”Det är klart att det finns en oro”
Kommunals Oskarshamnssektion, som har lokaler i en källare på Åsa-området, har haft fullt upp den senaste månaden. De har ökat medlemsservicen, ser till att alltid vara tillgängliga och turas om att ha telefonen på sig.
Samtalen från oroliga medlemmar har också blivit fler, de flesta handlar om skyddsutrustning.
– Det är klart att det finns en oro därute, säger Renée Solstad, ordförande.
Hon och de två huvudskyddsombuden Anneli Bergman och Pernilla Loman har fått ta del av de synpunkter som kommit via Barometern-OT:s enkät. Flera av de som svarat på enkäten nämner brist på skyddsutrustning. Att det saknas skyddsutrustning i hemtjänsten, att munskydd saknas på boendena och att det endast finns kortärmade plastförkläden.
Det här är dock frågor som är på väg att lösas.
– Skyddsutrustning är på väg ut till boendena och hemtjänsten, har vi fått till av oss av arbetsgivaren, säger Renée Solstad.
En person som svarat på enkäten nämner att personal skickas runt på boendena trots att det finns boende med feber i huset. Anneli Bergman och Pernilla Loman bekräftar att det kan stämma. Det handlar om arbete som utförs av resursturer, vikarier och poolpersonal.
”De jag pratat med som har resursturerna känner en oro. Helst vill de ha ett stopp för resursturer på andra arbetsplatser.”Pernilla Loman
– De jag pratat med som har resursturerna känner en oro. Helst vill de ha ett stopp för resursturer på andra arbetsplatser för att eventuellt inte sprida smittan vidare, säger Pernilla Loman.
I enkäten nämns också den höga arbetsbelastningen. Eftersom personalen följer riktlinjerna och är hemma när de är sjuka så blir det ont om folk, även om det har fungerat ganska bra hittills.
– Vi uppmanar våra medlemmar att skriva tillbud om de går kort, för det är inte hållbart att göra det en längre tid, säger Pernilla Loman.
De tre framhåller att coronaviruset har försatt alla i en situation som är unik.
”Det är exceptionella tider och vi får tänka nytt. Vi ska stötta medlemmarna så mycket vi bara kan.”Renée Solstad
Inför sommaren finns en oro för semestern.
– Det är exceptionella tider och vi får tänka nytt. Vi ska stötta medlemmarna så mycket vi bara kan, säger Renée Solstad.
Kan ni i facket jobba tillsammans med arbetsgivaren?
– Ja, det tycker jag. Det finns ett engagemang och en vilja att göra rätt saker. Det här är något nytt. Vi har inte sett det här förut. Man ska ta det på allvar och det tycker jag att våra skyddsombud gör tillsammans med arbetsgivaren.
Socialchefen Anna Lindquist bekräftar att det nu finns skyddsutrustning både på boendena och till hemtjänsten.
– Vi följer rekommendationerna, munskydd fick vi i fredags, säger Anna Lindquist.
Skickas personal runt på resursturer?
– Vi försöker begränsa det men poolen täcker upp dr det är en lucka och annars hade det kommit en timvikarie, vår bedömning är att det är bättre med en pool. Kontinuitet är svårt men vi försöker tänka på det och vi tänker extra på smittrisken nu säger Anna Lindquist.
Hur klarar ni bemanningen?
– Nu har vi 11 procent frånvaro, både sjukdom och vab. Det är inte alarmerande för att vara i influensatider, många andra kommuner har det betydligt värre. Vi har gjort gjort handlingsplaner, men inte behövt använda dem ännu, säger Anna Lindquist.
Kommer de anställda att få semester i sommar?
– Det är min målsättning att alla ska få semester. Länsstyrelsen säger att det kommer en topp om fyra till sex veckor, det blir innan sommaren. Planeringen just nu ser bra ut, bättre än de senaste åren. Men det är svårt att veta hur coronan kommer att påverka.