De berättar om öländska fornfynd – vill ha museum
Nu måste man åka till Historiska museet i Stockholm om man vill se fornfynd som hittats i öländsk jord. En del finns också på Länsmuseet i Kalmar. Men varför kan inte fynden visas här, och ge jobb till forskare och gynna besöksnäring och ölänningarnas kunskap om det öländska kulturarvet?
Det undrar Lars Wellin som i höstas började visa bilder på sociala medier på olika fornfynd som nu bara finns att se på fastlandet.
Och i början av januari skrev kommunerna på Öland, länsstyrelsen i Kalmar län, Kalmar läns museum, Linnéuniversitetet och Ekerum Resort Öland till Statens historiska museer för att betona vikten av att Öland får ett eget museum, där Historiska Museet ansvarar för utveckling och drift.
– Det som vi pratat om i 30-40 år kan kanske bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Lars Wellin från Fornverkstan.
– Rätt utnyttjat skulle ett museum kunna lyfta hela sydöstra Sverige, men det behövs professionell organisation och utbildat folk.
Museum
I början av januari skrev Ölandskommunerna, länsstyrelsen i Kalmar, Kalmar läns museum, Linnéuniversitetet och Ekerum Resort Öland till Statens historiska museer för att betona vikten av att Öland får ett eget museum.
Ekerum Resort Öland, vill uppföra en museibyggnad i samband med utbyggnad av sin hotellverksamhet.
Försök att etablera ett arkeologiskt museum gjordes redan under 1970-talet och frågan har varit aktuell flera gånger. Det nya är samsynen och att det finns intresserad exploatör, skriver länsstyrelsen på hemsidan.
På tisdag kväll nästa vecka kommer han tillsammans med arkeologen Jan-Henrik Fallgren till Rydberggården i Algutsrum. De visar bilder och berättar om några av de drygt 11 000 öländska fornfynd som finns registrerade i databasen hos Statens Historiska Museer.
– Öland har en speciell historia och är den fornminnesrikaste och fyndrikaste platsen i Sverige. Ändå saknar vi en museal organisation på Öland, som finns på exempelvis Gotland, säger han.
– Vi kommer också prata om att det är viktigt att veta inte bara var ett guldmynt hittas, utan också i vilket sammanhang det hittas. Vi vill synliggöra det öländska kulturarvet.