Yalle Eken: ”Hemma har jag aldrig tråkigt och på jobbet finns det alltid något att förbereda”
1 Vilken betydelse har tiden i ditt arbete?
– Tiden har stor betydelse, den är helt avgörande! Det är mycket man måste hinna, det är förberedelser, organisation och beställningar. Helst måste man ligga ett steg före. Jag krigar mot tiden hela tiden.
2 Har du ont om tid?
– Ja, ibland får jag dåligt samvete för att jag inte har tillräckligt med tid med familjen. Även på lediga dagar lägger jag tid på Kebabköket. Jag startade Kebabköket den 7 april 2014 och brukar säga att det är mitt fjärde barn, haha!
3 Är du tidsoptimist eller tidspessimist?
– Jag är alltid rädd för att jag inte ska hinna, det är därför jag måste organisera så mycket som möjligt. Men ibland inträffar sånt som jag inte kan påverka, jag kan få fel leverans som gör att jag inte hinner med det jag tänkt och då blir jag försenad. Att driva Kebabköket funkar men det är slitsamt ibland.
4 Bär du armbandsur?
– Nej. Jag kommer från en krögarfamilj i Stockholm och har alltid jobbat med mat och då kan man inte ha klocka på jobbet så jag är van vid att titta på väggklockan eller mobilen.
5 Vad skulle du göra om du fick en hel fri vecka?
– Jag skulle umgås med min familj! Jag hade åkt på semester till något soligt land med familjen. Jag har inte haft semester på nästan sju år så det hade varit härligt.
6 Är du morgonpigg eller kvällspigg?
– Kvällspigg. Om jag är jättetrött lägger jag mig vid tolvtiden, om jag är mer uppe i varv kan klockan bli ett eller två på natten. Men jag försöker hoppa upp vid åtta på morgonen.
7 När blir du stressad?
– När det inte blir som jag tänkt mig, när tidsschemat spricker.
8 Vilken är bästa tiden på dagen?
– Om jag är hemma så är det bästa tiden hela tiden. Om jag är på jobbet så är det efter lunchen när vi klarat av den stora ruschen och kan andas ut och börja förbereda kvällen.
9 I dag är det kebabens dag, hur firar du?
– Vi får ordna något, jag vet inte riktigt vad.
10 Hur ser bästa kebaben ut?
– Min favorit är med tre olika sorters kött, nöt, kyckling och fläsk. Men det finns många varianter. Kebaben har sitt ursprung i Turkiet på 1200-talet, vissa säger att den kommer från Centralasien, andra från Anatolien. Från början grillades köttet vågrätt men då försvann mycket av smaken. Numera grillar man lodrätt. Äkta kebab ska egentligen vara utan sås men med skirat smör och lite yoghurt, den smakar helt annorlunda.
11 Hur slår du ihjäl tiden när du har tråkigt?
– Hemma har jag aldrig tråkigt och på jobbet finns det alltid något att förbereda.
12 Vilken historisk tid hade du velat uppleva?
– Antiken. Det var en intressant tid med matematiker, filosofer, romarriket och kollisionerna mellan öst och väst.
13 När på dygnet är du född?
– Jag tror att jag är född på morgonen. Jag har för mig att det var åtta, nio.