Annons

Världen i fokus under Ljus på kultur

Den 25 oktober drar kulturfestivalen Ljus på kultur igång i Borgholm, Mörbylånga och Kalmar kommun. Ett av de hundratals evenemangen är integrationsfesten Ljus på världen, där kultur från flera kontinenter möts på Kalmar teater under en dag.
Borgholm/Kalmar/Mörbylånga • Publicerad 24 oktober 2019
Teatergruppen Kärlek och Fred med föreställningen På väg är ett av inslagen på Ljus på världen.
Teatergruppen Kärlek och Fred med föreställningen På väg är ett av inslagen på Ljus på världen.Foto: Pressbild

Konstutställningar, stadsvandringar, ljusinstallationer och teaterföreställningar. Det är bara ett axplock av vad som erbjuds under Ljus på kultur, som anordnas mellan den 25 oktober och den 3 november. Projektet sker i samverkan mellan Kalmar, Borgholm och Mörbylånga kommun och har gjort så sedan 2014. I år sker invigningen i Kalmar, och programmet innehåller hundratals evenemang där man både kan ta del av och producera egen kultur.

Ett av de mer omfattande arrangemangen är Ljus på världen, en integrationsfest som äger rum på Kalmar teater den andra november. Där riktas strålkastaren mot allt från syrisk musik till tango och senegalesisk dansworkshop.

Det svenska folkmusikbandet Nordic spelar på integrationsfesten.
Det svenska folkmusikbandet Nordic spelar på integrationsfesten.Foto: Pressbild
Annons

– Tanken är att få folk att mötas och prata med varandra. Man ska kunna gå från scen till scen och stanna så länge man vill, säger Jörgen Astner, scenmästare på Kalmar teater.

Aissatou Barry håller en senegalesisk/västafrikansk dansworkshop under Ljus på världen.
Aissatou Barry håller en senegalesisk/västafrikansk dansworkshop under Ljus på världen.Foto: Pressbild

Integrationsfesten riktar sig till alla, och fokus har varit att få till ett så brett utbud som möjligt. Det har de lyckats med, menar Jörgen Astner. Programmet innehåller 15 punkter där såväl svensk folkmusik som grekisk rebetikomusik och toner från Louisiana fått en given plats. Dessutom kommer den hungrige att kunna ta del av smårätter från hela vägen, tillagade av personalen i Restaurang Porten.

– Det ska verkligen vara för alla – gamla som unga, födda i Sverige eller inte. Vi hoppas att det ska bli en mötesplats för alla sorters människor och att de ska prata och trivas med varandra.

Sarbast Hassan kommer från den syriska delen av Kurdistan och spelar olika stränginstrument, bland annat Saz. Han deltar också i integrationsfesten på Kalmar teater.
Sarbast Hassan kommer från den syriska delen av Kurdistan och spelar olika stränginstrument, bland annat Saz. Han deltar också i integrationsfesten på Kalmar teater.Foto: Pressbild

Något liknande evenemang har aldrig tidigare anordnats i Kalmar teaters regi, men Jörgen Astner hoppas att det kan bli ett återkommande inslag i Ljus på kultur-veckan.

– Det ligger väldigt mycket jobb bakom festivaler – men det är ju så kul.

Frida LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons