Sista chansen för industriprogram – kan tvingas läggas ner
I våras var det diskussioner om att lägga ner industritekniska programmet på Mönsteråsgymnasiet. Eftersom söktrycket under flera års tid har varit milt så fanns det planer på avveckling.
– Det här gav anledning till både oro och rykten. Det kändes som att tåget var på väg att gå medan vi stod kvar på perrongen, sa Christer Hult, vd för Industrins Ostkustcentrum, IOC i Mönsterås, i våras.
De lokala företagen gick samman för att behålla programmet och fick sin vilja igenom. Men om programmet ska överleva är det upp till bevis vid stundande gymnasieval.
– Det som krävs för att det ska bli kvar är att vi får elever som söker sig till programmet och att det är tillräckligt attraktivt. Det går inte att ha ett program med en elev, säger Madeleine Rosenqvist (KD), tillträdande ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
Madeleine Rosenqvist (KD) tycker att det skulle vara olyckligt om programmet tvingas läggas ner.
– Vi kommer att behöva folk inom den branschen. Vi kommer att sakna arbetskraft inom alla olika yrkesområden. Jag hoppas att man kan få ungdomar att förstå vilka förutsättningar och möjligheter det finns med industrijobb, säger hon.
För näringslivet i Mönsterås kommun skulle en nedläggning vara ett hårt slag.
– Det skulle bli ännu svårare för oss att få tag i ung personal. Det är nästan omöjligt att få tag i svetsare med rätt kompetens, säger Morgan Karlsson, site manager på industriföretaget Habo Rostfria i Blomstermåla.
Företaget är i behov av ny arbetskraft till följd av flera pensionsavgångar de kommande åren.
Erik Hellman, 21 år, är en av få som har valt att studera vid industritekniska programmet på Mönsteråsgymnasiet de senaste åren. Efter studenten sommaren 2020 fick han anställning som svetsare på Habo Rostfria.
– Jag tycker det är bra och jag trivs. Det är fortfarande roligt och arbetsuppgifterna är väldigt varierade, så jag har inte tröttnat än, säger Erik Hellman.
Under ett studiebesök på Mönsteråsgymnasiet testade han att svetsa och fastnade för det. Därefter föll valet på industritekniska programmet.
Han tycker det är tråkigt att få väljer programmet.
– Programmet har ett bra upplägg med bra lärare och mycket praktik, säger han.
Även klasskompisen Edwin Jeansson, 21 år, är nöjd med utbildningen på Mönsteråsgymnasiet. I dag arbetar han på Be-Ge Stece. Han kör automatpress.
– Det var bra lärare och vi hade bra sammanhållning i klassen, säger Edwin Jeansson.
Madeleine Rosenqvist (KD) kan inte svara på hur många som måste söka till industritekniska programmet på Mönsteråsgymnasiet för att programmet ska leva vidare.
– Nu får vi invänta och se hur många som söker sig till programmet, avslutar hon.
”Det som krävs för att det ska bli kvar är att vi får elever som söker sig till programmet och att det är tillräckligt attraktivt. Det går inte att ha ett program med en elev”Madeleine Rosenqvist (KD), tillträdande ordförande barn- och utbildningsnämnden.