Tio frågor som KFF-supportrar vill ha svar på
1) Vem blir ny ordförande?
Anders Henriksson har avgått och vice ordförande Joachim Lantz rattar styrelsearbetet tills vidare. Valberedningen ska fram till ordinarie årsmötet i mars ha tagit fram en ordförandekandidat som är beredd att ta uppdraget. Även medlemmarna äger rätt att nominera kandidater. Årsmötet väljer sedan ordförande. Barometern listade nyligen en lista på tio potentiella kandidater att ta över klubban.
2) Vem ska vara sportchef?
Jörgen Petersson har haft jobbet i fem år. Kanske är det läge att byta nu. Petersson har ett ansvar för ett antal mindre lyckade värvningar senaste året. Samtidigt har han stort kontaktnät och lång erfarenhet vilket kan vara viktigt i läget som nu råder med ombyggnation av truppen. Den pågående utredningen kommer säkert att kasta upp sportchefsfrågan på bordet. Ett spännande nytt namn vore annars Oskarshamns AIK:s sportchef Filip Jägerbrink som har en bakgrund i föreningen.
3) Vem ska vara klubbchef?
David Måsegård har bara suttit ett år på jobbet. Han har fått kritik för att vara lite för anonym utåt och har inte klivit fram och pekat ut en tydlig färdriktning. Om Måsegård bedöms vara fel person för jobbet kommer säkert den pågående utredningen att belysa detta. Inte omöjligt att det blir ett nytt namn också här.
4) Vem ska vara chefstränare?
En nyckelfråga som måste få ett snabbt svar med tanke på truppbygget. Stefan Larsson har bara avtal som a-tränare säsongen ut – men har två år kvar på sitt gamla avtal som U19-tränare. Troligen kommer det in en ny huvudtränare även om Larsson inte är avskriven för jobbet. Kalmar FF bör nog i det här läget – efter ett stort misslyckande – tänka nytt och satsa på ett erfaret namn som kan superettan och som kan sätta en tydlig prägel på lagets återtåg.
5) Hur vill Kalmar FF spela framöver?
I fyra säsonger har Kalmar FF byggt en identitet med ambitionen att styra matcherna och försvara sig med stort bollinnehav. En strategi som strandade under 2024. Hur tänker man nu? Vill man justera den spelmodellen eller fortsätta som tidigare? I superettan är det en annan fotboll, mer fysisk och mer omställningsinriktad än i allsvenskan och Kalmar FF kommer få allt mindre hjälp av motståndet med tempot i matcherna. Här har den sportsliga ledningen och den nya tränaren en viktig fråga att hantera. Efter det beslutet bör också rätt spelartyper rekryteras.
6) Hur ska den övriga sportsliga organisationen kring a-laget se ut?
Jens Karlsson och Emin Nouri har båda ett år kvar på sina avtal som assisterande. Oklart om båda kan stanna kvar när budgeten ska bantas. Att både fysion Ida Wiberg och performance coach Ludvig Axelsson kan stanna är också osannolikt med lägre budget. Jens Nilsson lär säkert ta ett steg tillbaka – men behålla någon roll inom organisationen. Donald Arvidsson lär bli kvar som målvaktstränare och troligen också Rasmus Elm som hintat om att han gärna stannar om föreningen vill. Om Johan Steglander blir kvar är mer oklart precis som chefsscouten Peter Swärdh och konsultscouten Olle Sultan.
7) Akademichefen Lucas Nilsson har slutat. Vem ska ha den rollen?
En fråga som också har prioritet – särskilt nu när akademin också ska omfatta flickverksamhet. Jens Nilsson har tidigare haft den rollen, men trivs bäst i en mer operativ roll som tränare. Det ryktas om en dubbellösning på akademichefsstolen där Festim Pasho och Sebastian Hultman delar på jobbet. Återstår att se hur det blir.
8) Vilka spelare ska utgöra stommen i a-truppen?
23 spelare sitter på kontrakt, men alla av dem lär inte bli kvar. Stommen till kommande säsong kommer säkert bli ett antal spelare med erfarenhet. Samuel Brolin, Rasmus Sjöstedt, Lars Saetra, Melker Hallberg, Abdussalam Magashy och Calle Gustafsson är några som KFF skulle kunna bygga runt kommande säsong. Störst förändringar lär det bli offensivt där det måste komma in ett antal nya spelare eftersom i princip alla befintliga har utgående avtal – eller knappast är aktuella för spel i superettan. Framförallt behövs nya spelare med fart. Troligen lär ett par spelare från Afrika bli aktuella i vinterfönstret.
9) Hur många blir av med sitt jobb?
En fråga som är under utredning just nu. Kalmar FF kommer inte kunna ha samma organisation i superettan som i allsvenskan eftersom intäkterna minskar med mellan 30-40 miljoner kronor. Ett antal anställda kommer troligen att sägas upp för att få budgeten att gå ihop. Den största besparingen kommer ändå att göras på spelartruppen med billigare löner och färre spelare.
10) Hur mycket minskar budgeten?
Det är tre delar i det. TV-avtalet halveras – från 26 miljoner till 13 miljoner. Sedan kommer minskade sponsorintäkter och minskade publikintäkter. Man brukar säga att en degradering från allsvenskan betyder runt 35 miljoner kronor i minskad omsättning. Men den siffran kan givetvis variera beroende på förening. I Kalmar FF:s fall är det nog ett rimligt belopp. Sedan har Kalmar FF hintat om att man är beredd att satsa en del av sitt egna kapital nästa säsong för att slippa alltför stora yxhugg i verksamheten.