Annons

Häktespersonal misstänktes ha möjliggjort kontakt mellan häktade – förundersökning nedlagd

En ur häktespersonalen var misstänkt för tjänstefel efter att två av de misstänkta i utredningen om knivmordet i Berga fick kontakt när var häktade med restriktioner. Nu är polisutredningen nerlagd.
– Vi kommer att göra en egen utredning, säger kriminalvårdschefen.
Kalmar • Publicerad 16 augusti 2022 • Uppdaterad 17 augusti 2022
Häktet i Kalmar.
Häktet i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

Enligt en medmisstänkt, i utredningen om knivmordet i Berga, var han på toaletten samtidigt som den mordåtalade 17-åringen när de satt häktade med restriktioner. De kunde då kommunicera eftersom de befann sig vägg i vägg. Enligt den medmisstänkte ska 17-åringen ha sagt att han ska ta på sig hela skulden, samt att en person som jobbar på häktet hjälper honom.

Uppgifterna togs på stort allvar och 17-åringen flyttades till Växjö, den utpekade ur häktespersonalen stängdes av från jobbet och polisen påbörjade en utredning om tjänstefel som numera är nedlagd.

Annons

– Det finns inget som tyder på att det gjorts med vett och vilja för att de ska kunna komma i kontakt, utan det är nog snarare bara klantigt, säger Kjell Janneson, åklagare.

17-åringen ska också ha påstått att han haft kontakt med andra misstänkta i samma mål, men det är inget som har kunnat bevisas.

– Man har hittat någon lapp som han har skrivit i cellen. Vi har också uppgifter om att han kan ha haft tillgång till en telefon i häktet i Växjö dit han flyttades, men den har inte hittats.

Har det här påverkat utredningen, enligt dig?

– Nej, jag har inte upplevt att det har påverkat utredningen. Alla fem personerna har sagt att de har varit på platsen och vissa har också sagt vad andra har gjort, säger Janneson.

I och med att den polisiära förundersökningen är nedlagd har häktespersonalen gått tillbaka till tjänst.

– Vi kommer att göra en egen utredning. Vi ska prata med vederbörande och ta del av polisens förundersökning för att se om det har begåtts något fel eller om det finns brister som vi kan åtgärda, säger kriminalvårdschef Hans Lagerlöf.

Det är allvarliga anklagelser som har riktats mot personen – hur ser du på det?

– Alla brott är allvarliga, men det är klart att om det misstänks att man har begått brott i tjänsten så är det särskilt allvarligt, säger Lagerlöf.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons