Annons

Näringslivet slåss för att behålla yrkesprogram i Mönsterås

Paraplyorganisationen Industrins Ostkustcenter med flera anslutna lokala företag och Teknikcollage fortsätter kämpa för att gymnasiala yrkesutbildningar ska finnas kvar i kommunen.
– Det är yrkesprogrammen vi slåss för, säger Christer Hult, vd för Industrins Ostkustcenter i Mönsterås.
Mönsterås • Publicerad 11 oktober 2023 • Uppdaterad 12 oktober 2023
Emmelia Haglind, processledare på Teknikcollege Östra Småland och Christer Hult, vd för Industrins Ostkustcenter, IOC i Mönsterås. Arkivbild
Emmelia Haglind, processledare på Teknikcollege Östra Småland och Christer Hult, vd för Industrins Ostkustcenter, IOC i Mönsterås. ArkivbildFoto: Adam Wigren

De har haft dialog med politikerna sedan det blev känt att Mönsteråsgymnasiet var föremål för en utredning. Under tisdagen kunde Barometern-OT berätta att politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott är överens om att inleda förhandlingar med Kalmarsunds gymnasieförbund. Vilket innebär att Mönsteråsgymnasiet läggs ned i dess nuvarande form.

Både för Emmelia Haglind, processledare på Teknikcollege Östra Småland och Christer Hult är det viktigt att behålla yrkesutbildningar på gymnasienivå och vuxennivå i Mönsterås kommun. Både Haglind och Hult tror på lösningen att starta en filial i Mönsterås med vissa yrkesutbildningar.

Annons

– Om vi skulle tappa den här typen av utbildningar är möjligheten att hålla kontakten med våra ungdomar kraftigt försvårade och det skulle vara förödande för näringslivet.

– För oss är det viktigt att kunna vara med och påverka utbildningarna utifrån vilket behov det finns inom det lokala näringslivet inom teknik och industri, säger Emmelia Haglind.

”Tappa inte bort näringslivet nu och tappa inte bort aktörerna som brinner för det här. Tappar vi våra ungdomar till Kalmarföretagen är det livsfarligt för näringslivet i Mönsterås kommun.”
Christer Hult, vd för Industrins Ostkustcenter i Mönsterås

På de flesta programmen har elevantalet på Mönsteråsgymnasiet varit vikande. Men Emmelia Haglind påpekar att man har vänt skutan på industritekniska programmet. Under flera år var det ingen som sökte till programmet. I höstas började nio elever.

Haglind och Hult tycker det är bra att det finns en bred politisk enighet om hur kommunen ska gå vidare och att det blir långsiktiga beslut att arbeta utefter.

Många lokala företag står inför stora utmaningar med att rekrytera personal när stora delar av personalstyrkan går i pension inom tio till 15 år.

– Tappa inte bort näringslivet nu och tappa inte bort aktörerna som brinner för det här. Tappar vi våra ungdomar till Kalmarföretagen är det livsfarligt för näringslivet i Mönsterås kommun, säger Christer Hult i en uppmaning till politikerna.

LÄS ÄVEN:

Adam WigrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons