Annons

Ölandskommuner går samman i krisgrupp – ska öva tillsammans

De båda Ölandskommunerna Mörbylånga och Borgholm går samman i en gemensam krisorganisation. Örådet kallas gruppen som ska se till att hela ön övar tillsammans.
Öland • Publicerad 20 november 2019
Riskhanteringsgruppen Öland, även kallad Örådet, består av: Charlotta Rasmusson, Mörbylånga kommun, kommunpolis Magnus Areskog, Anna Hasselbom Trofast, Borgholms kommun, Linda Hedlund, Borgholms kommun, Helena Berglund, Region Kalmar län, Rutger Ekbrand, Räddningstjänsten Öland, Ulrika Gustafsson, Mörbylånga kommun och Jan-Olof Berg, Trafikverket. Niklas Sandh, Eon, saknas på bilden.Foto: Privat

Vattenbrist, en trasig Ölandsbro, elavbrott, oväder eller krig. Fokus på alla de kriser som samhället kan ställas inför ökar och länsstyrelser och kommuner bygger upp större riskhanteringsorganisationer. År 2020 väntar också en stor övning av totalförsvaret, där det civila samhället och militära försvaret gör gemensam sak.

I år har Borgholms och Mörbylånga kommuner tagit fram en gemensam krisorganisation, som kallas Örådet. I den ingår bland annat kommunernas nyanställda risk- och säkerhetssamordnare Ulrika Gustafsson i Mörbylånga och Linda Hedlund i Borgholm.

Annons

– På detta sätt minskar vi sårbarheten och ökar kompetensen i båda kommunerna, vilket känns bra. Under 2020 kommer vi att fortsätta arbetet och även planera in mindre gemensamma övningar, säger de.

I Örådet ingår även polisen, räddningstjänsten, Trafikverket, Eon och Region Kalmar län.

Örådet har bildats efter fem år utan gemensam organisation för riskhantering, skriver kommunerna i ett pressmeddelande.

– Med tanke på att omvärlden förändrats och kraven på förstärkt säkerhetsskyddsarbete ökat behövde vi starta en riskhanteringsgrupp på Öland igen, säger Charlotta Rasmusson, administrativ chef i Mörbylånga kommun.

Fakta

Totalförsvarsövning 2020

Under år 2020 genomförs en totalförsvarsövning i Sverige - TFÖ 2020. Övningen ska bidra till att öka Sveriges motståndskraft.

Totalförsvar omfattar det civila och militära försvaret och gäller all verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig.

Sveriges totalförsvar ska skydda och försvara landet, människors liv och hälsa, samhällets funktioner likaväl som de grundläggande värdena demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Övningen handlar om hur samhällsaktörer ska samverka för att samhällskritiska funktioner ska kunna fortsätta att fungera och Sverige stå emot ett väpnat angrepp. Det handlar om hur samhället ska prioritera resurser och fördela viktiga förnödenheter.

Samtliga kommuner kommer att delta i totalförsvarsövningen 2020. Det är en möjlighet för kommunerna att höja kunskapen om totalförsvaret i den egna organisationen för att sedan utveckla förmågan ytterligare. Ett deltagande i övningen är ett sätt för kommunerna att uppfylla kraven i överenskommelsen om kommunernas arbete med civilt försvar, skriver länsstyrelsen som är den högsta civila totalförsvarsmyndigheten inom länet.

”Kommunernas verksamheter är viktiga för att totalförsvaret ska fungera. Samhället är i behov av att kommunernas samhällsviktiga verksamheter upprätthålls, som exempelvis vård, skola och omsorg. I krig ska samhället fungera så likt vardagen som möjligt.”

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons