Stopp för fler besparingar på skola och omsorg
Redan i april visade det sig att flera nämnder inte kommer att klara sin budget i år. Det gällde socialnämnden, utbildningsnämnden och kultur- och tillväxtnämnden.
Efter att nämnderna har gjort vissa åtgärder och presenterat ytterligare åtgärdsförslag väljer kommunstyrelsen att nu stoppa ytterligare besparingar, som främst inneburit att säga upp personal i skola och äldreomsorg.
– Den totala budgeten ser bättre ut och vi har ett överskott på 3,5 miljoner. Vi bedömer att nämnderna gjort en bra analys av läget och en de effektiviseringar har gett effekt, så det blir inga ytterligare besparingar på personal. Det säger vi nej till, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S).
Det är finansförvaltningen som gör överskott och täcker upp dessa underskott, berättar ekonomichef Åsa Bejvall. Även samhällsbyggnadsnämnden verkar få ett överskott, på grund av färre bostadsanpassningsbidrag att betala ut.
– Det är inte bra att ha en verksamhet som går minus. Det kan vara att det är felbudgeterat. Samtidigt finns det verksamheter som går plus, som samhällsbyggnadsnämnden. Det byggs mycket i Mörbylånga kommun och vi får intäkter från byggloven, säger Matilda Wärenfalk.
Varför räcker inte pengarna?
Socialnämnden har bland annat kunnat spara genom en central bemanningsenhet och minskad och omorganiserad nattpatrull. Ytterligare förslag för att spara in de dryga 6 miljoner som saknas enligt prognoserna var att säga upp personal eller stoppa heltidsresan, vilket ändå inte gett effekt förrän nästa år. Dessa besparingar är nu inte aktuella.
Utbildningsnämnden saknar 4,3 miljoner kronor för att klara budget i år. Det beror dels på fler taxiresor och ökade kostnader för skolskjutsar, dels på att alla klasser inte har 23 barn vilket krävs för att elevpengen ska täcka kostnader för en klass, och dels på ett ökat antal elever med särskilda behov, skriver skolchef David Idermark i sin utredning. Han berättar att det försvann en miljon kronor till Östra skolans högstadieskola i juli. Enligt reglerna får den nya friskolan ersättning för sina 176 elever redan från juli trots att skolan startar först i augusti, elever som fram till juni gick i kommunal skola.
Skolchefen påtalar också att etableringsbidragen från staten för första gången inte längre räcker för att finansiera SFI-undervisningen, svenska för invandrare, vilket kommunen måste finansiera med 1,5 miljoner kronor i budgeten.
David Idermark menar också att de besparingar på nio miljoner kronor och 17 tjänster som beslutades förra året först får effekt i höst med nya läsåret 2019/2020. 17 tjänster försvinner 2019 genom naturlig avgång utan uppsägning, 2018 minskade skolan med 20 tjänster.
För kultur- och tillväxtnämnden är det ökade kostnader för vatten och avloppsinvesteringar som ger underskott. Nyligen höjde kommunfullmäktige därför va-avgifterna.
– Vi har höjt vattentaxan ganska kraftigt och kan inte höja den mer nu utan höjningen sker stegvis. Först 2023 är va-kostnaden självfinansierad, säger Matilda Wärenfalk.
Det är kommunstyrelsen som ansvarar för budgetberedningen. Alla partier var överens om att stoppa ytterligare besparingar på personal, enligt kommunstyrelsens ordförande.