Annons

Ny #Rättslösa-manifestation i Kalmar

Vid lunchtid på måndagen samlades ett antal personer från #Rättslösa Kalmar på Larmtorget för att än en gång uppmärksamma de låga uppklarningstalen för sexualbrott i kommunen.
Publicerad 21 oktober 2019
Under måndagen samlades tolv personer på Larmtorget för att manifestera mot det faktum att så få sexualbrott klaras upp.
Under måndagen samlades tolv personer på Larmtorget för att manifestera mot det faktum att så få sexualbrott klaras upp.Foto: Mats Holmertz

Barometern har tidigare rapporterat om #Rättslösa, som är ett nationellt upprop mot rättsväsendets låga uppklarningstal för sexualbrott. Bakom initiativet står samhällsdebattören Cissi Wallin och webbsidan Gardet, som driver frågan i hela landet.

I slutet av augusti genomförde ett 60-tal människor från #Rättslösa Kalmar en tyst demonstration utanför polishuset – men på grund av att de inte sökt tillstånd för manifestationen blev de polisanmälda för brott mot ordningslagen. Trots detta vägrar de ge upp. Under måndagen genomförde de sin tredje manifestation i Kalmar – nu med alla tillstånd i ordning.

Annons

– Första gången körde vi utan tillstånd, vi ville inte uppta polisens resurser. De ska gå till att lösa sexualbrott, säger Alvida Heyne, som är en av organisatörerna bakom måndagens manifestation.

I augusti fanns det 82 fall av öppna sexualbrott på Kalmarpolisens bord – och enligt statistiken blir bara fyra av dem uppklarade. Alvida Heyne menar att vissa blev skrämda av det som följde den första demonstrationen, men att intresset är fortsatt stort för att engagera sig i frågan.

– Det finns en stor glöd kring det här i Kalmar.

Meja Lindqvist är en av de personer som protesterar med #Rättslösa Kalmar.
Meja Lindqvist är en av de personer som protesterar med #Rättslösa Kalmar.Foto: Mats Holmertz

Den här gången deltar tolv personer, alla med förtejpade munnar och plakat i händerna. På vissa av plakaten står förnamn skrivna med stora bokstäver. Det är namnen på de män som utsatt dem för sexuella övergrepp – men de håller inte sina egna plakat. För att ingen av deltagarna ska känna sig obekväma har de valt att byta med varandra.

– Vi vill lyfta fram att statistiken ser så dålig ut. Det är bisarrt att man kan bli anmäld av sin förövare, säger Alvida Heyne.

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons