Annons

Museichefen: ”Länsmuseet är kraftigt underfinansierat”

Fem miljoner extra – om året. Så mycket krävs för att Kalmar läns museum ska kunna uppfylla de mål som regionen satt upp.
Det menar i alla fall museichefen Örjan Molander, som vill se en bättre dialog med de folkvalda kulturpolitikerna.
– Jag besökte dem i våras. Påfallande många av dem kände jag inte ens igen.
Valet 2022 • Publicerad 1 september 2022 • Uppdaterad 2 september 2022
Länsmuseets femte våning används för närvarande som magasin, och är stängd för allmänheten. Visionen är att göra om lokalen och öppna en utställning om länets historia. ”Men det fattas pengar”, säger Örjan Molander.
Länsmuseets femte våning används för närvarande som magasin, och är stängd för allmänheten. Visionen är att göra om lokalen och öppna en utställning om länets historia. ”Men det fattas pengar”, säger Örjan Molander.Foto: Mats Holmertz
Artikelserie

Kulturen och valet

Sedan några år hanteras regionens kulturfrågor inte längre i en egen nämnd, utan i den regionala utvecklingsnämnden som enligt beskrivningen "ansvarar för regionala tillväxt- och utvecklingsfrågor inom näringslivsutveckling, planering, infrastruktur och miljö."

Hur högt prioriterade är kulturfrågorna? Vi fortsätter vår valserie med att undersöka detta via länets stora kulturinstitutioner och nämndpolitikerna själva. I dag har turen kommit till Monica Wilderoth, konstnärlig teaterchef på Byteatern Kalmar länsteater.

Läs de tidigare delarna:

Kulturskolan når 1600 unga i veckan: ”Grunden för ett livslångt intresse”

Länsmusikchefen: ”Vi är den enda länsorkestern i Sverige utan egen replokal”

Teaterchefen: ”Lönsamhet får inte bli kulturens prioritet nummer ett”

Kalmar läns museum är en av de största kulturinstitutionerna i regionen. Här finns den berömda Kronan-utställningen, ett rum helt tillägnat massakern på Sandby borg och flera av konstnären Jenny Nyströms hyllade målningar.

Men utställningarna är bara en liten del av vad länsmuseet gör. Utöver den publika verksamheten har man ett magasin med tusentals historiska föremål att ta hand om, och man arbetar löpande med såväl byggnadsvårdsprojekt som arkeologiska utgrävningar. Sådant kostar pengar – pengar som till stor del kommer från regionpolitiskt håll. Museichef Örjan Molander arbetar nära den regionala kulturpolitiken och tycker att det finns mycket som fungerar bra.

Annons

– Det regionen varit tydligast med är att vi ska jobba med hela länet, det är ett mantra som hamrats in och det budskapet har nått fram. Jag tycker också att vi fick väldigt bra stöd under pandemin – både ekonomiskt och i olika vägval. 2020 drog vi i alla bromsar och avslutade alla tidsbegränsade anställningar, men vi fick gehör från regionen när det kom till att behålla vår fastanställda personal. Det är vi väldigt tacksamma för. Tack vare det hade vi kraft nog att ta oss tillbaka.

Örjan Molander tillträdde som museichef 2010, och har stora planer för länsmuseets framtid.
Örjan Molander tillträdde som museichef 2010, och har stora planer för länsmuseets framtid.Foto: Mats Holmertz

Samtidigt ser han en del brister i det kulturpolitiska landskapet. Eller förbättringspotential, som han själv uttrycker det.

– Jag skulle önska mer tydlighet i hur vi ska uppnå de mål som satts upp för oss i kulturplanen. Hur får vi fram resurser för att nå dit? För det gör vi inte i dag.

Ett av målen museet förväntas uppnå är att digitalisera alla sina samlingar. Arbetet är påbörjat, men det går långsamt. Pengarna räcker helt enkelt inte till, och från regionens håll finns ingen information om varifrån man tänker sig att de ska komma, menar Örjan Molander.

– Vi jobbar mycket med utvecklingsfrågor och där är det svårt att få till en dynamisk dialog med regionen. Vi vill utveckla våra varumärken – Kronan, Sandby borg och så vidare – och vi har stora visioner för hur huset skulle kunna bli ett större dragplåster för turister. Inte minst vill vi göra om vår femte våning, som i dag är magasin och stängt för besökare, och öppna en utställning om länets historia där. En sådan finns ingenstans, och det är en tydlig brist.

Men det fattas pengar?

– Ja, framförallt. Vi behöver resurser för att flytta allt som står där till vårt stora magasin i gamla Volvofabriken. I den takt vi jobbar nu kommer det att ta många år. Sedan behövs en ombyggnad och anpassning av lokalen för att göra den tillgänglig – väggar och tak finns men det fattas utrymningsvägar, larm och ordentlig belysning.

Örjan Molander upplever att bristen på pengar generellt är ett stort problem för museet. Han förklarar att de varje år tilldelas cirka 20 miljoner kronor av regionen, precis som Byteatern Kalmar länsteater och Länsmusiken, men att det inte på långa vägar räcker till.

”Jag har läst en hel del politikerporträtt i Barometern, och hittills har jag inte sett någon som nämnt ordet ”kultur”. Det är ett dåligt tecken.”
Örjan Molander

– Vi har ett förvaltningsansvar som musiken och teatern inte har. Det äter väldigt mycket resurser, och då blir det inte mycket pengar över till synlig verksamhet. Vi har ju samlingar att ta hand om, och det arbetet pågår hela tiden. Länsmuseet är kraftigt underfinansierat.

Därför har de ansökt om ett ökat anslag från regionen – på fem miljoner årligen.

Annons

– Politikerna brukar beskriva systemet som rättvist eftersom 20 miljoner går till musiken, 20 miljoner till teatern, 20 miljoner till kulturarv – där vi ingår – och 20 miljoner till övrig verksamhet. Men om Byteatern eller Länsmusiken hamnar i en ekonomisk knipa kan de stoppa sina produktioner och på så sätt spara pengar – det kan inte vi göra. Då skulle vi behöva sälja våra samlingar.

Inför kommande mandatperiod önskar han sig överlag en tydligare dialog med de regionala kulturpolitikerna. Han hoppas också att fler politiker ska inse värdet i ett blomstrande kulturliv – även de som primärt jobbar med andra frågor.

– Jag har läst en hel del politikerporträtt i Barometern, och hittills har jag inte sett någon som nämnt ordet ”kultur”. Det är ett dåligt tecken. Visst finns det en öppenhet och ett intresse, men när det kommer till de viktigaste frågorna står vi oss väldigt slätt.

"Om Byteatern eller Länsmusiken hamnar i en ekonomisk knipa kan de stoppa sina produktioner och på så sätt spara pengar – det kan inte vi göra. Då skulle vi behöva sälja våra samlingar”, säger Örjan Molander.
"Om Byteatern eller Länsmusiken hamnar i en ekonomisk knipa kan de stoppa sina produktioner och på så sätt spara pengar – det kan inte vi göra. Då skulle vi behöva sälja våra samlingar”, säger Örjan Molander.Foto: Mats Holmertz

Han tycker också att många av kulturpolitikerna kan bli mer synliga i debatten.

– Jag besökte den regionala utvecklingsnämnden i våras. Påfallande många av dem kände jag inte ens igen. Det är rätt illa – jag har jobbat i många år och har ganska bra koll. Även det var ett dåligt tecken.

Hur det blir med de efterfrågade fem miljonerna vet man först i februari, men Örjan Molander hoppas på kontinuerliga samtal med uppdateringar längs vägen. Annars blir framtiden svårplanerad, förklarar han.

Trots vissa orosmoln ser han ljust på kommande mandatperiod. Idéer och visioner finns det gott om, och han hoppas att länsmuseet ska få chans att förverkliga några av dem.

– Vi sitter visserligen trångt när det gäller pengar – men det känns som att vi har enormt stora möjligheter.

Fakta

Kalmar läns museum

Kalmar läns museum har funnits sedan andra halvan av 1800-talet.

Museet drivs sedan 1977 i stiftelseform med Kalmar kommun, Region Kalmar län och Kalmar läns hembygdsförbund som huvudmän.

Nuvarande chef är Örjan Molander, som suttit på posten sedan 2010.

Museets huvudbyggnad finns på Elevatorkajen i centrala Kalmar, dit de flyttade på 1980-talet, men verksamhet bedrivs i hela länet samt digitalt.

Utöver utställningsverksamheten är de bland annat ansvariga för de marinarkeologiska undersökningarna vid regalskeppet Kronan, samt bevarandet av tusentals historiska föremål från länet.

Läs tidigare delar i artikelserien Kulturen och valet:

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons