Så satsar Mörbylånga i corona-krisen: 5 nya miljoner
– Det går ju inte se hur länge detta kommer fortsätta, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).
Corona-pandemin innebär merkostnad för kommunerna, både för dyrare vård och skyddsutrustning och för stöd till näringslivet.
Regeringen förbjuder folksamlingar på över 50 personer och Folkhälsomyndigheten kräver att alla håller distansen för att inte så många ska bli sjuka och behöva vård samtidigt.
Effekterna blir att evenemang efter evenemang ställs in och att mängder av företag drabbas ekonomiskt.
Därför har Mörbylånga hittills beslutat om stödpaket på 1,15 miljoner kronor till näringsliv och föreningar. Den subventionerade restauranglunchen för gymnasieelever kostar kommunen 10 000 kronor i veckan.
Utöver detta har kommunen extrakostnader för övertid, vikarier, skyddsutrustning och liknande. Bland annat har priset för handsprit mellan tre och sexdubblats nu.
– Summan för detta är osäker och beror även på vilken ersättning kommunen får från regeringen framöver, enligt Mörbylånga kommuns ekonomichef Åsa Bejvall.
Nu är alla pengar avsedda för oförutsedda avgifter slut.
Därför beslutade det för allmänheten stängda kommunstyrelsemötet på tisdagen att tillföra fem nya miljoner kronor till detta konto. Pengar som tas från regeringens nya välfärdsmiljarder till kommunerna förra veckan. Mörbylånga fick 15 miljoner extra.
– Vi vill förbereda oss för en värre situation än vi har i dag. Vi trodde att det värsta skulle komma i påsk, men nu ser vi tecken på att toppen här kommer i mitten av maj. Sedan kanske det planar ut, men det gäller att hålla den fysiska distansen, särskilt för riskgrupper som de som är över 70 år, säger Matilda Wärenfalk.
– Samtidigt är det viktigt att vi umgås ändå, över telefon eller Facetime så att vi ser varandra. Det är extra viktigt nu i påsk när vi inte kommer kunna umgås som vi brukar.
Krisledningsnämnden, som aktiverades förra veckan, kan nu fatta snabba beslut om hur dessa fem miljoner kan användas.
– Vi är också förberedda för om någon av oss i krisledningsnämnden blir sjuk. Vi räknar med att vi alla kommer bli sjuka förr eller senare. Det är viktigt att vi inte är på samma ställen hela tiden, säger Matilda Wärenfalk.
Anna-Kajsa Arnesson är vice ordförande och tar över om ordförande Matilda Wärenfalk (S) blir sjuk, därefter andre vice ordförande Henrik Yngvesson (M). Ersättarna som också är beredda att rycka in är Mattias Nilsson (S), Ingela Fredriksson (M) och Johan Åhlund (C).
Handsprit – mellan 3,5 och 6 gånger dyrare
Bristen på handsprit och skyddsutrustning i corona-tider syns på priserna.
Då den vanliga leverantören Nybloms har slut på lagret, har Mörbylånga kommun anlitat Ölandsföretaget Tely som normalt levererar kemikalier och pappersprodukter till hotell- och restaurangbranschen.
I maj 2019 kostade handdesinfektion 10.50 kronor per liter hos Nybloms. I prislistan från Nybloms nu är kostnaden 59 kronor per liter, enligt Mörbylånga kommun. Tely tar 35 kronor per liter för handdesinfektion.
Nitrilhandskarna är 0,24 öre dyrare hos Tely nu än vad de var hos Nybloms före pandemin.
För visir, som inte köpts in tidigare, betalar kommunen 109 kronor styck hos Tely. Vad gäller munskydd finns ännu ingen uppgift.
Källa: Mörbylånga kommun
Mörbylångas corona-ekonomi
Utökade bidrag till kultur och föreningar: 450 000 kronor.
Bidrag till näringslivet (t ex skolluncher, presentkort mm): 700 000 kronor.
Summa: 1 150 000 kronor som tagits ur kommunstyrelsens pott för oförutsedda utgifter.
7 april tillför kommunstyrelsen ytterligare 5 miljoner kronor till potten för oförutsedda utgifter. Pengarna tas från regeringens stödpaket till kommunerna förra veckan, då Mörbylånga fick ytterligare 15 miljoner (Kommunen hade sedan tidigare fått 7,5 statliga välfärdsmiljoner i år).
Utöver dessa extrastöd har kommunen extrakostnader för övertid, vikarier, skyddsutrustning med mera.