Annons

Rekordmånga vildsvin skjuts – men få äts upp

Vildsvinsjakten har nått nya rekordnivåer under det senaste året. Men om svenskarna fortsätter att välja bort köttet finns en risk att mycket går till spillo i framtiden.
Vildsvinen ökar snabbare än populariteten kring dem, säger Daniel Ligné på Svenska Jägareförbundet.
Djur (TT) • Publicerad 23 december 2018
Vildsvinsjakten pågår året om. Arkivbild.
Vildsvinsjakten pågår året om. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Älgen har under alla år varit det mest jagade viltslaget i Sverige, men de senaste tio åren har vildsvinsjakten börjat knappa in. Förra året sköts över 13 000 ton vildsvin i Sverige, vilket motsvarade två tredjedelar av de skjutna älgarnas vikt, enligt ny statistik från SCB.

Totalt sköts 114 000 vildsvin under det senaste jaktåret, som sträckte sig mellan första juli 2017 och sista juni 2018.

Annons

-Vi har aldrig skjutit mer i det här landet vad vi vet, säger riksjaktsvårdskonsulenten Daniel Ligné.

Liten efterfrågan

I slutet på 1700-talet utrotades de svenska vildsvinen till följd av högt jakttryck. Efter att de återinfördes i vilthägn drygt 200 år senare lyckades ett gäng vildsvin rymma från ett häng i Sörmland i mitten av 1970-talet. Sedan dess har beståndet vuxit och spridits över de svenska skogarna, vilket är anledningen till att allt fler skjuts, enligt Daniel Ligné.

-Enligt prognosen kommer vi behöva skjuta mellan 200 000 och 300 000 vildsvin om året i framtiden för att det ska vara hållbart.

Marknaden har dock svårt att hänga med. Trots att vildsvinsköttet är både klimatsmart och fritt från antibiotika har svenskarna varit sparsamma med att använda det i matlagning.

Att vildsvinet ofta utmålas som ett skadedjur och att köttet i sällsynta fall innehåller de parasitära maskarna trikiner kan ha påverkat dess rykte, tror Ligné.

-Man behöver inte vara det minsta orolig eftersom allt kött som konsumeras genomgår ett trikintest. Det finns bara ett enda känt fall av en person som smittats och då handlade det om kött som köpts på svarta marknaden.

Julskinka mot vildskinka

Intresset för vildsvinet verkar dock öka. Enligt färska siffror från HUI Research har 22 procent av svenskarna ätit vildsvinskött någon gång under de senaste sex månaderna.

-Vi har jobbat för att få ut det i offentliga miljöer typ skolor och äldreboende. Exempelvis har bensinmacken Circle K valt att börja sälja vildsvinskorv och ett par matkedjor har drivit kampanjer om att byta ut julskinkan mot vildsvinsskinka.

Tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund har Svenska Jägareförbundet lagt fram ett förslag till regeringen om att tillåta småskalig försäljning av vildsvinskött.

-I dag får man inte sälja vildsvinskött till sina grannar eller den lokala pizzerian utan köttet måste säljas via vilthanteringsanläggningar vilket gör det omständigt att få ut på marknaden, säger Daniel Ligné.

Annons

TT: Hur brukar du själv tillaga vildsvin?

-Vildsvin får du jaga året runt så det finns alltid att få tag på. På hösten blir det grytor och på vintern tycker jag om att göra vildsvinsstekar. Och så tycker jag vildsvinsburgare blir väldigt saftiga och goda, eftersom köttet innehåller mycket fett.

Felicia Nordlund/TT

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons