Annons

Robert Fux kommer till Kalmar med sin dragshow: ”En soptipp som ska ut på turné”

Hyllade skådespelaren och dragartisten Robert Fux är på väg till hemstaden Kalmar för att framföra sin musikaliska monolog ”Dragshow – en nära döden-upplevelse”.
Med sig har han en kavalkad av karaktärer – och en soptipp.
Scenkonst • Publicerad 16 november 2021
Robert Fux nyskrivna föreställning ”Dragshow – en nära döden-upplevelse” skulle haft premiär i april. ”Nu när det har blivit av är det en extra magisk lyx”, säger han.
Robert Fux nyskrivna föreställning ”Dragshow – en nära döden-upplevelse” skulle haft premiär i april. ”Nu när det har blivit av är det en extra magisk lyx”, säger han.Foto: Daniel Strandroth

Robert Fux är van vid att ha många järn i elden. Han tillhör sedan flera år Stockholm stadsteaters fasta ensemble och har hyllats för uppsättningar som ”Orlando”, ”Ansvaret är vårt/Tingsten” och ”Ned med vapnen!”. Robert Fux har också varit dragartist i över 20 år och det är den scenkonstformen han tar avstamp i med sin nyskrivna musikaliska monolog ”Dragshow – en nära döden-upplevelse”.

Föreställningen har han skapat under sin tid som Artist in Residence på Vara konserthus. Perioden inleddes våren 2020 och sträcker sig över det här året. Parallellt med att skapa ”Dragshow – en nära döden-upplevelse” har Robert Fux skapat dragpodden ”Drottningmötet”, där han undersöker begreppet drag tillsammans med andra dragartister.

Annons

– Jag har haft det bra ändå, under pandemin. Det har ju varit världens tråkigaste tid och det blev väldigt osäkert om den här föreställningen skulle kunna få premiär. Nu när det har blivit av är det en extra magisk lyx, säger han.

Föreställningen skulle haft premiär i april, men fick skjutas fram på grund av pandemin och det blev osäkert om den skulle kunna ha premiär i år. Men så lättades restriktionerna i oktober och lördags, den 13 november, var det premiär för föreställningen på Vara konserthus. Robert Fux tar nu med sig ”Dragshow – en nära döden-upplevelse” på turné och på torsdag, den 18 november, är det dags för Byteatern i hemstaden Kalmar.

Robert Fux gestalter kommer ta ton till specialskriven musik av Calle Rasmusson, inspelad av Bohuslän Big Band.
Robert Fux gestalter kommer ta ton till specialskriven musik av Calle Rasmusson, inspelad av Bohuslän Big Band.Foto: Daniel Strandroth

– Föreställningen tar mig tillbaka till början, i Kalmar. Det ska bli så roligt att komma till Byteatern, som var ett av mina första tillåtande rum för mina första stapplande steg som drag i Kalmar. Jag ville tillbaka till mina rötter och visa att man kan göra drag på många olika sätt. Drag behöver inte innebära kvinnoimitation, det är bara en liten del av drag. Jag gillar att gå ner i svärtan och jag gör en massa dragförebilder. Jag manar också fram olika gestalter av mig själv som inte är så smickrande alltid, säger Robert Fux.

Han har skrivit föreställningen själv, och valt att inte ha en regissör. Istället har han haft Hans Marklund som showöga i sluttampen och Stefan Ingvarsson som dramaturg. Han har hämtat inspiration från barndomens böcker, skräckromantik, västgötska kyrkor och NK:s sminkavdelning. Hans gestalter kommer ta ton till specialskriven musik av Calle Rasmusson, inspelad av Bohuslän Big Band, som är Vara konserthus storband.

– Det här är min redovisning av min residensprocess. Min grande finale. Med podden har jag kunnat ta del av andras smärta, svärta, glädje och hopp. Jag har lyssnat på deras berättelser. Så istället för att göra ett poddsamtal med mig själv blir detta drottningmötet med mig.

Robert Fux beskriver föreställningen som ett drottningmöte med sig själv.
Robert Fux beskriver föreställningen som ett drottningmöte med sig själv.Foto: Daniel Strandroth

För många är dragshow synonymt med maffiga peruker, höga klackar och mycket smink. Men Robert Fux vill nyansera bilden.

– Jag är lite trött på det perfekta dragidealet. Jag är ofullkomlig och vill visa sprickorna. Jag vill också skapa en hyllning till det där magiska teaterögonblicket. Om jag sträcker fram en galge och säger att det är en båt, då kan vi enas om att det är en båt. Om jag säger att en gardin från Röda korset är en dyr galaklänning så är det så.

Något som inspirerar Robert Fux, och som han också har med sig på turnén berättar han, är en soptipp.

– Jag turnerar med en soptipp kan man säga. Jag är en soptipp full av minnen, erfarenhet, kvarglömda grejer och gammalt smink. Allt jag har samlat på mig finns i min inre soptipp och jag tronar på den, tar med den och ser vad jag hittar i den. Mitt kostymförråd är också som en soptipp. Drag är på ett sätt att samla på sig alldeles för mycket saker och se vad man kan använda dem till.

Hur känns det att äntligen få sjösätta ”Dragshow – en nära döden-upplevelse”?

Annons

– Pirrigt. Men jag är mest glad. Oavsett hur det här tas emot så är jag stolt över mig själv. Jag har skapat det här mestadels själv. På stadsteatern är man en lagspelare. Man kan sin roll, sin plats. Här i Vara har min egen sak fått födas fram. Jag är en stolt förälder. Drag är också en uppmaning: Hitta din egen charterbiljett från dig själv. Alla behöver det. Det bli så roligt att se hur man kan turnera med drag på det här sättet. En soptipp som ska ut på turné.

Fakta

Robert Fux

Robert Fux är född 1979 och uppvuxen i Kalmar och Wien.

Han tillhör den fasta ensemblen på Stockholms stadsteater sedan flera år.

2020-2021 är han Artist in Residence på Vara konserthus. Residensverksamheten innebär att konstutövare och artister under en begränsad tid får förverkliga ett konstnärligt projekt.

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons