Annons

Oppositionen ger besked – så vill man göra med gymnasiet

Det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, sätter ned foten om Mönsteråsgymnasiets framtid och ser två möjliga alternativ framåt. Kommunen bör antingen söka sig till Kalmarsunds gymnasieförbund eller alternativt banta programutbudet.
Mönsterås • Publicerad 10 oktober 2023
Socialdemokraterna Robert Rapakko, Erik Jonsson och Lejla Radovic från den politiska oppositionen i Mönsterås kommun vill agera i frågan om gymnasiets framtid.
Socialdemokraterna Robert Rapakko, Erik Jonsson och Lejla Radovic från den politiska oppositionen i Mönsterås kommun vill agera i frågan om gymnasiets framtid.Foto: Åsa A Cederbom

– Vi kan inte rulla vidare som det har varit med den här utredningen bakom oss. Även om vi hade varit beredda att ta kostnaden, så kommer vi inte få eleverna att söka hit. Det är den brutala sanningen, säger Robert Rapakko (S), oppositionsråd.

Han säger att det finns en jättestor oro bland elever och personal på skolan. De flesta niondeklassarna har redan ställt in sig på att inte söka till skolan, enligt Rapakko.

Annons

Det var i maj politikerna beslutade att utreda skolans existens efter flera år av vikande elevantal. Därefter har utredningen visat att en nedläggning innebär en effektivisering med ungefär 9 miljoner kronor.

S anser att det är bråttom och att det behöver tas ett beslut i frågan så snart det är möjligt.

– Här inne vill man ha ett beslut och nu väljer vi att ta taktpinnen även om vi nu är opposition och satta i baksätet utav de andra partierna, säger Robert Rapakko (S) när Barometern-OT intervjuar honom samt partikollegorna Lejla Radovic och Erik Jonsson utanför Mönsteråsgymnasiet.

Robert Rapakko (S).
Robert Rapakko (S).Foto: Åsa A Cederbom

Partiet vill att kommunen utreder en samverkan med Kalmarsunds gymnasieförbund med fokus på att det ska vara gynnsamt för båda parter. Förslaget innebär att Mönsteråsgymnasiet läggs ned i dess nuvarande form.

Förhandlingen ska utgå från fem punkter:

1: Bra planering och insatser för elever med otillräckliga kunskaper på hemmaplan.

2: Vill ha en filial med industriutbildning och bygg på gymnasiet eller på företagen i Mönsterås. Ska även erbjuda Yrkesvux inom samma områden.

3: Kräva att Kalmar gymnasieförbund tar steget in i Teknikcollege.

4: Vid en eventuell verksamhetsövergång behöver personalsammanläggning samordnas med kommunens egna behov. För eleverna ska en växling ske utan att det blir fråga om ett extra år.

5: En bredare översyn av kommunens samtliga skolor ska göras. S tror inte på idén att blanda grundskoleelever med komvuxelever på Mönsteråsgymnasiet.

”Vi kan inte rulla vidare som det har varit med den här utredningen bakom oss.”
Robert Rapakko (S), oppositionsråd.
Socialdemokraterna Erik Jonsson och Lejla Radovic.
Socialdemokraterna Erik Jonsson och Lejla Radovic.Foto: Åsa A Cederbom
Annons

– Om vi går med i gymnasieförbundet är det väldigt viktigt att våra företag och Teknikcollege är med på den här resan och ser till att de får hit elever på praktik vilket i sin tur kan leda till sommarjobb och sen fast anställning, säger Lejla Radovic (S), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Om förhandlingarna med Kalmarsunds gymnasieförbund går i stöpet finns ett annat alternativ.

– Då får man välja att slimma programutbudet för att minska IKE-kostnaderna. I så fall måste naturutbildningen stryka på foten, berättar Robert Rapakko (S).

Interkommunala ersättningen (IKE) betalas när en elev som är folkbokförd i kommunen väljer att studera utanför kommungränsen.

– Det är framförallt det fria skolvalet som har påverkat Mönsterås negativt. Vilket vi inte råder över. Det är väldigt tråkigt att vi står där vi står och vi tror att det här är bästa vägen framåt, säger Erik Jonsson (S), förste vice ordförande i kommunfullmäktige och ordförande för partiet i kommunen.

Adam WigrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons