Annons

Fullmäktige ändrar beslut om nytt äldreboende

Ett bantat kommunfullmäktige beslutade på måndagen att ett nytt äldreboende ska upphandlas och byggas i Färjestaden – efter åratal av politiska strider.
Mörbylånga • Publicerad 27 april 2020
Oppositionen och majoriteten i S,C och M kom förra månaden överens om att upphandla och hyra ett nytt äldreboende i Mörbylånga kommun. Anna-Kajsa Arnesson (C), Mathias Karlsson (S), Henrik Yngvesson (M), Matilda Wärenfalk (S) och Eva Folkesdotter Paradis (M) ingår också i den politiska arbetsgrupp som arbetar med upphandlingsunderlaget.Foto: Pia Olofsson

Nu finns även en tidplan för när boendet kan stå klart för inflyttning, på nya området Hållbar plats.

– Om 24-36 månader hoppas vi på inflyttning, säger socialnämndens ordförande Mathias Karlsson (S).

Annons

Han menar att det tar tid att ta fram förfrågningsunderlag för en upphandling. En politisk arbetsgrupp med Matilda Wärenfalk (S), Anna-Kajsa Arnesson (C), Henrik Yngvesson (M), Mathias Karlsson (S) och Eva Folkesdotter Paradis (M) ska kunna fatta snabba beslut under processen, innan anbudsunderlaget kommer upp för politiskt beslut i kommunstyrelsen.

Turerna kring hur ett särskilt boende ska byggas och finansieras har varit många men i slutet av mars enades majoriteten och oppositionen om en kompromiss: Bygget av boendet ska upphandlas enligt Lagen om offentlig upphandling. Mörbylånga kommun ska sedan hyra byggnaden.

Detta innebär att man river upp fullmäktigebeslutet från februari, som överklagats av oppositionen för att bland annat bryta mot kommunallagen.

Måndagens nya fullmäktigebeslut innebär att styrande Socialdemokrater och Centerpartister släpper kravet på att äldreboendet byggs som en kooperativ hyresrätt. Något som oppositionen med Moderaterna i spetsen varit starkt kritiska till.

Men majoriteten släpper inte kravet på att omsorgen ska vara i kommunal regi. Oppositionen ger sig i sin tur om kravet på att boendet ska drivas som privat företag.

– Den här frågan har tröskats i flera år och jag är glad att vi nu kunnat komma överens om vad som är viktigt för ett nytt äldreboende, sa oppositionsrådet Henrik Yngvesson (M) innan beslutet enhälligt röstades igenom.

Ökad platsbrist på äldreboende

Mörbylånga kommuns prognos visar att det saknas 88 platser på särskilt boende år 2027, och redan i dag är det kö så ett nytt boende är efterlängtat.

Kommunfullmäktigemötet i mars ställdes in helt i Mörbylånga kommun. Men till måndagens aprilmöte i Skansenskolan hade en halverad skara på 23 personer samlats. Ledamöterna var utspridda över lokalen för att minska risk för smittspridning av nya corona-viruset. Det tilläts inga interpellationer eller frågor och mötet var över på en timme.

Ersättare som inte tjänstgör skulle inte närvara och riskgrupper uppmanades följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, enligt överenskommelsen mellan gruppledarna från alla fullmäktigepartier i början av april.

Inga medborgarförslag fanns heller med på beslutslistan, där det ingick en del nyval efter politiker som slutar, beslut om nytt kommunalt partistöd, nya taxor för idrottsföreningar och att SFI, svenska för invandrare, blir kvar i Mörbylånga.

Dock anmäldes en mängd nya medborgarförslag, men dessa kan ta längre tid att besvara nu – upp till ett år.

Annons

Fullmäktige beslutade att utöka kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter med fem miljoner kronor för att minska effekter av pågående pandemi.

Fullmäktige beslutade också att nämndsledamöter får delta i kommunfullmäktiges och andra nämnders möten på distans, om man meddelar två dagar i förväg, i ett nytt reglemente för nämnderna.

Före fullmäktigemötet hölls ett extrainsatt kommunstyrelsemöte. Bland annat för att fatta beslut om nytt äldreboende.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons