Återbruket vill ha dina möbler – ”titta här innan ni köper nytt”
Det säger Ola Svensson. Han är chef för arbetsmarknads- och integrationsenheten som ansvarar för Återbrukets verkstad och butik i Mörbylånga.
– Miljöaspekten är viktig. Tanken är att vi ska återvinna saker som går att använda.
Några deltagare har arbetat här länge, andra kommer en eller två dagar i veckan. Syftet är att få in en fot på arbetsmarknaden.
I arbetsuppgifterna ingår att tömma containern med möbler på KSRR:s återvinningscentral två gånger i veckan, men där har det inte kommit in så många möbler på sistone. Återbruket erbjuder sig därför att hämta möbler som går att rusta upp hemma hos privatpersoner.
– Vi hjälper till där det behövs. Hämtar och renoverar möbler, sätter upp hyllor, byter till vinterdäck på hemtjänstens cyklar och elcyklar här i Mörbylånga. Nästa vecka ska vi flytta hemtjänstens pool i Färjestaden till arbetsförmedlingens gamla lokaler, berättar handledaren Jan Tisell.
Detta är Återbruket
Drivs av enheten för arbetsmarknad och integration i Mörbylånga kommun.
Syftet är att vara en väg ut på arbetsmarknaden för den som är utförsäkrad från a-kassan eller deltidssjukskriven. Även språkpraktik i svenska språket.
Främjar miljö och klimat genom återanvändande istället för att köpa nytt.
Ger ett nytt liv till kommunala möbler, innan nya skolbänkar eller bokhyllor köps in kan man först ta en titt i Återbrukets förråd.
Källa: Jan Tisell, Mörbylånga kommun, handledare Återbruket.
På Återbruket erbjuds också språkträning för SFI-deltagare.
– I Tjetjenien arbetade jag som sekreterare på skolan och som mattelärare. På Ölands folkhögskola började jag klä om möbler tillsammans med en kompis som också är från Tjetjenien, säger Luiza Kurbanova, som studerar svenska på SFI och grundläggande svenska och samhälle.
Hon och kompisen har fortsatt att klä om möbler på Återbruket i Mörbylånga, där de har en liten ateljé.
Till Återbruket kommer också kommunens gamla möbler som stått i skolsalar och bibliotek.
– Jag håller på att sälja in till hela kommunen att man tittar här först innan man köper nytt. Vi har ett magasin med bokhyllor som går att använda, säger Ola Svensson.
Återbruket ska inte konkurrera med organisationer som Röda korset eller Kupan.
– De har första tjing. Men vi har mer fokus på möbler. Ser vi leksaker, kläder, skor så kör vi bort det till dem, säger han.