Annons

Politiker vill inte vara fast i exploatörernas klor

Politikerna i Mörbylångas miljö- och byggnadsnämnd vill inte bli styra av exploatörer. Nu har de återremitterat en ny detaljplan som de anser är allt för färgad av exploatören.
Färjestaden • Publicerad 5 april 2018

När miljö- och byggnadsnämnden sammanträdde skulle man ta ställning till granskningen av en ny detaljplan vid Järnvägsgatan. Fastigheten heter Björnhovda 25:2 och är i dag en uppväxt skog som grannarna vill ha kvar.

Mörbylånga kommun äger marken, men har lovat att sälja 7 000 kvadratmeter mark för fyra miljoner kronor till Bo Klok Housing AB. Ett optionsavtal är tecknat. Innan Bo Klok får tillträde till marken ska den, enligt avtalet, planläggas. Därför har kommunstyrelsen begärt att miljö- och byggnadsförvaltningen gör en planläggning.

Annons

Kommunstyrelsen Bo Klok ville bygga 38 bostäder i form av tvåvånings parhus. Grannar som yttrat sig tycker att det är alldeles för mycket, och även nu säger även politikerna ifrån. Granskningsdokumentet godkändes inte.

– Vi har återremitterat ärendet för fortsatt handläggning, säger nämndens vice ordförande Per-Olof Johansson.

Det handlar om att grönkorridoren åt öster måste bli större, att exploateringsgraden ska minskas, 20 bostäder räcker, menar politikerna i sina nya direktiv till förvaltningen.

Den här återremissen är ett försök av politikerna i nämnden att ta makten över planeringen. Både ordförande Günter Ruchatz (M) och andre vice ordförande Per-Olof Johansson (S) är överens om att politiken bör styra planeringen och inte företagen.

– Det blir bakvänt om företagen driver detaljplanefrågorna. Då är det också ofta svårare att få acceptans hos allmänheten, säger Günter Ruchatz.

I dagsläget är det i stort sett alltid så att företag nosar upp mark som kommunen i sin översiktsplan pekat ut som möjlig att exploatera. Så snart ett företag begärt (och för det mesta också fått) option på marken, begär de att den ska detaljplaneras efter det som företaget anser vara mest lönsamt.

Företaget kan därmed styra detaljplaneringen, och har förtur för att köpa marken när detaljplanen är klar. Men det finns i de flesta fall inget tvång på att marken köps. Om företaget då planen är klar inte längre vill ha marken, ligger den där, med en detaljplan anpassad efter ett visst företags ambitioner.

Det här gäller inte bara området som Bo Klok nu vill exploatera vid Järnvägsgatan, Bo Klok har drivit detaljplanen bland vid rondellen vid Färjeparken och även NCC har option på mark. Hussam Salman har via Salman Investments både drivit planeringen av kvarteret Bromsen i Mörbylånga och hela Mörbylånga hamn.

– Det finns lite kommunägd attraktiv mark kvar i Färjestaden och även i Mörbylånga. Sådan mark bör självklart detaljplaneras enligt kommunens intentioner – innan den säljs. Då kan vi tillsammans med allmänheten styra hur byggnation ska ske, vilja höjder man kan tänka sig och hur tätt man kan bygga. Sedan får vi se vilka företag som är villiga att betala mest för den planerade marken, säger Per-Olof Johansson.

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons