Annons

Moderater vill ta bort ett kommunalråd

Inför varje ny mandatperiod ser Mörbylånga kommun över den politiska organisationen. Nu vill två Moderater ta bort ett kommunalråd och minska ledamöterna i fullmäktige. De undrar hur kommunalrådet ställer sig i frågan.
Mörbylånga • Publicerad 17 augusti 2021
Matilda Wärenfalk (S) och Anna-Kajsa Arnesson (C) är ordförande och förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Mörbylånga. Från september får de sällskap av Ulrik Brandén (M) som tar över som oppositionsråd och andre vice ordförande efter Henrik Yngvesson (M).
Matilda Wärenfalk (S) och Anna-Kajsa Arnesson (C) är ordförande och förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Mörbylånga. Från september får de sällskap av Ulrik Brandén (M) som tar över som oppositionsråd och andre vice ordförande efter Henrik Yngvesson (M).Foto: Pia Olofsson

Inför denna mandatperiod beslutade politikerna från de olika partierna att det skulle finnas tre arvoderade ordförande i kommunstyrelsen, och om en ny nämndsorganisation. Nu pågår en ny översyn.

”Kan Nybros modell med endast ordförande och vice ordförande i kommunfullmäktige respektive kommunstyrelse vara något för Mörbylånga kommun?” frågar fullmäktigeledamöterna Carl Dahlin (M) och Pär Palmgren (M) i en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S). De tänker sig i så fall ett kommunalråd från majoriteten och ett från oppositionen.

Annons

De vill också diskutera om politikernas arvoden är rimliga och kan ”motiveras för skattebetalarna”. De frågar om det ska vara färre ledamöter i fullmäktige för ett ”spänstigare forum” där de ledamöter som är kvar är mer aktiva.

Men Matilda Wärenfalk vill inte svara på interpellationen nu med hänvisning till att partierna utreder den politiska organisationen.

– Jag kommer inte föregå beredningens arbete. Det är inte upp till mig att föregå det på något sätt, min röst i detta väger inte tyngre än någon annans. Beslut fattas i god tid innan nästa mandatperiod. Först ut är beslutet om antal ledamöter i fullmäktige, säger hon.

– Inför nuvarande mandatperiod var vi tydliga med att vi inte var nöjda med utskottsmodellen. Då gjorde vi ett större omarbete. Uppdraget nu är inte lika omfattande.

Fakta

Politikernas arvoden

Ordförande i kommunstyrelsen tillika kommunalråd: 100 procent av heltid. 90 procent av riksdagsledamöternas arvodesnivå (2021= 69 900 kr/mån): 754 920 kronor/år

1:e vice ordförande i kommunstyrelsen tillika kommunalråd: 75 procent av arvodet till KS-ordf. = 566 190 kronor/år

2:e vice ordförande i kommunstyrelsen, tillika oppositionsråd: 75 procent av arvodet till KS-ordf. = 566 190 kronor/år

Ordförande i kommunfullmäktige, 30 procent av arvodet till KS-ordf. = 226 476 kronor/år

1:e och 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige, 15 procent av arvodet till KS-ordf. = 113 238 kronor/år

Ordförande i nämnd, 20 procent av arvodet för KS ordförande = 150 984 kronor per år.

Vice ordförande nämnd, 10 procent av arvodet för KS ordförande=75 492 kronor/år

Övriga politiska möten, för förlorad arbetsinkomst:

Grundarvode samt justeringsarvode, upp till 1 timme: 501 kronor.

Halvdagsarvode, mer än 1 timme men högst 4 timmar: 1 036 kronor.

Heldagsarvode, mer än 4 timmar men högst 8 timmar: 1 380 kronor.

Utökat heldagsarvode, mer än 8 timmar: 1 722 kronor.

Källa: Reglemente om ekonomiska förmåner till förtroendevalda och styrelseledamöter i kommunens helägda bolag. Antagen av kommunfullmäktige Mörbylånga 2019-12-16. Uppräknade arvoden som gäller fr o m 2021-01-01

”Min röst i detta väger inte tyngre än någon annans.”
Matilda Wärenfalk (S)
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons