Brist på ”flyttgubbar” – fler skulle behövas inom yrket
När Oskarshamns-Tidningen träffar dem och deras kollega Peder Johansson håller de på med ett tvådagarsjobb; att tömma en lägenhet efter en person som gått bort. Ett helt hem som präglats av den som bott där i många år. Kvar står alla möbler, all annan inredning, blommorna i köksfönstret. Kjell Axtelius öppnar låda efter låda i ett skrivbord, fyllda av personliga ägodelar som vittnar om det liv som har levts här.
– I början var det jättejobbigt, säger han men berättar att man efter hand vänjer sig vid att gå igenom och sortera alla saker efter någon annan.
– Man får stänga av, annars skulle man aldrig orka, säger Peder Johansson.
När skrivbordet är tömt hjälps de åt att lyfta ut det genom balkongen till Oscar Lannerfalk som tar emot det och lyfter in det i en av Kungsflytts lastbilar som väntar utanför.
Det var Oscars far Patrik Johansson som började med Oskarshamns stadsbud och senare även köpte upp ett företag i Växjö, och de båda slogs samman till flytt- och transportföretaget Kungsflytt. Oscar har växt upp med verksamheten och med det i kombination med ett stort intresse för antikviteter var det ingen tvekan om att han skulle börja jobba där efter studenten.
– Min plan är ju att jag ska plugga vidare sedan när jag vet vad jag vill bli, säger Oscar Lannerfalk som för övrigt även jobbar åt Auktionshuset Thelin och Johansson som företaget samarbetar med.
”Pengarna låg under dukar, i krukor och på alla möjliga ställen”Oscar Lannerfalk
Många av uppdragen är vanliga flyttjobb åt både privatpersoner och företag, flyttstädning, transporter av föremål som har sålts på auktion eller av bilar. Oscar Lannerfalk nämner bland annat att han snart ska till Kiruna för att hämta ett par bilar som ska transporteras söderut på uppdrag av en kund. Det är med andra ord ett varierande arbete.
Vad är det bästa med jobbet?
– Det är att vara ute och jobba och träffa folk. Man har roliga arbetskamrater och man vet aldrig hur nästa arbetsdag blir.
Några nackdelar kommer han först inte på, men tillsammans med Peder Johansson och Kjell Axtelius konstaterar han till sist att det ibland kan vara lite stressigt om de är underbemannade. Det skulle behövas mer personal, men det är svårt att få tag i. Sunt förnuft, ett positivt humör och ett körkort med C-behörighet är vad som krävs för jobbet.
– Jag tror att många har förutfattade meningar om det här jobbet, att det är tungt och så. Men du har en väldig frihet, säger Peder Johansson och lägger till att de har selar och andra hjälpmedel när det är tunga lyft.
De har flyttat många flyglar och pianon och med rätt teknik är det egentligen inte så jobbigt. Vapenskåp däremot kan vara rejält tunga.
– Trappor är värst, säger Kjell Axtelius som uppskattar när det finns hiss.
Det blir lätt runt 20 000 steg under en arbetsdag, och de behöver inte heller gå på gym på fritiden för att träna.
De har varit med om mycket i jobbet. En gång skulle de tömma en tvårummare och när de öppnade dörren var det nästan så att det ramlade ut grejer från lägenheten. Sju ton skräp kördes därifrån. På ett annat ställe fick de ägna två månader åt att rensa allt.
Vid ett annat tillfälle hittade de 115 000 kronor i kontanter i en lägenhet.
– Pengarna låg under dukar, i krukor och på alla möjliga ställen, säger Oscar Lannerfalk.