biet i huvet' på Byteatern. Den såg vi med nämnden, om jag ska vara ärlig. Alla fick se den.”
Senaste bok: ”'Binas historia' av Maja Lunde. Och just nu läser jag Jan Guillous senaste.”
Senaste konsert: ”Lars Winnerbäck på Fredriksskans.”
Senaste utställning: ”Jag var på Tavlor i träden på Krusenstiernska.”
Du har totalt 19 politiska uppdrag i regionen. Hur mycket tid hinner du lägga på kulturfrågor?
– Procentuellt är det svårt att säga, men det är för lite naturligtvis. Jag skulle vilja lägga mycket mer. I nuläget skulle jag säga att det blir kanske en dag av fem. Då höftar jag. Men säg 15–20 procent av min arbetstid. Som förslaget ser ut kommer vi att ha en större nämnd med fler ledamöter efter valet, och jag ser det som positivt att den som ansvarar för kulturen – oavsett om det är jag eller någon annan – kan lägga mer tid på den.
Vad är viktigast för den regionala kulturen framöver?
– Det viktigaste är att den ska vara tillgänglig och att fler kan ta del av den, oavsett var i länet man bor. Det är viktigast för oss moderater. På en högre nivå handlar det om vikten av att kulturen är fri. Vi brukar prata om armslängds avstånd. Där är jag lika bekymrad som alla andra som läst rapporten från myndigheten för kulturanalys som säger att kulturen i dagens Sverige, under S-regeringen som varit sedan 2014, riskerar att påverkas av politiken. Enligt mig och moderaterna ska kulturen vara fri från påverkan och politisk klåfingrighet.
Hur kan kontakten mellan politiken och kulturlivet bli bättre – utan att rubba principen om armslängds avstånd?
– Det där är en balansgång. I rapporten jag just nämnde påpekades det att det på regional och kommunal nivå kan vara svårt att dra en gräns just vad gäller armslängds avstånd, men jag tror att vi skulle kunna ha en tätare kontakt utan att gå in och peta i innehållet. Det handlar mycket om att lyssna, ta med sig synpunkter och åsikter för att kunna utveckla kulturen. Våra tjänstepersoner sköter de flesta kontakterna och de är oerhört professionella och drivna, så jag har stort förtroende för dem. Men med mitt politiska ansvar kan jag känna att tätare kontakter med kulturlivet hade varit trevligt. Det kanske kan bli möjligt om vi får en större nämnd.
Så svarar Pär-Gustav Johansson
Vem är chef för Kalmar läns museum? – ”Örjan Molander.”
Kan du nämna en utställning som visas i länet just nu? – ”Jag minns inte exakt vad den heter, men i Virserums konsthall visas en utställning om troll, skog och trä. Den såg jag för några veckor sedan.”
Var ligger The Glass Factory? – ”I Boda.”
Vad heter länsorkestern? – ”Kalmar länsmusik, kanske? Nej, det kan jag inte säga på rak arm.”
Var jobbar Edvin Bredefeldt, Agnes Forstenberg och Agnes Hargne-Wallander? – ”Är de verksamma i länet? Kan det ha något med Litteraturnod Vimmerby att göra? Jag har taskigt namnminne.”
3 av 5 rätt.