Färre tillbud på simhallen – men trängsel skapar irritation
Simhallen har runt en kvarts miljon besökare årligen, det vill säga 685 besökare om dagen utslaget på helåret.
Det är en riskfylld miljö, men en färsk revisionsrapport visar att tillbuden har blivit färre, och revisorerna tycker inte att det finns anledning att göra en djupare granskning.
För ett par år sedan var det mycket diskussion om säkerheten i simhallen. Många nyanlända med bristfälliga simkunskaper gav upphov till en tillbudstopp. Sedan dess har simhallen haft ett samarbete med boenden och många har fått simundervisning via skolan. 2016 var det över 20 olyckstillbud med otillräcklig simkunnighet som grund, 2017 var det 17 och förra året endast fyra.
– När vi hade många nyanlända kom de ofta i stora grupper och hoppade. De hade åldern inne men inte simkunskapen. Vi gick igenom vad som behövdes med boendena. De har också fått extra simundervisning så vi fick bukt med det. Det har minskat mycket, säger Susanne Gryfelt, enhetschef på Äventyrsbadet.
Även drunkningstillbuden gick ner, från två till ett. Halk- och sårskador har däremot ökat, från 3 till 12. Hot och bråk blev färre, från fyra till två 2018. Tillbuden här bestod i att två kunder började bråka på gymmet om brott mot fotoförbudet och en kund slet åt sig den andres telefon. En receptionist blev hotad av en stamgäst när denne inte ville visa upp entrékortet.
Revisorerna konstaterar att anläggningen jobbar kontinuerligt med risk- och sårbarhetsanalys, och en arbetsgrupp är tillsatt för att diskutera säkerhetsfrågor på badet.
Vad gäller sexuella trakasserier har det inte hänt något de senaste åren. Föräldrar som har bättre koll på mobilen än sina minderåriga barn i bassängen, finns.
– Vi har inget förbud mot telefoner. Skillnaden mot tidigare är att personalen är piggare på att diskutera med familjerna och påpeka att de har ett föräldraansvar. De måste förstå hur lätt det kan hända något.
Och alla som vistas i hallen måste vara ombytta av hygienskäl.
– Vi satte ner foten ordentligt förra årsskiftet. Vi var långt efter alla andra.
Det finns numera ett badmanifest där värdegrunden för badet framgår: tyngdlöshet är allas rättighet, badet är en fristad, vattnet är till för alla kroppar, klädlöshet kräver medmänsklighet och omtänksamhet. Åldersgränsen på elva år för bad utan föräldrar är återinförd. En broschyr om vuxnas ansvar för barns säkerhet i simhallar har tryckts upp på tio språk.
Susanne Gryfelt menar att hallens stora brist just nu är att det är så trångt. Trängseln leder till irritation hos besökare när bad, lek och frisim ska samsas om utrymmet. Kalmar växer, men inte simhallen. Det finns till exempel runt 600 sexåringar som ska undervisas.
– Och det är för stora klasser. En dag kom det en klass med 38 elever. Då behövs det tre till fyra simlärare och vi har bara en undervisningsbassäng.
Susanne Gryfelt menar att det brådskar med en ny hall funktionsduglig hall.
– Försäljningen av badkort har ökat jättemycket. I helgen hade vi 800 personer per dag i hallen. De flesta kommer på förmiddagen och många gör en utflykt och stannar nästa hela dagen, säger Susanne Gryfelt.