Annons

Hård kritik mot beslut om IVA:”Det är en nedläggning”

Beskedet att intensivvårdsavdelningen vid Oskarshamns sjukhus ska omstruktureras togs emot med vrede och ilska bland IVA:s personal. ”Det handlar inte om att IVA blir kvar. Det är en nedläggning. Punkt slut”.
Oskarshamn • Publicerad 10 januari 2019
Kritiken var inte nådig när Ing-Marie Carlsson, Maria Johansson, Linnéa Erlandsson och Therese Lindquist som alla jobbar på IVA diskuterade hur sjukhusledningens presentation av den stundande nedskärningen på IVA.
Kritiken var inte nådig när Ing-Marie Carlsson, Maria Johansson, Linnéa Erlandsson och Therese Lindquist som alla jobbar på IVA diskuterade hur sjukhusledningens presentation av den stundande nedskärningen på IVA.Foto: Roger Carlsson

OT träffade under torsdagsförmiddagen fyra av de som jobbar på avdelningen. Marie Löfstrand, styrelseledamot i Vårdförbundet och huvudskyddsombud var också med under samtalet.

Torsdagens upplaga av OT ligger framme på bordet i konferenssalen. Upprördheten är stor och från personalens sida menar man att sjukhus-och regionledningen inklusive den politiska majoriteten för allmänheten bakom ljuset när det gäller intensivvårdsavdelningens framtid.

Annons

Enligt det besked som gavs på onsdagens pressträff ska IVA omstruktureras och två av de fyra platserna ska avvecklas. Går förslaget igenom kommer de patienter som behöver respiratorvård att skickas till Kalmar eller Västervik.

LÄS MER:

– Att beskriva förslaget som att IVA blir kvar stämmer inte. Det handlar om en nedläggning. Patienter med en rad olika sjukdomar kommer inte att kunna vårdas här och det är fel att tala om att patientsäkerheten inte kommer att påverkas, säger specialistsjuksköterskan Maria Johansson.

Tillsammans med sköterskekollegorna Linnéa Erlandsson och Therese Lindqvist samt undersköterskan Ing-Marie Carlsson anser Maria Johansson att beskedet är ett dråpslag för IVA och för sjukhuset i stort.

Linnéa Erlandsson är en av specialistsjuksköterskorna som anser att utredningen om IVA:s framtid är att betrakta som ett hastverk.
Linnéa Erlandsson är en av specialistsjuksköterskorna som anser att utredningen om IVA:s framtid är att betrakta som ett hastverk.Foto: Roger Carlsson

– Vi är inte upprörda för vår egen skull. Vi kommer att ha våra jobb kvar, men vi tänker på allmänheten och vilka konsekvenser det här kan få när svårt sjuka patienter inte kan tas om hand här på Oskarshamns sjukhus, säger Linnéa Erlandsson.

Alla fyra är mycket kritiska till hur sjukhusledningen hanterat frågan kring IVA:s framtid. De menar att utredningen som genomförts hastats fram och att det inte gjorts någon konsekvensanalys av de effekter som kommer att uppstå.

Marie Löfstrand från Vårdförbundet träffade  på torsdagen  Maria Johansson, Ing-Marie Carlsson, Therese Lindquist och Linnéa Erlandsson som jobba på intensivvårdsavdelningen.
Marie Löfstrand från Vårdförbundet träffade på torsdagen Maria Johansson, Ing-Marie Carlsson, Therese Lindquist och Linnéa Erlandsson som jobba på intensivvårdsavdelningen.Foto: Roger Carlsson

– Det framställdes som att allt är så väl underbyggt och att patientsäkerheten inte kommer att påverkas. Sanningen är att det handlar om ett hastverk som kommit till utan att man tagit till sig och lyssnat på våra synpunkter, säger Linnéa Erlandsson som konstaterat att man från sjukhusledningens sida inte visat sig på IVA sedan utredningen startade i november. Inte heller från politiskt håll har det varit många besök.

– Oppositionen har varit här, men bland de som är i majoritet är det bara regionrådet Christer Jonsson (C) som varit här, men han pratade inte med oss utan satt inne på verksamhetschefens rum hela tiden, säger hon.

Sjukhusledningen hänvisar till att beläggningen på IVA varit låg och att det är svårt att rekrytera personal. Från personalens sida menar man att statistiken till mångt och mycket är missvisande.

– Det är de respiratorvårdande patienterna som har redovisats i statistiken. Det är inte alls så få patienter som vårdats här som man försöker visa med statistiken. Sanningen är att det är betydligt fler än det antal som angavs som vårdats här.

IVA:s personal hänvisar till att det förslag som nu är lagt kommer innebära att svårt sjuka patienter inte kommer att att kunna tas emot i Oskarshamn. Det gäller till exempel svårt sjuka kolpatienter. Patienter med befarande hjärnblödningar som idag kan stabiliseras i Oskarshamn innan de skickas vidare till andra sjukhus kommer inte heller att kunna tas emot utan IVA-kompetens.

Annons

– Det här kommer leda till längre resor som också ställer nya krav på ambulanspersonalen. Det kommer även påverka intensivvårdsavdelningarna i Kalmar och Västervik och det här är sådant som måste beaktas, säger Maria Johansson.

Enligt de besked som gavs i onsdags kommer inte övriga verksamheter på sjukhuset i Oskarshamn att påverkas av förändringarna på IVA. Det får nu hård kritik av personalen på IVA som menar att det skulle få omedelbara följder, framförallt på medicinkliniken.

– Det är ofta vi får gå dit och hjälpa till på grund av att det inte finns specialistsjuksköterskor, säger Therese Lindquist.

I diskussionerna om IVA:s framtid har det talats mycket om svårigheterna att rekrytera kompetent personal. På IVA anser man att sjukhuset borde kunna göra mycket mer för att få personal som flyttar att stanna kvar.

– Som det är nu så är det ingen i ledningen som bryr sig. Om jag skulle säga upp mig idag så skulle det bara bli ett ”tack och hejdå”. Det visar att personalpolitiken är under all kritik, säger Maria Johansson.

Johan WinsellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons