Annons

Prisat vattenverk fungerar fortfarande inte – industrivattnet kan inte användas

I sommar är det två år sedan det nya vattenverket för 150 miljoner kronor invigdes i Mörbylånga. Avsaltningsdelen funkar fint. Men fortfarande har aldrig processvattnet från Guldfågelns fabrik kunnat omvandlas till dricksvatten. Tekniken strular.
Mörbylånga • Publicerad 16 mars 2021
VA-chef Jens Olsén, Mörbylånga kommun.
VA-chef Jens Olsén, Mörbylånga kommun.Foto: Pia Olofsson

Vattenverket i Mörbylånga har marknadsförts som ”unikt”, och vunnit flera priser just för att vattnet skulle produceras både från det bräckta vattnet i Östersjön och från renat processvatten från grannen Guldfågelns kycklingslakteri.

150 miljoner kostade investeringen kommunen. Men än har alltså aldrig de stora vattenmängderna från Guldfågeln kunnat omvandlas till kranvatten åt kommuninvånarna.

Annons

Först var det problem med utrustningen mellan fabriken och vattenverket. De membran som levererades från företaget Apatech fungerade inte.

– Membranen satte igen sig, det blev stopp, säger Jens Olsén, VA-chef i Mörbylånga kommun.

Membranen byttes ut sommaren 2020, men då kom nya bekymmer. Det visade sig att processvattnet från Guldfågeln innehöll för höga halter av mangan. Något som Sveriges radio Kalmar nyligen berättat om. Grundämnet kan missfärga vattnet men är i regel inte hälsofarligt för vuxna, enligt Livsmedelsverket.

– Filtren i förbehandlingsverket sätter igen sig av manganet och därmed kan vi inte producera dricksvatten från processvattnet, säger han.

Eftersom dessa filter behöver rengöras så ofta och omfattande från mangan hinner man aldrig få igång dricksvattenproduktionen från slakteriet ordentligt, enligt VA-chefen. Enligt honom ska de nya problemen inte ha medfört extra kommunala kostnader.

– Manganhalterna går också upp och ner. Vi testkörde ut mellan 10 och 20 kubikmeter i kranarna i november, då det inte var problem med mangan. Mer har det inte blivit, säger Jens Olsén.

– Vi vet inte varifrån det kommer mer än att det är från processvattnet från fabriken. Vi håller på att utreda det. När det är färdigutrett får vi sätta dit nån form av reningssteg för att plocka bort manganet.

Prins Félix av Luxemburg och kronprinsessan Victoria på rundvandring av vattenverket i Mörbylånga vid invigningen i juli 2019.
Prins Félix av Luxemburg och kronprinsessan Victoria på rundvandring av vattenverket i Mörbylånga vid invigningen i juli 2019.Foto: SUVAD MRKONJIC

Det fanns flera skäl till att koppla på processvattnet från början. Ett är att Guldfågeln är kommunens största vattenkund – det blir en stor miljövinst att återanvända dricksvattnet.

– Guldfågeln köper en fjärdedel av vår snittförbrukning av dricksvatten, säger Jens Olsén.

Dessutom är det billigare.

Annons

Egentligen kan allt vatten tas från Östersjön, men att producera dricksvatten av bräckt vatten kräver mer energi och är dyrare än att producera dricksvatten av processvatten från industrin. Det berättade tidigare projektledare Peter Asteberg när Barometern uppmärksammade driftproblemen förra året.

Det är alltså både en större ekonomisk vinst och en större miljövinst att använda industrivattnet. Om det fungerat.

Kommer det nya vattenverket någonsin kunna fungera fullt ut?

– Vattenverket fungerar fullt ut vad det gäller saltvattnet och kommer att fungera när manganproblemet är löst även när det gäller processvattnet, säger Jens Olsén.

Han berättar att avsaltningsverket är konstruerat för att klara ungefär 70 procent av Mörbylånga kommuns dricksvattenproduktion, oavsett om man bara producerar dricksvatten från Östersjön eller från både Östersjön och industrin.

– Att vi kan använda bräckt vatten från Östersjön gör ju att vi har bra nivåer i våra grundvattentäkter i Mörbylånga kommun nu. Det har vi haft stökigt med innan.

Läs mer om Mörbylångas nya vattenverk här:

”Vattenverket fungerar fullt ut vad det gäller saltvattnet och kommer att fungera när manganproblemet är löst även när det gäller processvattnet.”
Jens Olsén, va-chef Mörbylånga kommun
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons