Simundervisning hotad av nytt bidrag
Simkunnighet är obligatoriskt för godkänt betyg i den svenska skolan. Det är också skolans skyldighet att ge eleverna simundervisning.
I Mörbylånga kommun har man under många år haft simundervisning för alla elever i årskurs tre sex gånger under höstterminen. Då har man hyrt simhallstid antingen av Kalmar eller Borgholms kommun. I år blir det inte så.
Ett nytt statsbidrag till avgiftsfri simskola för elever i förskoleklass, som beslutades av regeringen i december 2017, gör att både Kalmar och Borgholm beslutat att eleverna i förskoleklass ska få simundervisning. (Kalmar tilldelades 1,9 miljoner kronor och Borgholm 300 000 kronor).
Mörbylånga kommun hade kunnat få närmare 500 000 kronor, men eftersom kommunen varken har egen simhall eller kunnat ragga tider i Kalmar och Borgholm för förskoleeleverna, blir det inga pengar.
Simhallarna är mer eller mindre fullbokade, och Mörbylånga kommun hamnar efter i kön för att få tider.
– Under hösten har vi lyckats få två tillfällen för alla våra tredjeklassare. Jag vet inte exakt hur det kommer att bli under våren. Men vi får förmodligen lägga upp simundervisningen på något annat sätt, säger Ulrika Reje, rektor på Färjestadens skola.
Eva Egrenius Cegrell, rektor på Gårdby skola, är ansvarig för bokning av simhallstider för alla klasser i kommunen.
– Det är inte det att vi inte kommer att klara kunskapskraven i simning. Men visst är det här ett problem för oss. Vi kommer förmodligen tvingas att jobba på annat sätt, säger Eva Egrenius Cegrell.
Är inte kontinuitet viktigt för elever som ska lära sig att simma?
– Visst är det så.
När skolorna bokar simhall i Kalmar ingår särskild simlärare för simundervisningen. Ett förslag är att skolornas egna idrottslärare får en uppdatering med simundervisning, så att de själva kan hålla i själva simundervisningen. På så vis blir skolorna inte lika bundna till de lediga tider som eventuellt finns i Kalmar och Borgholm.
– Som komplettering kan man tänka sig att skolorna själva bokar strötider. Att använda utomhusbassänger under sen vår och tidig höst skulle också kunna vara möjligt. Men egentligen är det här en politisk fråga. Vi kanske behöver en simhall. Och egentligen vore det bra att börja simundervisningen tidigare än i år tre, säger Eva Egrneius Cegrell.
Barn- och ungdomsutskottets ordförande Agneta Stjärnlöf (M) håller med om att man måste hitta en lösning.
– Vi ska diskutera det här vidare på nästa BUU-möte. Att bygga en simhall är ett önsketänkande, gärna i Färjestadsområdet eftersom många bor där. Men vi pratar om jättestora pengar då, och det är inget som ligger i pipelinen, säger Agneta Stjärnlöf.