Daniel Stolts hemliga agentmöte – så fungerar det när IKO värvar spelare
Daniel Stolt sitter i lobbyn på Scandic Meilahti i Helsingfors och pratar med Timo Pärssinen.
Finländaren, med fem VM-turneringar, NHL-meriter och spel i Timrå på meritlistan, är numera hockeyagent.
Mötet om framtida affärer sker över en kopp kaffe i den finska huvudstaden och varar i 45 minuter.
– Tidigare har vi pratat i telefon och mejlat. Det här var första gången jag träffade honom. Det verkar vara en trevlig kille som älskar hockey. Jag har en egen agentfirma med mest finländska spelare, men även någon svensk spelare. Jag gillar svensk hockey nu för tiden. Det är framåt och mycket offensiv, det är sådan hockey jag gillar, säger Timo Pärssinen.
En kylslagen promenad senare står Daniel Stolt utanför Helsingfors ishall. I katakomberna samtalar han med flera olika agenter inom loppet av några timmar. Ett av mötena kan placeras in under kategorin ”hemlig”. Han samtalar nämligen med en agent som inte är SICO-licenserad, vilket betyder att svenska lag inte får göra affärer med honom. Men de agenter som inte är SICO-licenserade har oftast en svensk partner de samarbetar med.
Den här agenten samarbetar med en stor agentfirma i Sverige, vilket innebär att Daniel Stolt får – och kan – göra affärer med honom om det skulle finnas en spelare som intresserar IK Oskarshamn.
Just denna agenten har Aleksi Mustonen som klient. En spelare som IKO haft extra koll på en längre en tid.
Men det här med agenter är snårigt. Erik Zachricsson, generalsekreterare på SICO, eller alltiallo, som han själv lite skämtsamt kallar sig, förklarar hur det fungerar.
– Enligt paragraf 4:10 i Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser reglerar det att klubbarna endast får förhandlar med de individerna som är SICO-certifierade spelaragenter i Sverige, certifieringen är individuell och man måste ha genomgått en viss utbildning och få godkänt resultat på ett skriftligt prov, förklarar Zachrisson och fortsätter:
– Efter att ha genomgått de två utbildningsstegen kan man skicka in en ansökan till certifieringsnämnden som går igenom att man uppfyller de uppställda kraven enligt reglementet, där en del till exempel är att titta på utdrag i belastningsregistret, uppfyller man kraven blir man godkänd.
Zachrisson berättar att det har hänt att klubbar gjort affärer med icke SICO-licenserade agenter genom åren. Skulle klubbar faktiskt göra affärer med agenter som inte är licenserade i SICO, blir det böter, eller straffavgift, där bedömningen görs efter anmälan till tävlingsnämnden hos Svenska Ishockeyförbundet.
”Det har funnits ett par ärenden där klubbar fått straffavgift”Erik Zachricsson
– Först och främst behöver man styrka att klubben har förhandlat med en icke certifierad individ. Men samtidigt kan det vara en advokat, spelaren själv eller närstående så som make, hustru, sambo eller syskon. Allt sådant finns reglerat. Finns det bevis på att en förhandling skett på ett felaktigt sätt eller starka misstankar om att man använt sig av en icke licenserad individ görs en anmälan till förbundet. Det har funnits ett par ärenden där klubbar fått straffavgift, säger Zachrisson.
Hur vanligt är det?
– Inte alls vanligt skulle jag säga i SHL enligt vad vi har vetskap om. Och det måste jag ge SHL beröm för. I Hockeyallsvenskan är det mer vilda västern. Det är jätteviktigt att klubbarna håller sig till de här reglerna för att upprätthålla en professionell bransch för alla.
Varför är det viktigt?
– På grund av att de här individerna (agenterna) har gått utbildning och kan frågorna samt också har den behörighet som krävs inom svensk ishockey. Det blir mindre fel för våra ishockeyspelande medlemmar kan man säga. De har kunskapen om hur allting hänger ihop, hur hockeyn ser ut och det blir en trygghet för spelarna som är våra medlemmar. Vi ska vara stolta över vår agentverksamhet inom ishockey i Sverige och hur väl det faktiskt fungerar om vi jämför där det inte finns regleringar över huvud taget. Jag skulle säga att vi ligger långt fram, men att det finns alltid områden att utveckla.
Daniel Stolt berättar att agenten som han träffade i Helsingfors jobbar tillsammans med en stor firma i Sverige. Så fungerar det ofta.
– Vi pratade allmänt bara, säger Stolt hemlighetsfullt.
HIFK besegrar ett skadedrabbat Saipa med 4–1 inför över 6 000 åskådare.
Rockmusiken dånar.
Stämningen i hallen är inte i närheten av en SHL-match. I Helsingforslaget HIFK spelar Ville Leskinen, som värvades till Färjestad, men som tvingades lämna efter 14 matcher. Stolt förvånas över att det riktats så lite kritik mot andra SHL-lag för sina värvningar.
– Hur många har de andra lagen gjort sig av med? Vi har tagit bort någon spelare mer och är nykomlingar. Men det är ingen som skriver något om dem. De andra lagen i SHL har mycket större budgetar än oss. De har dessutom större organisationer och mera erfarenhet. Det är fler än vi (IKO) som gör misstag, säger Stolt.
Efter matchen blir Stolt ståendes med Jukka Tiilikainen, en annan före detta SHL-spelare, med ett förflutet i bland andra Leksand och Södertälje. Även han är numera agent.
– Jag träffade en hel del agenter och pratade i telefon med de som inte kunde träffas. Det fanns ett par namn som vi fått till oss före matchen, och ett par av dem såg spännande ut.
För den här säsongen eller nästa?
– Det finns någon för den här säsongen, men också på sikt. Det finns ett par spelare som har kvaliteter.
När Daniel Stolt och Thomas Fröberg tog beslutet att åka på scoutingresor, tog de kontakt med agenter, sportchefer och klubbar, för att bestämma möten. Stolt berättar, enligt hans sätt att se det, att det finns tre olika scenarion när de ska värva nya spelare.
– Antingen har du en tränare som säger att den här spelaren vill jag ha. Då får jag ta reda på vem som är agent, gå den vägen. Eller ser man själv en spelare som man tycker är väldigt intressant. Det tredje sättet är att agenten själv hör av sig, skickar ut en ”heads up”, vilka spelare som är lediga. Det finns också ett scenario där vi kan vara intresserade av en spelare som inte finns med på listan, då får man ställa frågan. Oftast får man svaret att spelaren söker en annan liga.
Hur är gången efter det?
– I första läget tittar man ifall intresset är ömsesidigt, om det är rätt spelare och efter det får man kolla ifall vi är i samma bollpark lönemässigt. Det kan ju vara så att den ena parten står på noll, den andra på hundra och det finns ingenting däremellan. Annars får man ”deala” fram något som känns bra för båda parter. Efter det får man skicka ett konkret förslag på papper.
Men att en spelare skriver på ett kontrakt efter att det första förslaget skickats är ytterst sällsynt, berättar Stolt. I stället bollas det oftast fram och tillbaka innan de hittar en lösning. När kontraktet är påskrivet vill IK Oskarshamn göra nyheten offentlig. Men det varierar lite hur de resonerar kring just det.
– Jag är inte så bra på det där. Men det ska ut när det får så bra spridning som möjligt. Det sköter vår kommunikationsavdelning. Sedan kan jag och Thomas (Fröberg) känna att något måste ut direkt för att det kan locka andra spelare. Jag upplever att om man har något klart så är det ute inom 24 timmar, säger Stolt.
Hur gör man för att hålla det hemligt?
– Jag har tyckt många gånger att det inte är någon som kan veta om det här. Men sedan ser man att det står på Twitter eller att någon journalist snappat upp det. Det går så jäkla fort. Sedan är det så lätt att få tag på de berörda parterna i dag. Du kan få tag på agenten, klubben eller spelaren som bekräftar någonting. Då kan man lägga ihop ett plus ett.
”I första läget tittar man ifall intresset är ömsesidigt, om det är rätt spelare och efter det får man kolla ifall vi är i samma bollpark”Daniel Stolt
Vilka är det som vet om sådant i IK Oskarshamn?
– Det är jag och Thomas. Tränarna vet så klart om det också, sedan meddelar vi kaptensgruppen (Jonas Engström, Henrik Nilsson och Robin Söderqvist reds. anm).
När Stolt dagen efter han sett HIFK mot SaiPa sitter på tåget mot Jyväskylä finns det tid för reflektion. Vilka spelare var bra? Vilka agenter kan man lita på? Vilka kan det komma att bli framtida affärer med?
– Det är alltid viktigt att nätverka och prata, om inte annat för framtiden. Förhoppningsvis kommer de ihåg mitt ansikte nästa gång en bra spelare, som skulle kunna vara aktuell för oss, blir ledig, säger Daniel Stolt.
Vad är Sico?
Spelarfacket SICO:s uppgift är att ta tillvara medlemmarnas idrottsliga, ekonomiska, sociala och fackliga intressen i deras roll som arbetstagare och ishockeyspelare och att företräda dem i deras förhållande till arbetsgivaren, klubbarna/föreningarna, deras organisationer (SHL och HAAB samt till Svenska Ishockeyförbundet (SIF).
SICO förhandlar även med SIF om till exempel ersättningar för landslagsspelare. Den viktigaste uppgiften är dock att hjälpa enskilda spelare, som på ett eller annat sätt blivit felaktigt behandlade av sin klubb eller arbetsgivare.
Det är SICO tillsammans med Unionen som utgör spelarfacket i Sverige.
Unionen företräder ishockeyspelare som är medlemmar i Unionen och SICO i tvister och med rådgivning i arbetsrättsliga frågor.
Den 28 oktober 1999 undertecknades det första kollektivavtalet för ishockeyspelare i dåvarande elitserien och nu finns det även i Hockeyallsvenskan.
Källa: Sico.nu