Annons

Hundratals nya miljoner till länets kommuner

Regeringen lägger under hösten ett nytt kommunal utjämningssystem på riksdagens bord. Ett förslag som skulle ge regionen och de flesta kommuner i länet efterlängtade miljoner. ”Oerhört efterlängtat” konstaterar Ilko Corkovic, kommunalråd i Borgholm.
Kalmar län • Publicerad 20 augusti 2019
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi presenterade det nya kommunala utjämningssystemet på en presskonferens på söndagen.
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi presenterade det nya kommunala utjämningssystemet på en presskonferens på söndagen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På söndagen höll statsminister Stefan Löfven sitt sommartal i Björneborgs folkpark i värmländska Kristinehamns kommun.

Tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) höll han en pressträff före talet. Vid den presenterades nyheten att Socialdemokraterna vill förändra det kommunala utjämningssystemet, den så kallade Robin Hoodskatten, så att och ge ännu mer pengar till glesbefolkade regioner.

Annons

– Alla invånare ska ha tillgång till välfärdstjänster av god och likvärdig kvalitet, oberoende av var man bor, förklarade Stefan Löfven.

Men alla är inte nöjda. Irene Svenonius är regionstyrelsens ordförande i Stockholms län. Länet som tvingas betala stora summor till reformen. Kritiken är hård.

På Facebook kommenterar Irene Svenonius förslaget.

– Precis som jag länge befarat, har idag statsminister Stefan Löfven meddelat att regeringen vill genomföra aviserade förändringar i utjämningen mellan landets kommuner och regioner 1 januari 2020. För Region Stockholm, som redan är enda nettobetalande region, innebär det att vi förlorar 1,6 miljarder ytterligare. Utöver de 1,2 miljarder vi nettobetalade 2018. Jag missunnar sannerligen inte de regioner som föreslås få tillskott. Men det är lätt för sossar att vara Flotta Viktor med andras pengar, Stockholms läns invånares pengar, som behövs för kollektivtrafik och sjukvård i ett snabbt växande län.

malin Sjölander (M)
malin Sjölander (M)

Men alla M-politiker är inte kritiska. Regionrådet Malin Sjölander (M) är positiv.

– Ett bra förslag med välkommet tillskott i en ekonomiskt eftersatt region. Bra att vi någon gång blir vinnare, säger Malin Sjölander.

För den hårt luttrade ledningen i Region Kalmar län är förslaget efterlängtat.

– De här pengarna behövs för att få en stabil grundfinansiering av vår budget. Eftersom förslaget om nytt utjämningssystem ska upp i riksdagen nu i höst och jag tror att det finns en majoritet för förslaget räknar vi in en del i vårt pågående budgetarbete. De besked jag har är att det nya förslaget ska fasas in under en treårsperiod, det innebär ett tillskott för oss redan 2020 med drygt 50 miljoner kronor, säger Anders Henriksson (S), regionråd.

Utjämningssystemet

Landsbygdskommuner vinnare

Syftet med utjämningssystemet är att ge alla kommuner och landsting likvärdiga ekonomiska förutsättningar.

Förslaget som Socialdemokraterna lyfter fram innebär att omfördelningen ökar för kommuner och landsting – från 9,7 miljarder kronor till 11,5 miljarder kronor. Den största ökningen gäller för landstingen: från 2,2 miljarder kronor till 3 miljarder.

Ett nytt system kan, enligt Socialdemokraterna, vara på plats den 1 januari 2020 om riksdagen ställer sig bakom förslaget.

Källa: Regeringen

En av de mindre kommuner i länet som brottas med en allt tuffare ekonomi är Borgholms kommun. Kommunalrådet Ilko Corkovic är mycket glad över Stefan Löfvens besked.

– För oss i Borgholm handlar det om ett årligt tillskott på tolv miljoner kronor. Det skulle betyda väldigt mycket, ett mycket positivt besked. Tolv miljoner motsvarar för oss nästan två procent av hela vår omsättning, av vårt totala resultat det säger sig självt att dessa pengar är mer än välkomna, säger Ilko Corkovic.

Annons

Vad skulle Borgholms kommun använda pengarna till?

– Till välfärden, definitivt till att stärka upp hela välfärdssektorn i kommunen. Vi skulle kunna genomföra mycket välkomna satsningar inom äldrevården, skolan och omsorgen. Jag tycker att det här system är rättvist, det är inte bara storstadsområdena som ska ha bra ekonomi, fortsätter Ilko Corkovic.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons