”Det blev ett väldigt uppskruvat medialt klimat”
Södra Skogsägarnas huvudkontor i Växjö är en imponerande byggnad. Huset är byggt 1968 med tydliga arkitektoniska influenser från större internationella parlamentspalats. Huset har en imponerande höjd och öppen planlösning. Utsikten över Växjösjön är betagande. Runt 230 personer jobbar i huset.
– Det är vackert här. Inte alltid att man tänker på det, men många som kommer hit slås av hur fint vi faktiskt har det, säger Lars Idermark.
Som koncernchef för Södra basar han över 52 000 skogsägare i södra Sverige. Han driver ett medlemsägt företag som omsätter 24 miljarder kronor. Ungefär tio procent av all skog i landet är under Södras vingar.
– Det är ett ansvarsfullt jobb för det finns alltid stora utmaningar. Det privata skogsägandet gör att det finns många åsikter – men det är också en styrka. Att värna äganderätten och utveckla den är en av våra viktigaste uppgifter, säger han.
2018 blev ett rekordår för koncernen. Vinsten blev 4,5 miljarder kronor. Nästan 1,8 miljarder betalades tillbaka till medlemmarna i form av vinstutdelning. Aldrig tidigare i Södras 81-åriga historia har man kunnat uppvisa liknande siffror.
– Det var ett rekordår för koncernen och skälen till det är många. Dels har konjunkturen för skogsbranschen varit bra, men vi har också sett effekterna av det stora investeringsprogram som vi fattade beslut om 2014. Vi investerade tillsammans 16 miljarder i våra massabruk och gjorde också rationaliseringar på våra sågverk. 30 sågverk har blivit elva, säger Lars Idermark.
Rekordåret 2018 innebar samtidigt många utmaningar. Den extrema torkan tog hårt i många skogsområden – och på vissa platser, särskilt i vårt län, har granbarkborren i efterdyningarna av torkan gjort stora skador på skogen.
– Vi har jobbat hårt och vi har gjort vad vi kunnat för att lindra verkningarna. Vi såg granbarkborren förra hösten men vi hade en gynnsam vår som gjorde att svärmningen inte blev så stor vi befarat.
Lars Idermark
Ålder: 62.
Bor: Växjö, har också lägenhet i Kungsbacka samt släktgården i Grönskåra.
Familj: Hustrun Anna-Karin samt vuxna barnen Fredrik och Kristina.
Utbildning: Har en magisterexamen i företagsekonomi från Uppsala universitet.
Karriär: Vd för LRF Holding, vd för Andra AP-fonden, vd för KF, vd för Postnord och sedan 2013 koncernchef för Södra.
Gör på fritiden: ”Jag gillar att vara på gården i Grönskåra. Jagar gärna.”
Lyssnar på: ”Gärna klassisk musik, men också blandad populärmusik beroende på sinnestillstånd.”
Ser på tv: ”Ser ytterst lite på linjär tv. Kan kolla enskilda program som jag ser via nätet.”
Dold talang: ”Jag är ganska duktig på matlagning. Gillar att tillreda någon köttbit. Gärna älgkött.”
Svaghet: ”Det får andra bedöma.”
Äter helst: ”Jag är en allätare. Kött är gott, men också fisk.”
Dricker helst: ”Öl. Jag tycker numera att det finns många alkoholfria alternativ som är mycket bra.”
Drömresmål: ”Jag har varit på många platser i jobbet, men har ingen utpräglad favoritplats.”
Medievanor: ”Läser Dagens Industri, DN, Svenska Dagbladet på nätet och i papper. Läser också lokalmedia som Barometern på nätet.”
Favoritlag: När jag var ung gillade jag Södertälje SK i ishockey. De hade många landslagsspelare på den tiden. Nu gillar jag mest fotboll men har inget utpräglat favoritlag. Jag spelade själv i Björkshults IF i ungdomen.”
Talang jag saknar: Jag ångrar att jag inte fullföljde mina pianolektioner. Att spela ett instrument ger utlopp för kreativiteten.”
Nu är konjunkturen på väg ner. Massapriserna faller, och Lars Idermark räknar med tuffare tider framöver. Men någon överdriven oro finns inte, menar koncernchefen.
– Nej, det skulle jag inte säga. Det är i sådana här fall en styrka att det finns spridning på skogsägandet. Det som kanske oroar är det handelskrig som är under uppsegling mellan USA och Kina. Det får återverkningar också för oss. Vi har till exempel en hel del export till Kina, säger han.
Att ställa om och följa med i den hållbara samhällsutvecklingen är också högt prioriterat för Södra. Bland annat kommer man på massabruket i Mönsterås att producera grön metanol. 5 000 ton ska produceras årligen i Mönsterås.
Parallellt med den svenska satsningen görs också en biodrivmedelssatsning i Norge tillsammans med Statkraft som ser lovande ut. Demoanläggningen finns i Tofte,och har en kapacitet på omkring 4 000 liter per dag. Råvaran består av restprodukter från skogsindustrin.
– Det är en väldigt intressant satsning som vi gör. Investeringen i Mönsterås är på 200 miljoner kronor och slår det väl ut är det möjligt att vi gör liknande satsningar i våra bruk i Värö och Mörrum. Biodrivmedel tror vi är framtiden inom flera områden – inte minst för tung transporttrafik, säger Lars Idermark.
Mitt i den snabba hållbarhetsutvecklingen och rekordsiffrorna för Södra har Lars Idermark personligen upplevt ett mycket turbulent år. Parallellt med sitt koncernchefsjobb för Södra har han sedan 2017 varit styrelseordförande för Swedbank. När SVT:s Uppdrag Granskning på senvintern avslöjade misstänkt penningtvätt i banken hamnade Idermark i skottgluggen.
I april valde han att kliva av sitt uppdrag – då hade Swedbanks vd Birgitte Bonnesen redan lämnat sitt jobb.
– Nu har jag lämnat Swedbank och något jag har lagt bakom mig och inte ingående vill kommentera mer. Det var ett förtroendeuppdrag. Jag fattade beslutet att hoppa av när jag inte längre ansåg det förenligt med mitt jobb inom Södra, säger han.
När Lars Idermark valdes till ordförande i Swedbank 2017 ansåg Södras ordförande Lena Ek att uppdragen gick att förena. ”Styrelsen ser rollen som vd i Södra som förenligt med uppdraget som styrelseordförande i Swedbank. Styrelsens slutsats är att Lars Idermark har den kapacitet och kompetens som behövs för att hantera båda dessa roller”, skrev Lena Ek vid den tidpunkten.
Den uppfattningen stämde alltså inte när det verkligen brände till.
– Jag har jobbat 25 år i näringslivet som chef för stora företag och är van att hantera olika händelser. Det är klart att det blev stor uppmärksamhet på mig som person i media och i det läget fann jag det inte möjligt att sitta kvar i Swedbanks styrelse. Det blev ett väldigt uppskruvat medialt klimat där det var svårt att få gehör för proportionerna och att kunna bemöta det som riktades mot banken, säger Lars Idermark.
Blev du förvånad över avslöjandet?
– Inte förvånad, men det som kommit fram är ju händelser som ligger långt tillbaka i tiden. Penningtvätt är allvarligt och Swedbank har alltid varit noga att jobba mot sådan verksamhet.
Hur mycket tid tog Swedbankuppdraget för dig?
– Det varierade. Under våren tog det självklart stor del av min tid.
Övervägde du någon gång att hoppa av även jobbet som koncernchef för Södra?
– Det har aldrig varit aktuellt. Uppdraget i Swedbank var ett sidouppdrag och när det inte går att förena med min huvudsyssla får man helt enkelt ta ställning.
Hur ser du på sidouppdrag generellt. Är det lämpligt att ha många styrelseuppdrag när man är vd för ett stort bolag?
– Det beror på och är också individuellt. Jag kan bara svara mig själv och i detta fallet bedömde jag som sagt att det inte var förenligt.
Södra Skogsägarna
Sveriges största skogsägarförening med 52 000 medlemmar. Föreningen bildades 1938.
Södra ansvarar för tio procent av Sveriges skog.
Bolaget omsatte 24 miljarder kronor under 2018, vinsten var 4,5 miljarder kronor.
Verksamheten bedrivs i tre verksamhetsområden – Södra Skog (skogsråvara), Södra Wood (sågade trävaror och byggsystem) samt Södra Cell (massaproduktion).
Föreningen har totalt 3 100 anställda.
Källa: Södra
Lars Idermark är nyss fyllda 62 år. Men han har fortfarande energi och ambition att jobba vidare som koncernchef för Södra.
– Ytterst är det styrelsen som tar beslut om min lämplighet men jag jobbar gärna vidare. Vi håller just nu på att fila på en ny strategi inom Södra – och den vill jag gärna vara med om att sjösätta på allvar, säger han.
Privat äger Lars Idermark 300 hektar skog kring släktgården i Grönskåra. Den verksamheten ägnar han en stor del av fritiden åt.
– Att vara i skogen och gärna jaga där är mycket avkopplande. Släktgården betyder mycket för mig.
På så sätt kan man säga att du, som koncernchef för Södra, sent i karriären har hittat ditt drömjobb?
– Det skulle man kunna säga. Stimulansen att jobba med skog och dess produkter ger mig mycket tillbaka.