Annons

Efter folkomröstningen: Så här vill Ölandskommunerna samarbeta

När det blev nej till sammanslagning beslutade Ölandskommunerna att de ändå skulle spara pengar och locka personal genom att samarbeta. Nu kommer förslaget om hur.
Öland • Publicerad 3 december 2019
Foto: Sofia Hedman

En gemensam IT-avdelning under Ölands kommunalförbund kan bli verklighet redan efter årsskiftet.

Att dela på bibliotekschef är ett annat av förslagen. Liksom ett gemensamt bolag eller nämnd som hanterar vattenfrågor.

Annons

– Vi vet inte om det blir gemensamt bolag, nämnd eller på något annat sätt, men det ska vi utreda. Vatten är en stor fråga. Vi är en gemensam ö och har samma bekymmer, så någon form av samarbete ska vi ha kring Ölands vatten, säger Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga kommun.

Från invigningen av det renoverade vattenverket Degerhamn tidigare 2019, en total investering på 100 miljoner kronor för Mörbylånga kommun.Foto: Pia Olofsson

Det är kommundirektör Ann Willsund i Mörbylånga och kommunchef Jens Odevall i Borgholm som har tagit fram förslaget till samverkansavtal som båda kommunernas fullmäktigepolitiker ska ta ställning till i december. Syftet är att hitta effektiviseringsvinster och kunna dela på svårrekryterad personal.

– Vi är en liten kommun och då har man kanske inte alltid heltidstjänst och då är det svårt att rekrytera. Jag vet att det varit svårt att rekrytera bibliotekschef för oss. Tillsammans kan vi erbjuda en större tjänst, men det ska utredas nu, säger Matilda Wärenfalk (S).

Räddningstjänst och turism är några samarbeten som redan finns i Ölands kommunalförbund sedan flera år tillbaka. Nu är förslaget att även flytta IT till Ölands kommunalförbund.

Samarbetet gällande IT kan komma att fortsätta via Ölands kommunalförbund, enligt förslaget till hur Mörbylånga och Borgholm kan samverka mer.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det finns redan ett samarbetsavtal mellan Mörbylånga och Ölands kommunalförbund och Borgholms kommun, som svarar för drift och support vad gäller IT i båda kommunerna. Båda kommunstyrelserna har fattat ett inriktningsbeslut att fortsätta med gemensam IT-drift men då via Ölands kommunalförbund istället, med start första januari 2020.

Bakgrunden till IT-samarbetet är att det är svårt att hitta rätt kompetens vad gäller digitala tjänster och automatisering. Något som krävs när färre anställda ska ta hand om fler i bland annat äldreomsorgen, enligt kommundirektörerna.

Även digitalisering, tillsyn av livsmedel och alkohol, ett gemensamt servicecenter samt dataskyddsombud kan vara gemensam, enligt förslaget till samverkansavtal.

Redan i dag har Mörbylånga och Borgholm samma växelsystem vilket gör att servicepersonal i de båda kommunerna kan avlasta varandra vid behov.

På Öland ökar antalet barer och restauranger dramatiskt under högsäsong. Eftersom tillsynstjänster för livsmedel och alkoholtillstånd ska finansiera sig själva genom avgifter blir det svårt att klara behoven utan att samarbeta, enligt förslaget. ”Skalfördelarna med ett gemensamt samarbete bedöms som stora”.

Kommundirektörerna vill även utreda om Borgholm och Mörbylånga kan ha ett gemensamt dataskyddsombud, efter att tjänsten som tidigare skötts av Sydarkivera ansågs för dyr och har sagts upp.

Annons

Hur mycket beräknar ni spara genom att samarbeta?

– Det vet vi inte i det här läget utan det handlar om att identifiera vilka områden vi kan fortsätta titta på, säger Matilda Wärenfalk.

Tanken är att samverkansavtalet ska löpa kalenderårsvis med en uppsägningstid på tre månader. Varje kommun ska bära sina egna kostnader enligt självkostnadsprincipen.

Nu ska alltså både Mörbylångas och Borgholms kommunfullmäktige ta ställning till avtalet.

Fakta

Här är politikerna i Ölands kommunalförbund

Förbundsdirektionens ordinarie ledamöter:

Ilko Corkovic (S) ordförande, Borgholms kommun

Eva-Lena Israelsson (S), Borgholm

Staffan Larsson (C), Borgholm

Marcel van Luijn (M), Borgholm

Torbjörn Johansson (FÖL), Borgholm

Matilda Wärenfalk (S) andre vice ordförande, Mörbylånga kommun

Mattias Nilsson (S), Mörbylånga

Henrik Yngvesson (M), Mörbylånga

Anna-Kajsa Arnesson (C) förste vice ordförande, Mörbylånga

Nina Åkesson Nylander (KD), Mörbylånga

–––––––––––

Vad är ett kommunalförbund?

Ölands Kommunalförbund är ett formellt samarbetsorgan för kommunerna Borgholm och Mörbylånga.

Ett kommunalförbund är en offentligrättslig juridisk person som har egen rättskapacitet och som är fristående i förhållande till sina medlemskommuner. Verksamheter som kommuner vill samverka om läggs över i kommunalförbundet som därmed övertar dessa uppgifter från sina medlemskommuner.

Kommunalförbund har egen budget och räkenskaper men ingen beskattningsrätt. Finansieringen av verksamheten sker genom att medlemskommunerna debiteras.

Även kring personal som arbetar med kontroll av livsmedelshantering i skolkök och restauranger och kontroller av alkoholservering kan det bli samverkan kring mellan Ölandskommunerna.Foto: Eric Risberg
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons