Annons

Tre avlidna efter smitta i samma hemtjänstområde

Fem personer med hemtjänst har bekräftats smittade av covid-19 i samma område i norra delen av Mörbylånga kommun.
Mörbylånga • Publicerad 13 maj 2020 • Uppdaterad 14 maj 2020
Socialnämnden i Mörbylånga kommun tog på onsdagen ställning till en handlingsplan för bättre samarbete mellan ekonomiavdelning och äldreomsorgen efter en prognos på ett underskott på 8,7 miljoner kronor.
Socialnämnden i Mörbylånga kommun tog på onsdagen ställning till en handlingsplan för bättre samarbete mellan ekonomiavdelning och äldreomsorgen efter en prognos på ett underskott på 8,7 miljoner kronor.Foto: Pia Olofsson

Av dem har tre avlidit, berättar Mörbylånga kommuns socialchef Ann-Katrin Ståhl. Ett fall av smitta har även upptäckts på ett av kommunens äldreboenden.

– Vi i kommunen har inte uppgiften att smittspåra. Det har regionen. Det finns en viss risk att vår personal förde in smittan eftersom de här personerna levde isolerat och man kan smitta utan att ha symptom. Vi försöker bromsa upp smittan genom att all personal alltid har visir på sig, säger hon.

Annons

– En del av de bekräftade fallen har vårdats på sjukhus, andra hemma.

Samma hemtjänstområde har också haft större personalbortfall och fler vikarier, berättar hon.

Beslutet om att all personal ska ha visir vid nära arbete inom hemtjänst och på äldreboende fattades i slutet av april. Nu ska all personal ha fått eget visir och utbildning i hur det används och rengörs, enligt socialchefen som berättar att det finns olika slags visir att välja mellan.

– Självklart önskar vi mer provtagning för att se om personalen är smittad. Beskedet från regionen är att det i bästa fall är några veckor bort, säger socialnämndens ordförande Mathias Karlsson (S).

Samtidigt brottas socialnämnden i Mörbylånga kommun med ekonomiska bekymmer, även om det verkar finnas förklaringar till prognosen på ett underskott på 8,7 miljoner kronor.

Av underskottet står extra corona-insatser under april månad för cirka en miljon kronor. Resten beror till stor del på att vårens uttagna semesterdagar inte får kostnadstäckning förrän till sommaren, enligt socialchefen.

– Ingen ska behöva känna oro för att vi inte har pengar att lösa de corona-problem som uppstår. Ingen inom äldrevården behöver vara orolig för att vi inte löser det med bemanning eller skyddsutrustning, säger Mathias Karlsson.

Socialnämnden tog på onsdagen ställning till en handlingsplan för bättre samarbete och täta möten mellan ekonomiavdelning och äldreomsorg som en lösning.

Än så länge är kommunens covid-19-avdelning med fem platser på Rönningegården i Mörbylånga inte öppnad.

– Vi hoppas att allt ska vara på plats i början av nästa vecka. Personalen kommer att stå stand by om det behöver flytta in någon smittad brukare, säger Ann-Katrin Ståhl.

Annons

Hon räknar med att kommunens extra kostnader för corona-pandemin ökar betydligt om och när denna avdelning öppnar.

Alla kommunens corona-kostnader särredovisas. Politikerna räknar med att staten kommer att täcka upp för en del, men det är oklart när regeringens och samarbetspartiernas utlovade statsbidrag betalas ut.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons