Årets kulturstipendiater utsedda
Stipendiaten, för det brukar vara en, utses av kommunledningsutskottet men i år var det för svårt att välja, konstateras det i motiveringen. Därför blir det två stipendiater i år.
Den ene är journalisten och författaren Fredrik Loberg från Fågelfors. Han får stipendiet för att, som det heter, ”i boken Samhällsbyggarna på ett förtjänstfullt sätt beskrivit samhällsbygget i sin kära hembygd”.
Boken, som kom ut i september 2018, handlar om hur orten växte fram och fick sin storhetstid efter att familjen Ekströmer startade bruket i slutet av 1800-talet.
Fredrik Loberg blev både glad och överraskad när han fick telefonsamtalet om stipendiet från kommunen:
– Det är stort, jag känner mig tacksam och glad såklart. Jag känner även att de som gjort det här möjligt, det vill säga alla de som tagit av sin tid för att jag ska få intervjua dem, är värda ett pris. Utan dem hade det inte blivit någon bok, säger han.
Fredrik Loberg har tidigare skrivit flera böcker: ”Älskade Abbas” om hedersmordet i Högsby på Abbas Rezai, som kom 2009. ”Håkan Juholt, utmanaren - vad var det som hände” kom 20112, en e-bok, ”Den nya radioaktiva världsordningen” kom 2015. Och det är mer på gång.
– Det är lite tidigt att prata om men det kommer något så småningom, säger stipendiaten.
Den andre stipendiaten är Stellan Häggbrink från Högsby. Han har många strängar på sin lyra; han är konstnär, har åkt Vasaloppet över 30 gånger, och kan mycket om traktens historia. Årets kulturstipendium får han dock för det han har gjort när det gäller att förvalta minnet av byskomakaren och folklivstecknaren Jonas Stolt som levde på 1800-talet i Högsbytrakten.
”För att han ger nutiden möjlighet att gå i byskomakare Jonas Stolts skor på en led fylld av historik och naturupplevelser” står det i kommunens motivation till priset.
Han har ägnat många ideella timmar åt att uppdatera skyltar och rusta upp den drygt en mil långa vandringsleden mellan Basebo och Högsby, som Jonas Stolt en gång i tiden gick när han skulle gå i kyrkan. Han guidar mer än gärna och är ofta ute och föreläser om Jonas Stolt.
– Hans uppteckningar om allmogelivet på 1800-talet är fantastiska och jag tror att många inte vet att han används flitigt inom forskningen. Det var inte vanligt att allmogen kunde skriva på den tiden, berättar Stellan Häggbrink som blev glatt överraskad när han fick samtalet om stipendiet.
– Jag blev verkligen jätteglad, det var roligt, säger han.
Båda stipendiaterna får 5000 kronor var och utdelningen av stipendierna sker i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 6 december.