Annons

Öland: Elever gjorde fint inför valborg

Högstadieeleverna på Ölands friskola hade skräp-plockning på schemat på torsdagen. De ville göra fint i Färjestaden inför valborg.
Färjestaden • Publicerad 30 april 2020
Lova Hådding och Nonah Häll från Ölands friskola som plockade skräp med Håll Sverige rent 30 april.
Lova Hådding och Nonah Häll från Ölands friskola som plockade skräp med Håll Sverige rent 30 april.Foto: Pia Olofsson

– Vi ville att det skulle bli fint till valborg och samtidigt göra något tillsammans för klimatet, säger Lova Hådding.

Hon är elevrådsordförande på Ölands friskola med elever i sjuan, åttan och nian. I höstas fick elevrådet ett förslag om att göra något för klimatet i skolans anonyma tipslåda. Eleverna fastnade för skräpplockning och sedan dess har förberedelserna varit många.

Annons

Tillsammans med Nonah Häll plockar hon skräp vid stranden på förmiddagen. Skolans elever är utsända över hela Färjestaden med handskar och påsar från organisationen Håll Sverige rent.

Sedan ska alla samlas vid Granudden, där skräpet ska sorteras och elevrådet ska räkna påsarna, innan skolans vaktmästare tar hand om dem.

– Skolan ska också skänka en summa för varje påse så får vi elever välja vad den summan går till.

Lova Hådding berättar att de fått anpassa planerna något efter rådande corona-pandemi.

– Vi hade egentligen tänkt grilla på Granudden men det är så få lärare som kan vara med, många jobbar hemifrån, så vi äter på Nica som vanligt.

”Vi har fått ihop jättemycket, alla har verkligen kämpat”, säger Lova Hådding och Olivia Ringhagen från Ölands friskola som plockade skräp och tävlade med Håll Sverige rent 30 april. På Granudden samlades allt ihop.
”Vi har fått ihop jättemycket, alla har verkligen kämpat”, säger Lova Hådding och Olivia Ringhagen från Ölands friskola som plockade skräp och tävlade med Håll Sverige rent 30 april. På Granudden samlades allt ihop.Foto: Pia Olofsson

Tänker ni mycket på klimatet?

– Man tänker på det, men det gäller också att gå från tanke till handling. När jag gick till skolan i dag tyckte jag att jag såg skräp överallt, säger Nonah Häll.

– Man är ju ofta ganska självupptagen. Eller är det lathet. Därför är det viktigt att vi gör det här. Vi hoppas att ungdomarna inte bara ska kasta skräpet bakom sig utan i soporna, säger Lova Hådding.

Snart slutar de nian, men de vet inte riktigt hur det blir med skolavslutningen i år.

– Vi är en ganska liten skola så vi hoppas det går bra. Vi är 45 i klassen, men vi vill ha med alla lärarna också, säger Lova Hådding.

Annons

– Niorna ska sjunga en sång om sina tre år på skolan, säger Nonah Häll.

”Det är mest skräp där det inte bor så många, inte vid husen. Vi hittade en hel del i skogen”, sa Olle Persson, Erik Björkegren, Hampus Andersson och Szymon Machaj från Ölands friskola som plockade Färjestaden rent från skräp på torsdagen. ”Roligt”, summerade de dagen så här långt.
”Det är mest skräp där det inte bor så många, inte vid husen. Vi hittade en hel del i skogen”, sa Olle Persson, Erik Björkegren, Hampus Andersson och Szymon Machaj från Ölands friskola som plockade Färjestaden rent från skräp på torsdagen. ”Roligt”, summerade de dagen så här långt.Foto: Pia Olofsson

Både samarbete och skräpmängd bedömdes av elevråd och lärare, bland annat slöjdläraren Marie Kroon-Glemne.

Eleverna från Ölands friskola delades in i olika grupper och områden och tävlade mot varandra. Dessutom tävlar skolan mot andra i Håll Sverige rents skräpplockartävling.

– Det är mest skräp där det inte bor så många, inte vid husen. Vi hittade en hel del i skogen, sa Olle Persson, Erik Björkegren, Szymon Machaj och Hampus Andersson.

”Vi har fått ihop jättemycket, alla har verkligen kämpat”, säger Lova Hådding och Olivia Ringhagen från elevrådet på Ölands friskola. På Granudden samlades och sorterades allt skräp som eleverna plockat upp.
”Vi har fått ihop jättemycket, alla har verkligen kämpat”, säger Lova Hådding och Olivia Ringhagen från elevrådet på Ölands friskola. På Granudden samlades och sorterades allt skräp som eleverna plockat upp.Foto: Pia Olofsson

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons