Annons

Destination Kalmars ishallsdröm i kras - blev för dyrt med 5000 platser

5 000 platser eller mer. Plats för minst 1 000 matgäster. Dubbla inlastportar för lastbil och en riktigt rymlig entré. Det var Destination Kalmars förslag inför ishallsbygget.
Kalmar • Publicerad 11 mars 2020 • Uppdaterad 12 mars 2020
Destination Kalmars idé om hur en stor inomhusarena med ishall skulle kunna se ut. Bilden föreställer ett förslag på hur man tänkt när man byggde Stiga Sports Arena i Eskilstuna och finns med i Destination Kalmars presentation av sin utredning som en inspirationsbild.
Destination Kalmars idé om hur en stor inomhusarena med ishall skulle kunna se ut. Bilden föreställer ett förslag på hur man tänkt när man byggde Stiga Sports Arena i Eskilstuna och finns med i Destination Kalmars presentation av sin utredning som en inspirationsbild.Foto: Destination Kalmar

Det hittills hemliga förslaget från Destination Kalmar ratades på ett tidigt stadium. Men det kommunala bolaget hade ett uppdrag att utreda vad en fullskalig ishall och evenemangsarena kräver och kostar. Det utfördes och än i dag tycker Pär Israelsson, evenemangschef på Destination Kalmar, att kommunen missar tillfället att få en stor inomhusarena, som han menar behövs.

– Som vi ser det från vår sida så skulle vi behöva ha en större flexibel arena för stora idrotts- och konsertevenemang. Då kan vi växa som evenemangsstad. Vi är redan bra på sommaren, men vi jobbar på helåret. I andra städer bygger man större evenemangsarenor kopplade till nya ishallsbyggen. Det är klart att det hade varit roligt och ett otroligt stort steg i rätt riktning om vi hade fått detta till Kalmar, säger Pär Israelsson.

Annons

Ska en arena fungera för de största arrangemangen, som landskamper och liknande, så ska många krav uppfyllas. Destination Kalmar har konsulterat specialidrottsförbund och konsert- och evenemangsarrangörer i samband med sin utredning och kapaciteten som krävs är då en helt annan än det som kommer att byggas. Det ska till minst 5000 platser som total kapacitet. Utöver olika varianter för stående och sittande publik ska det gå att göra om arenan så att det går att servera 1 000 matgäster vid gala. Det måste också vara minst 15 meter i innertakshöjd.

Förslaget ratades ganska tidigt i processen. Det blev för dyrt och dessutom inte görligt att bygga på platsen vid träningsishallen. Detaljplanen godkänner som mest 13,5 meter i nockhöjd.

– Vi får inte plats med en sådan arena rent fysiskt på den platsen. Det ryms inte heller inom den gällande detaljplanen. Uppdraget var att lösa det inom detaljplanen. Kravet om 15 meter i invändig takhöjd skulle göra byggnaden avsevärt högre. Det påverkar också tidsmässigt, säger Mattias Andersson, huvudprojektledare för nya ishallen.

Beslut i projektet har främst hanterats av projektets styrgrupp. Även ledande majoritetspolitiker samt kultur- och fritidsnämndens presidium har diskuterat de olika alternativen och kommit fram till att den nuvarande lösningen: en ishall med 2 500 platser, är det som kommunen ska satsa på. Kommunstyrelsens planutskott fattade det formella beslutet.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons